FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Fascinating Doinaea Muscipula
Quiz about The Fascinating Doinaea Muscipula

The Fascinating Doinaea Muscipula Quiz


A small but fascinating plant more commonly called the Venus Flytrap.

A multiple-choice quiz by ElusiveDream. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Homes & Gardens
  8. »
  9. Plants & Gardens Flowers

Author
ElusiveDream
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,309
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
168
- -
Question 1 of 10
1. The Venus flytrap is a carnivorous plant. It feeds mostly on small insects, and it's not the only one. How many different types of carnivorous plants are known to exist? Hint


Question 2 of 10
2. What is the conservation status of the Venus flytrap? Hint


Question 3 of 10
3. The Venus flytrap produces small seeds in what colour? Hint


Question 4 of 10
4. The Venus flytrap's diet consists mostly of crawling insects and spiders.


Question 5 of 10
5. Why has the Venus flytrap evolved to eat insects? Hint


Question 6 of 10
6. Venus flytraps have been known to emit a blue glow to attract prey.


Question 7 of 10
7. To prevent its prey escaping, what lines the edges of the traps? Hint


Question 8 of 10
8. Which trapping mechanism does the Venus Flytrap use to catch the insects it feeds on? Hint


Question 9 of 10
9. Which other carnivorous plants are closely related to the Venus flytrap? Hint


Question 10 of 10
10. The Venus flytrap produces flowers in spring.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Venus flytrap is a carnivorous plant. It feeds mostly on small insects, and it's not the only one. How many different types of carnivorous plants are known to exist?

Answer: 630

There are roughly 630 known species of carnivorous plants and each one is unique. There are sundews, pitcher plants and bladderworts, but the most well known is the Venus flytrap.
2. What is the conservation status of the Venus flytrap?

Answer: vulnerable

Just like animals, plants have a conservation status. The Venus flytrap is listed as 'vulnerable'. In some North Carolina counties, it's now considered a crime to steal naturally-growing Venus flytraps.
3. The Venus flytrap produces small seeds in what colour?

Answer: black

The seeds of the Venus flytrap are small, black and shiny. They take between four and five years to grow into mature plants.
4. The Venus flytrap's diet consists mostly of crawling insects and spiders.

Answer: True

When it comes to food, carnivorous plants are very selective. This is due to prey availability as well as the type of trapping mechanism the plant uses. Venus flytraps are restricted to spiders and crawling insects such as beetles, ants and grasshoppers. Given the opportunity, however, they will sometimes live up to their name, catching flying insects such as bees, wasps and, of course, flies.
5. Why has the Venus flytrap evolved to eat insects?

Answer: because the soil it lives in has very little nutrients

The Venus flytrap is native to the U.S. states of North and South Carolina. It lives in boggy areas where the nutrient level of the soil is very low. Therefore, it feeds on insects and spiders to get the nutrients it needs.
6. Venus flytraps have been known to emit a blue glow to attract prey.

Answer: True

Venus flytraps usually use nectar to attract their prey, however, during bleak weather, they've been known to emit a fluorescent blue glow.
7. To prevent its prey escaping, what lines the edges of the traps?

Answer: spines

As the trap closes on a captured spider or insect, the spines on the edges come together, creating a barrier to prevent the prey escaping, although sometimes prey will escape if it's small enough to fit through the gaps between the spines.
8. Which trapping mechanism does the Venus Flytrap use to catch the insects it feeds on?

Answer: snap trap

The "snap trap" is a simple yet effective mechanism. The trap consists of two lobe-shaped leaves. On the inside are six trigger hairs, three on each leaf. If an insect lands on the trap and touches two trigger hairs in less than twenty seconds, the leaves snap shut. The plant then spends up to a week digesting the captured insect before the trap re-opens, ready to catch its next victim.
9. Which other carnivorous plants are closely related to the Venus flytrap?

Answer: waterwheels and sundews

Sundews, pitcher plants, waterwheels and bladderworts are all carnivorous with each one using a different trapping mechanism. The waterwheel uses the "snap trap", pitcher plants use "pitfall traps", sundews use "flypaper traps" and bladderworts use "bladder traps".

Liverworts, Kafir lillies, knotweeds and hornworts are not considered carnivorous.
10. The Venus flytrap produces flowers in spring.

Answer: True

The Venus flytrap is both a carnivorous plant and a flowering plant. However, like all flowering plants, it relies on insects for pollination. So how do insects pollinate the flowers without becoming the flytrap's lunch? It's simple. The flowers grow on long stalks, high above the traps.
Source: Author ElusiveDream

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us