FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Mother of Caviar
Quiz about The Mother of Caviar

The Mother of Caviar Trivia Quiz


This is a quiz about both caviar and sturgeon. A little mix of history from the world's richest delicacy.

A multiple-choice quiz by Fiona33. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Seafood

Author
Fiona33
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
178,938
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
917
- -
Question 1 of 10
1. What language does the word "sturgeon" originally come from? Hint


Question 2 of 10
2. How long was the largest beluga sturgeon ever caught? Hint


Question 3 of 10
3. Which sturgeon's roe can't be eaten? Hint


Question 4 of 10
4. What is the most important city in the history of caviar? Hint


Question 5 of 10
5. Did Native Americans eat sturgeon?


Question 6 of 10
6. In what year was caviar first canned? Hint


Question 7 of 10
7. What is another name for the beluga sturgeon? Hint


Question 8 of 10
8. What invention made sturgeon fishing much easier? Hint


Question 9 of 10
9. During the 19th century caviar was thought to stregthen sexual desire.


Question 10 of 10
10. Which of the following countries has never produced caviar from its own waters? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 73: 2/10
Apr 03 2024 : Guest 69: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What language does the word "sturgeon" originally come from?

Answer: Germanic

It comes from Primitive German *storjon and is cognate with modern German "stören", which means "to disturb".
2. How long was the largest beluga sturgeon ever caught?

Answer: 28 feet

This 28 foot beluga was caught in 1736. It weighed 4,570 pounds.
3. Which sturgeon's roe can't be eaten?

Answer: Green sturgeon

The green sturgeon, which resides in the Pacific Ocean can't be eaten because both the flesh and roe are poisonous.
4. What is the most important city in the history of caviar?

Answer: Astrakhan

Astrakhan was the center of the caviar world from the very beginning.
5. Did Native Americans eat sturgeon?

Answer: Yes

American Indians loved sturgeon and considered it a gourmet meal. The early European settlers saw it as a fish for barbarians.
6. In what year was caviar first canned?

Answer: 1906

Harry Dalbow got the idea to begin canning caviar when he was working for a Campbell's Soup canning company in South Jersey.
7. What is another name for the beluga sturgeon?

Answer: Huso huso

Beluga, or Huso huso is the largest fresh water fish in the world.
8. What invention made sturgeon fishing much easier?

Answer: Nylon nets

Until there were nylon nets it was impossible to trap a sturgeon because their sharp scales would tear the cotton nets.
9. During the 19th century caviar was thought to stregthen sexual desire.

Answer: True

In 1806 a health manual clamed that caviar could "excite the blood".
10. Which of the following countries has never produced caviar from its own waters?

Answer: Japan

Thank you for playing this quiz ... I hope you enjoyed it!

The information in this quiz was taken from:
Saffron, Inga. "Caviar", New York: Broadway Books, 2003.
Source: Author Fiona33

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us