FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Edible Mollusks and Crustaceans
Quiz about Edible Mollusks and Crustaceans

Edible Mollusks and Crustaceans Quiz


Can you distinguish a mollusk from a crustacean on your plate? Let's see!

A photo quiz by PootyPootwell. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Seafood

Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
391,033
Updated
Nov 22 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
573
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 23 (9/10), Guest 73 (8/10), Guest 212 (8/10).
-
Question 1 of 10
1. This mollusk in the Haliotis genus, with its luminous inner shell, is known by different names worldwide. Which of the following is NOT one of its regional names? Hint


photo quiz
Question 2 of 10
2. An ingredient in the dish French Moules Marinières is a fresh bivalve mollusk. What is its name? Hint


photo quiz
Question 3 of 10
3. What is the name of the edible mollusk with the heart-shaped shell? Specifically, the one Mary, Mary Quite Contrary may have in her garden? Hint


photo quiz
Question 4 of 10
4. A quahog is not just a doozie of a Scrabble word; it's a type of hard-shelled mollusk in the bivalvia class. What would it likely be called if it were on a menu? Hint


photo quiz
Question 5 of 10
5. Crawfish is a New Orleans specialty. How is it different from crayfish? Hint


photo quiz
Question 6 of 10
6. According to several sources, the octopus is a strangely intelligence mollusk. Of the following, which tasks have scientists NOT observed octopi doing? Hint


photo quiz
Question 7 of 10
7. Squid is commonly on the menu, but usually by a different name. What Italian-based name would you use if ordering squid at a restaurant? Hint


photo quiz
Question 8 of 10
8. Shrimp and prawns are different species. True or false?


photo quiz
Question 9 of 10
9. What is the name of the cephalopod with a unique inner shell that is popular in Europe? Its name can be deceiving. Hint


photo quiz
Question 10 of 10
10. Which of the following ingredients would you NOT find in a classic lobster bisque? Hint


photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 23: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 73: 8/10
Apr 09 2024 : Guest 212: 8/10
Apr 08 2024 : Guest 35: 8/10
Mar 31 2024 : krajack99: 9/10
Mar 28 2024 : ankitankurddit: 7/10
Mar 14 2024 : Guest 209: 8/10
Feb 29 2024 : Guest 107: 8/10
Feb 27 2024 : Guest 175: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This mollusk in the Haliotis genus, with its luminous inner shell, is known by different names worldwide. Which of the following is NOT one of its regional names?

Answer: Pangolin

Sea ears or muttonshells in Australia, ormer in England, perlemoen in South Africa, and pāua in New Zealand -- these are all what's known as abalone in North America. They're often considered a delicacy and has several variations, including pink, white, black, and (yes) ass's ear.
2. An ingredient in the dish French Moules Marinières is a fresh bivalve mollusk. What is its name?

Answer: Mussel

Mussel is a general term for a variety of bivalve molluscs that are found in both freshwater and saltwater. Their shells are generally long and asymmetrical, whereas clams, another bivalve mollusk often found in restaurants, have symmetrical shells.
3. What is the name of the edible mollusk with the heart-shaped shell? Specifically, the one Mary, Mary Quite Contrary may have in her garden?

Answer: Cockles

"Mary, Mary, quite contrary,
How does your garden grow?
With silver bells, and cockle shells,
And pretty maids all in a row."

This nursery rhyme mentions cockle shells -- cockles are bivalve mollusc in the cardiidae family. They live along the shoreline and people who live near the shore have used pieces of them to line their gardens.

You may also recognize the word cockle from a jump rope game: "Blue bells, cockle shells, easy, ivy, over."
4. A quahog is not just a doozie of a Scrabble word; it's a type of hard-shelled mollusk in the bivalvia class. What would it likely be called if it were on a menu?

Answer: Clam

A quahog is another name for a clam; it can also be called a hard clam or a round-shell clam. The quahog is native to the eastern seaboard of the U.S. and parts of Central America, and are very common in Chesapeake Bay. Native Americans used the shells for decoration and for trading.

The word "quahog," on a standard scrabble board with no extra boosters, is worth 19 points.
5. Crawfish is a New Orleans specialty. How is it different from crayfish?

Answer: It's not - crayfish and crawfish are the same

Crayfish is a freshwater crustacean that's also known as crawfish, crawdads, and freshwater lobsters, among other names. Although many of them live in freshwater, some can tolerate more brackish water, such as that found in swamps. The Cajun way to eat a cooked crawfish is to pinch the tail with one hand and the head with the other; twist to break in half; remove the rings on the tail side; and eat the tail meat. Purists suck the head.
6. According to several sources, the octopus is a strangely intelligence mollusk. Of the following, which tasks have scientists NOT observed octopi doing?

Answer: Flying

The octopus is almost freakishly intelligent. They have been reported to open jars, climb out of aquarium tanks, and climb into and hide in boat holds, munching on crabs. Flying is not one of their talents, however.
7. Squid is commonly on the menu, but usually by a different name. What Italian-based name would you use if ordering squid at a restaurant?

Answer: Calamari

Calamari is a popular food worldwide -- you'll find it in North America, China, North Africa, Asia, Greece, Turkey, the Philippines, and in Basque regions, just as a start. Dried, shredded squid is a common snack in several Asian countries.
8. Shrimp and prawns are different species. True or false?

Answer: True

They look alike, but prawns and shrimp are from two different suborders of the decapoda order. They both have five pair of legs, but prawns have claws on three of their legs, while shrimp have claws on two. Prawns release their eggs into water, while shrimp keep their eggs on the undercarriages. Eating-wise, however, they taste and cook up basically the same. You'll find more prawns in Australia and more shrimp in England.

This is all confused, of course, by the fact that the terms are used interchangeably by many consumers and even some retailers.
9. What is the name of the cephalopod with a unique inner shell that is popular in Europe? Its name can be deceiving.

Answer: Cuttlefish

The cuttlefish not a fish but a cephalopodic mollusk related to the squid and the octopus, though that doesn't stop cuttlefish from eating their mollusk brethren. They're found in temperate coastal waters everywhere in the world except the Americas, and are considered quite intelligent, as scientists have documented some of their communication patterns.

But that does not stop humans from eating them; they're common in east Asian and European cuisines.
10. Which of the following ingredients would you NOT find in a classic lobster bisque?

Answer: Ground beef

The lobster is a crustacean with ten legs. It lives in oceans worldwide, but thrives in the deep, cold water off the Atlantic coast of the U.S.; the state of Maine is known for its lobsters. Bisque is a creamy soup and does not involve ground beef.
Source: Author PootyPootwell

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us