FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cooking with Octopus
Quiz about Cooking with Octopus

Cooking with Octopus Trivia Quiz


Octopus can be present in many yummy (and not so yummy for some) recipes. Learn about some in this quiz. Have fun!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Seafood

Author
Lpez
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,612
Updated
Oct 04 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
662
Last 3 plays: Guest 74 (7/10), Guest 100 (9/10), Guest 50 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Is eating octopus the same thing as eating squid?


Question 2 of 10
2. What is the first thing you should do when cooking with octopus? Hint


Question 3 of 10
3. Octopus is not quite soft, so we must soften it before eating it. Which of these would be the best way to tenderize the octopus? Hint


Question 4 of 10
4. Some octopus are venomous.


Question 5 of 10
5. There are many cultures in the world that use octopus in their cuisine. Which culture could we relate the pickled octopus with? Hint


Question 6 of 10
6. Which Japanese dish made with octopus shares its pronunciation with a Mexican traditional dish? Hint


Question 7 of 10
7. Octopus is usually fried with flour and eggs. Which other food, also from the family of cephalopods, makes a tasty snack when fried? Hint


Question 8 of 10
8. Octopus can be grilled, baked, broiled or sautéed.


Question 9 of 10
9. Which cuisine gives us "sannakji", an octopus based dish? Hint


Question 10 of 10
10. What is a popular octopus dish that is traditional in Veracruz, Mexico? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 74: 7/10
Jun 06 2024 : Guest 100: 9/10
Jun 03 2024 : Guest 50: 5/10
May 31 2024 : Guest 69: 9/10
May 29 2024 : Guest 165: 8/10
May 24 2024 : Guest 172: 10/10
May 11 2024 : Guest 184: 8/10
May 08 2024 : matthewpokemon: 8/10
Apr 29 2024 : calmdecember: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Is eating octopus the same thing as eating squid?

Answer: No

This matter often causes confusion when discussing these two different animals. Even though both are cephalopods and both have blue blood, an octopus is not the same as a squid. One of the big differences between them is lifespan: while an octopus can live from one to three years, a squid can live from nine months up to five years! There generally aren't many differences when it comes to cooking methods, though squid meat is a little bit more tough compared to octopus meat.
2. What is the first thing you should do when cooking with octopus?

Answer: Clean the octopus

Well, I guess most of you got this one right because this is basic when cooking seafood, or any kind of food. You should wash the octopus by removing the entrails and stomach, and finally rinse it to remove any other remains.
3. Octopus is not quite soft, so we must soften it before eating it. Which of these would be the best way to tenderize the octopus?

Answer: Let the octopus simmer in a pot or pan

You should let the octopus simmer at low heat for one and a half hours. Another good option to tenderize it would be roasting it in an oven for two hours.
4. Some octopus are venomous.

Answer: True

The octopus considered to be more dangerous is the blue-ringed octopus, although a study made in 2009 showed that all octopuses, cuttlefish and even some squid were venomous. You should be very careful when eating octopus, and other kinds of seafood as well.
5. There are many cultures in the world that use octopus in their cuisine. Which culture could we relate the pickled octopus with?

Answer: All of these

Pickled octopus can be used either as Spanish tapas, Italian antipasto, or Greek meze, which are all sort of appetizers.
6. Which Japanese dish made with octopus shares its pronunciation with a Mexican traditional dish?

Answer: Tako

Tako is a Japanese dish, in which the octopus is sliced and eaten...alive! People have even died from eating this food. It is so popular in Japan, that it is sometimes used as pizza topping. The Mexican food I'm thinking of is tacos, which have really nothing to do with seafood, and certainly not with live octopus.
7. Octopus is usually fried with flour and eggs. Which other food, also from the family of cephalopods, makes a tasty snack when fried?

Answer: Calamari

Calamari are yummy with tartar sauce! It is deep-fried squid, usually served at Italian restaurants.
8. Octopus can be grilled, baked, broiled or sautéed.

Answer: True

Octopus can be cooked with any of these methods and taste great with either. It can also be served as ceviche, a kind of cocktail.
9. Which cuisine gives us "sannakji", an octopus based dish?

Answer: Korean

Sannakji, a dish that has received the "honor" of being voted as one of the grossest foods in the world, consists of live baby octopus seasoned with sesame seeds. Does it sound tasty to you?
10. What is a popular octopus dish that is traditional in Veracruz, Mexico?

Answer: Octopus in its own ink

Octopus in its ink is also eaten in Acapulco and in many other places worldwide. I have never tasted it, but if it's so popular, it can't be that bad!
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Author Challenges by Lpez:

A collection of quizzes I've written based on titles from the FunTrivia Author Challenges list. Enjoy!

  1. The Great American Hamburger Easier
  2. Things That Make Other Things Easier
  3. It's Not Easy, Being a Plankton Easier
  4. Cooking with Octopus Easier
  5. I'm Aiming to Quease Average
  6. Aibohphobia Average
  7. That's Not How You Do It! Easier
  8. Manic Monday Average
  9. Fighting for Peace Average
  10. Sad Pandas Very Easy
  11. The Hens Are Coming Home to Roost Average
  12. My Way or Norway? Average

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us