FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Who Collects What
Quiz about Who Collects What

Who Collects What? Trivia Quiz


Many collectibles have special words for the collectors! Here are some common ones to test you (and some rare ones as well). Many of these terms are well over a century old, and it was interesting tracking down some of the etymologies.

A multiple-choice quiz by collect. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles

Author
collect
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,650
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1310
Last 3 plays: calmdecember (6/10), jmac5cicada (9/10), Guest 96 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. What does a numismatist collect? Hint


Question 2 of 10
2. What does a philatelist collect? Hint


Question 3 of 10
3. What does a deltiologist collect? Hint


Question 4 of 10
4. What is a vexillologist interested in? Hint


Question 5 of 10
5. What does a paramiographer look out for?
Hint


Question 6 of 10
6. What do you think an arctophilist would collect? Hint


Question 7 of 10
7. Can you figure out what a bestiarist collects? Hint


Question 8 of 10
8. What do you think a plangonologist collects? Hint


Question 9 of 10
9. Now an easy one -- what does a discophile like? Hint


Question 10 of 10
10. I never met a heortologist -- but if I met one, what would he collect? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : calmdecember: 6/10
Jun 14 2024 : jmac5cicada: 9/10
Jun 10 2024 : Guest 96: 4/10
Apr 29 2024 : gogetem: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does a numismatist collect?

Answer: Coins

"Numismatist" comes from the Late Latin word for "coin" -- "numisma." Most Latin dictionaries don't even have this word. The OED first finds it in print in 1799.
2. What does a philatelist collect?

Answer: Stamps

"Philately" comes from Greek words meaning, very roughly, "love of tax-free things." Postage stamps prepay the postage charges. Another word you may find is "timbrologist" which did not catch on as well. The OED dates "philatelist" back to 1865.
3. What does a deltiologist collect?

Answer: Postcards

"Deltiologist" derives from the Greek word "deltion" or "writing tablet," thus a postcard. The Concise Oxford English Dictionary places this word at the mid-20th century.
4. What is a vexillologist interested in?

Answer: Flags

"Vexillum" is the Latin word for "flag." Interestingly enough, in Ornithology it also refers to the vane of a bird's feather! The Concise Oxford English Dictionary traces this word to the mid-20th century.
5. What does a paramiographer look out for?

Answer: Proverbs

"Paramiographer" (also "paroemiographer") comes from the Greek for "written proverbs." Rather an interesting hobby! This spelling is courtesy of Webster's Unabridged from MICRA, Inc.
6. What do you think an arctophilist would collect?

Answer: Teddy Bears

Actually, I can not imagine collecting refrigerators -- an "arctophilist" collects teddy bears! From the Greek again - "arktos" means "bear." I suppose it could also apply to collecting real bears ... it dates to the early 20th century in the Concise Oxford English Dictionary, or about the time "teddy bears" were invented!
7. Can you figure out what a bestiarist collects?

Answer: Bestiaries

Bestiaries were popular books in the Middle Ages, generally showing real animals and wondrous mythical animals, like the unicorn. "Bestiary" is dated to 1834 in the OED, which makes this one of the older terms.
8. What do you think a plangonologist collects?

Answer: Dolls

In ancient Greek theater, women were not allowed to perform any roles. A wax doll "plaggon" was used in their stead. The "double gamma" has an "ng" sound, so the word became "plangon." Another word which has the same change is "aggelos" which is "angel" in English. Now as to when "plangonologist" was first used -- it has not made the OED yet, which means it is not found in any editions of the London Times at all. Still, it is defined as "doll collector" on over a hundred sites now.
9. Now an easy one -- what does a discophile like?

Answer: Phonograph Records

Discophiles like phonograph records -- especially old or rare ones. The Random House Dictionary dates it back to 1935, long before "compact disks"!
10. I never met a heortologist -- but if I met one, what would he collect?

Answer: Religious Calendars

"Heorte" is the Greek word for "festival" making a "heortologist" a person who collects calendars of festivals, especially religious calendars. The Concise OED places this word back to the early 20th century.
Source: Author collect

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us