FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cutting Footloose
Quiz about Cutting Footloose

Cutting "Footloose" Trivia Quiz


Show your knowledge of the characters, plot, and music in "Footloose".

A multiple-choice quiz by danceswithcows. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Musicals A-G
  8. »
  9. Footloose

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
208,758
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
13 / 25
Plays
740
- -
Question 1 of 25
1. Who is Ren McCormack's mother? Hint


Question 2 of 25
2. What poet does Shaw quote and refer to in his sermon during "On Any Sunday"? Hint


Question 3 of 25
3. What are the names of Chuck's two sidekicks? Hint


Question 4 of 25
4. Which of Ariel's friends has a crush on Ren and often interacts with Wendy Jo? Hint


Question 5 of 25
5. Why did Bomont pass a law against dancing? Hint


Question 6 of 25
6. Who is the first person to sing during "Somebody's Eyes"? Hint


Question 7 of 25
7. Why is Uncle Wes angry at Ren during "Somebody's Eyes"? Hint


Question 8 of 25
8. What was the name of the boy who Vi Moore was "infatuated with" when she was younger? Hint


Question 9 of 25
9. Which characters sing "Learning to be Silent"? Hint


Question 10 of 25
10. Where is "Holding Out for a Hero" sung? Hint


Question 11 of 25
11. Who appears to be the most successful at the bridge game the adults are having? Hint


Question 12 of 25
12. What song does Shaw sing in frustration at his difficulties with Ariel? Hint


Question 13 of 25
13. What member of the school staff antagonizes Ren right before "I'm Free"? Hint


Question 14 of 25
14. Who does NOT sing in the dramatic coda of "I'm Free"? Hint


Question 15 of 25
15. Who sings "Let's Make Believe We're In Love"? Hint


Question 16 of 25
16. During "Let's Hear it for the Boy," what person does Rusty say Willard is not, but that "his kisses still knock her over"? Hint


Question 17 of 25
17. Does Shaw slap Ariel in the scene at the Moore home before "Can You Find It in Your Heart"?


Question 18 of 25
18. Which of these is NOT a piece of advice offered by Willard's mother in "Mama Says"? Hint


Question 19 of 25
19. Who is the president of the Town Council? Hint


Question 20 of 25
20. Which of these is NOT cited during "Dancing is Not a Crime"? Hint


Question 21 of 25
21. Who abstains in the Town Council vote? Hint


Question 22 of 25
22. Who informs Ren that Shaw fixed the vote? Hint


Question 23 of 25
23. What powerful number does Shaw sing after Ren confronts him in the church? Hint


Question 24 of 25
24. After how many tries did Willard tie his tie? Hint


Question 25 of 25
25. Who has the last SPOKEN line in the show? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is Ren McCormack's mother?

Answer: Ethel McCormack

Ren's mother is Ethel McCormack, who decides that it's time to pick up and move out of Chicago. Her sister is Lulu, whom the McCormacks move in with.
2. What poet does Shaw quote and refer to in his sermon during "On Any Sunday"?

Answer: Walt Whitman

Shaw quotes Walt Whitman's line, "I hear America singing" during his sermon.
3. What are the names of Chuck's two sidekicks?

Answer: Lyle and Travis

Lyle and Travis are Chuck's two cronies who strive to give Ren trouble. They also sing back up during "The Girl Gets Around."
4. Which of Ariel's friends has a crush on Ren and often interacts with Wendy Jo?

Answer: Urleen

Urleen is Ariel's friend who likes Ren, and often communicates with Wendy Jo. She is somewhat of a ditz, and, along with Wendy Jo, fills Ren in on the story of why dancing was banned in Bomont.
5. Why did Bomont pass a law against dancing?

Answer: Four teenagers crashed and fell off a bridge coming home from a dance

Rev. Moore's own son Bobby and three others were drunk returning from a dance in Baylor County. It was a foggy night, and they lost control of the car and tumbled off a bridge.
6. Who is the first person to sing during "Somebody's Eyes"?

Answer: Rusty

Rusty opens the number by singing "Careful what you do, someone's on to you, careful what you do."
7. Why is Uncle Wes angry at Ren during "Somebody's Eyes"?

Answer: He was fired

Wes was angry at Ren for being (wrongfully I might add) fired from his job at Benicke's Hardware Store.
8. What was the name of the boy who Vi Moore was "infatuated with" when she was younger?

Answer: Elliot Criswell

"Let's just hope her interest in Chuck Cranston lasts no longer than my infatuation with Elliot Criswell."
9. Which characters sing "Learning to be Silent"?

Answer: Vi and Ethel

Vi and Ethel sing "Learning to be Silent" in protest at how they're treated by their friends and relatives.
10. Where is "Holding Out for a Hero" sung?

Answer: The Burger Blast

The number is sung at the Burger Blast, after Ariel and Friends read about the valiant knights in the story Ariel read, and compare them to the overall-wearing, pickup-truck drivers they have to deal with.
11. Who appears to be the most successful at the bridge game the adults are having?

Answer: Eleanor

Nearly everybody owes Eleanor money, as she is quick to point out at the beginning of the scene.
12. What song does Shaw sing in frustration at his difficulties with Ariel?

Answer: Heaven Help Me

"Heaven Help Me" is a song in which Shaw reflects on his difficulties with Ariel and everybody else in the congregation.
13. What member of the school staff antagonizes Ren right before "I'm Free"?

Answer: Coach Dunbar

After nastily blaming Ren's father's desertation on Ren, he forces everybody in the hallway to do push ups.
14. Who does NOT sing in the dramatic coda of "I'm Free"?

Answer: Vi

At the end, when there is a vast amount of harmony and three different tunes are sung simultaneously, Vi does not join in.
15. Who sings "Let's Make Believe We're In Love"?

Answer: Irene and the Country Kickers

Irene and her Country Kickers sing this song at the Bar-B-Que dance club, where Ren, Ariel, Rusty, and Willard soon arrive.
16. During "Let's Hear it for the Boy," what person does Rusty say Willard is not, but that "his kisses still knock her over"?

Answer: Casanova

Rusty sings, "Maybe he's no Casanova, still his kisses knock me over."
17. Does Shaw slap Ariel in the scene at the Moore home before "Can You Find It in Your Heart"?

Answer: No

In the script, it says that Shaw almost slaps Ariel, but Vi stops him.
18. Which of these is NOT a piece of advice offered by Willard's mother in "Mama Says"?

Answer: Don't drive while reading a book

All of the above, except "Don't drive while reading a book," are pieces of advice given in "Mama Says," a song where Willard tries to encourage Ren to continue his battle to amend the no-dancing law.
19. Who is the president of the Town Council?

Answer: Eleanor Dunbar

Eleanor is the president, and isn't afraid to show it. She bangs her gavel on many an occasion during the scene.
20. Which of these is NOT cited during "Dancing is Not a Crime"?

Answer: The Baalian Dances

Ren uses all of the above in his argument, except for the Baalian dances, which would have upset the Town Council if he had!
21. Who abstains in the Town Council vote?

Answer: Wes

Every member votes no, except for Wes, who abstains (much to Lulu's displeasure.)
22. Who informs Ren that Shaw fixed the vote?

Answer: Ethel

Ethel comes up to Ren after the Council meeting, and tells him of Shaw's actions.
23. What powerful number does Shaw sing after Ren confronts him in the church?

Answer: I Confess

Shaw sings "I Confess," his second solo, and a very powerful one. During the song, he tells his feelings on his son's death, and, at the end, he repents and gives Ren and his classmates permission to hold a dance.
24. After how many tries did Willard tie his tie?

Answer: 23

"And on my twenty third try, I finally tied my tie!"
25. Who has the last SPOKEN line in the show?

Answer: Shaw

Although Ren has the last official word, it is in song. Shaw enters the dance, and everyone falls silent. He then shouts, "Please, go on!"
Source: Author danceswithcows

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "Footloose" Quiz Tough
2. Cut "Footloose"! Tough

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us