FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Footloose Quiz
Quiz about Footloose Quiz

"Footloose" Quiz


This quiz includes questions to the movie-gone-musical, "Footloose". Put your knowledge of the "Footloose" musical to the test with these 10 questions.

A multiple-choice quiz by avalongirl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Musicals A-G
  8. »
  9. Footloose

Author
avalongirl
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,722
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
899
Last 3 plays: Guest 92 (8/10), emmal2000uk (1/10), Guest 74 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. After what song does Ren find out that dancing is illegal in Bomont? Hint


Question 2 of 10
2. Who is the owner of the Burger Blast? Hint


Question 3 of 10
3. What is the musical "Footloose" based on? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following songs closes the first act of "Footloose"? Hint


Question 5 of 10
5. In the movie, Ren is on the gymnastics team, however in the musical he is on the wrestling team.


Question 6 of 10
6. Fill in the blank from Irene's song: "Look at the moon slowly _________." Hint


Question 7 of 10
7. The names of Ariel's best girlfriends are Rusty, Wendy Jo, and Irene.


Question 8 of 10
8. On which date did "Footloose" open on Broadway? Hint


Question 9 of 10
9. During the time "Footloose" spent on Broadway, which New York City theater were they located at? Hint


Question 10 of 10
10. Tom Snow composed the music for the Broadway version of "Footloose" and Walter Bobbie directed the musical.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : Guest 92: 8/10
May 23 2024 : emmal2000uk: 1/10
Apr 12 2024 : Guest 74: 1/10
Apr 05 2024 : BayRoan: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After what song does Ren find out that dancing is illegal in Bomont?

Answer: I Can't Stand Still

Principal Clark walks in as Ren is dancing in front of Willard. Although Willard tries to stop him, Ren just keeps on going. When Ren is told that dancing is a crime in Bomont, he actually believes that they were telling him dancing on school property was forbidden. He was shocked when he heard that it was illegal in all of Bomont.
2. Who is the owner of the Burger Blast?

Answer: Betty Blast

Betty Blast owns the Burger Blast. She is only seen in one scene where Chuck and Ren are starting to fight. She breaks up the fight with her very funny lines and skates off stage.
3. What is the musical "Footloose" based on?

Answer: a movie

The musical was actually based on the 1984 film starring Kevin Bacon as Ren and Christopher Penn as Willard. Although many think the musical came first, the movie actually came a few years before the musical, which was released in 1999 on Broadway.
4. Which of the following songs closes the first act of "Footloose"?

Answer: Heaven Helps the Man / I'm Free

The ending song of the first act is "Heaven Helps the Man / I'm Free". The song includes Ren, Shaw, and company. This is a good spot to end the first act because of the fact that Ren motivates all of the seniors at Bomont High to take a stand for what they want and have the dance. On the other hand, Shaw and the adults do not want this to happen to the youth of Bomont, therefore, they all try to hold them back from having the dance.
5. In the movie, Ren is on the gymnastics team, however in the musical he is on the wrestling team.

Answer: true

Due the fact that since the 80's the popularity of Gymnastics for boys is much lower, the sport was switched to Wrestling. The switch also occured because it would be harder to find a broadway actor that could do gymnastics for the show.
6. Fill in the blank from Irene's song: "Look at the moon slowly _________."

Answer: rising

In the chorus of "Let's Make Believe We're in Love", sung by Irene, the lyrics are as follows: "Look at the moon slowly rising, look at the stars up above, just for one night until we get it right, let's make believe we're in love." This is the first song of the second act.
7. The names of Ariel's best girlfriends are Rusty, Wendy Jo, and Irene.

Answer: False

The names of Ariel's best girlfriends are Rusty, Wendy Jo, and Urleen. Irene is the country western singer in the bar that they the teens go to in the first scene of the act two.
8. On which date did "Footloose" open on Broadway?

Answer: October 22, 1998

The show started on Broadway October 22, 1998, with previews starting Oct 2. It ran for two years on Broadway. On December 15, 1998, "Footloose" began the national tour of the country.
9. During the time "Footloose" spent on Broadway, which New York City theater were they located at?

Answer: Richard Rodgers Theatre

"Footloose" was originally shown on the Richard Rodgers Theater, which is also now the home to Billy Joel's new musical, "Movin' Out". Currently The Gershwin Theater is showing the smash hit, "Wicked"; the Ford Center for the Performing Arts has always been showing the ever-popular "42nd Street"; The Palace Theatre is currently showing Tim Rice and Elton John's "Aida".
10. Tom Snow composed the music for the Broadway version of "Footloose" and Walter Bobbie directed the musical.

Answer: True

Tom Snow was the person who actually wrote "Let's Hear It for the Boy" and Walter Bobbie is one of the greatest directors on broadway directing hits such as "Chicago".
Source: Author avalongirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ltc717 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Cutting "Footloose" Tough
2. Cut "Footloose"! Tough

5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us