FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Horus and Seth Part 1
Quiz about Horus and Seth Part 1

'Horus and Seth' Part 1 Trivia Quiz


The legend of 'Horus and Seth' is one of the most famous of all Egyptian myths. Take this quiz to see how much you know and don't.

A multiple-choice quiz by lizdebiz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Egyptian Myth

Author
lizdebiz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
113,316
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
824
- -
Question 1 of 10
1. How many children was Nut said to have had? Hint


Question 2 of 10
2. When Ra discovered that Nut had become pregnant without his permission, how did he react? Hint


Question 3 of 10
3. When Nut learned of Ra's feelings regarding her pregnancy, she was terrified and went to Thoth, god of wisdom and writing, for help. What plan did he come up with to save her children? Hint


Question 4 of 10
4. Thoth decided he would have a game of senet with the god, ________. If Thoth won, he would have some of _______'s light. Who was that god? Hint


Question 5 of 10
5. Thoth then added 5 extra days onto the year, which added to a total of 365 days a year. In what order were Nut's four children born? Hint


Question 6 of 10
6. What was Osiris the god of?

Answer: (One word)
Question 7 of 10
7. When the 4 children grew up, who married who? Hint


Question 8 of 10
8. Ra decided to leave them alone, and instead of killing them, gave them mortal lives on earth. What did Osiris become king of?

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. What does the name 'Kemet' mean? Hint


Question 10 of 10
10. Any easy one, what does 'Deshret' mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : PurpleComet: 7/10
May 10 2024 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many children was Nut said to have had?

Answer: 5

Nut was the Egyptian sky goddess, and was thought to be either the daughter/granddaughter of Ra, the sun god. In this myth, she really wanted to become a mother, but she didn't ask Ra for permission to have children. This created problems later in the legend.
2. When Ra discovered that Nut had become pregnant without his permission, how did he react?

Answer: He became furious and swore to kill the children.

Ra was extremely furious with Nut, and made sure the children couldn't be born. He cast a spell over the year, making sure the Nut's children would not be born within the year.
3. When Nut learned of Ra's feelings regarding her pregnancy, she was terrified and went to Thoth, god of wisdom and writing, for help. What plan did he come up with to save her children?

Answer: He would add some extra days to the year.

Thoth was seen by the Egyptians to be the creator of writing and speech, and he was respected by many for his great wisdom.
4. Thoth decided he would have a game of senet with the god, ________. If Thoth won, he would have some of _______'s light. Who was that god?

Answer: Khonsu

After Khonsu lost, he gave Thoth some of his light, seeing as he was god of the moon. Which is why the moon must wax and wane.
5. Thoth then added 5 extra days onto the year, which added to a total of 365 days a year. In what order were Nut's four children born?

Answer: Osiris, Seth, Isis, Nephthys

That last day of the year was said to have been Harmachis' birthday, but he didn't really count as Nut's child, seeing as he was 'Horus the Elder'.
6. What was Osiris the god of?

Answer: Afterlife

Osiris was the 'King of the Underworld/Netherworld' in Ancient Egypt.
7. When the 4 children grew up, who married who?

Answer: Osiris married Isis, Seth married Nephthys.

Osiris and Isis were said to have been the first King and Queen of Egypt, while Seth and Nephthys ruled the desert.
8. Ra decided to leave them alone, and instead of killing them, gave them mortal lives on earth. What did Osiris become king of?

Answer: Egypt

When Osiris became pharaoh of Egypt, Seth grew jealous and began to hate his brother.
9. What does the name 'Kemet' mean?

Answer: Black Land

After the Nile resided, it left a rich layer of black soil. So Egypt's land was named after this soil, 'Kemet'. Which means, 'Black Land'.
10. Any easy one, what does 'Deshret' mean?

Answer: Red Land

'Deshret' was the name given to the desert area in Sahara, just west to Egypt, or Kemet. Seth was said to have dwelt in the desert, which is why the desert was associated with chaos, sandstorms and infertility.
Source: Author lizdebiz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us