FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Linguistics 2
Quiz about Linguistics 2

Linguistics 2 Trivia Quiz


This is just some more information that you can pick up in a basic Linguistics course.

A multiple-choice quiz by ladymacb29. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Author
ladymacb29
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,542
Updated
Jun 25 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6613
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), doc_astro (7/10), Guest 5 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. A dialect of a language which is 'elevated' above others is called: Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following does not generally affect the register or style when speaking in English? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is not associated with 'Parentese' (how an adult talks to a child)? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not associated with 'Teacher Talk'? Hint


Question 5 of 10
5. A speaker will speak more slowly when in a formal setting.


Question 6 of 10
6. One would expect to see more Latin words in an informal setting.


Question 7 of 10
7. Double (or 'multiple') negation, in English, is a feature associated more with formal settings.


Question 8 of 10
8. A person with a higher social economic status (SES) could be expected to use more or less formal language than a person of a low SES?

Answer: (One word: less or more)
Question 9 of 10
9. Which of the following is NOT a reason to use less formal speech? Hint


Question 10 of 10
10. To which class in US society would a person like Bill Gates most likely belong? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : PurpleComet: 7/10
May 11 2024 : doc_astro: 7/10
May 10 2024 : Guest 5: 4/10
May 10 2024 : Guest 5: 1/10
May 09 2024 : Guest 5: 1/10
May 09 2024 : Guest 194: 5/10
May 09 2024 : Guest 5: 9/10
May 08 2024 : Guest 37: 4/10
May 08 2024 : Guest 37: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A dialect of a language which is 'elevated' above others is called:

Answer: standard

The standard is usually associated with the upper and middle classes and is generally the one used for print.
2. Which of the following does not generally affect the register or style when speaking in English?

Answer: gender

Register is 'style' in the sense of 'level of formality'. We use different registers depending on the context or situation. The way you talk to your friend isn't how you would talk to the President. (This meaning of 'style' has nothing to do with *individual* style or the style of a period or literary movement.)
3. Which of the following is not associated with 'Parentese' (how an adult talks to a child)?

Answer: long, complex sentences

Parentese is a lot of talk of shorter sentences with little silence (as the baby or small child can't really interrupt). Watch any adult with a baby and you'll see this in action.
4. Which of the following is not associated with 'Teacher Talk'?

Answer: lots of chances for others to talk

Teachers even use evaluative comments (example: 'very good') when not needed.
5. A speaker will speak more slowly when in a formal setting.

Answer: True

Speed also varies by context of the conversation.
6. One would expect to see more Latin words in an informal setting.

Answer: False

In formal settings, words tend to be longer, as well.
7. Double (or 'multiple') negation, in English, is a feature associated more with formal settings.

Answer: False

In English, double negation ('I don't have no money') is frowned upon.
8. A person with a higher social economic status (SES) could be expected to use more or less formal language than a person of a low SES?

Answer: more

The lower classes normally want to speak like the people in the higher SES. (This often does *not* apply to teenagers, who often regard their variety of speech as an important badge of group identity).
9. Which of the following is NOT a reason to use less formal speech?

Answer: Trying to talk to a prospective boss.

There are advantages to using informal speech even though it's sometimes stigmatized. However, when talking to a prospective boss, it's best to use more formal speech to help show intelligence or education.
10. To which class in US society would a person like Bill Gates most likely belong?

Answer: Corporate class

He wouldn't belong to the upper class - that term refers to old and prestigious families who come from 'old money'. The corporate class is mainly made up of investors and high executives who control the major means of production. It is a recent addition to the traditional five layers of social class, ranking between the upper class and the upper middle class.
Source: Author ladymacb29

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us