FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about IndoEuropean Languages
Quiz about IndoEuropean Languages

Indo-European Languages Trivia Quiz


This is a general quiz on Indo-European language families. I hope you find it fun and informative!

A multiple-choice quiz by inquizitive. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Author
inquizitive
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
194,490
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4474
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 85 (0/10), Guest 182 (2/10), Guest 157 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Two languages, A and B, are said to be mutually intelligible if a native speaker of A can understand most of what a native speaker of B says, and vice versa, with no special training outside of their native language. For instance, Spanish and Portuguese are considered to be mutually intelligible, but Italian and German are not. Which of these languages is mutually intelligible with English? Hint


Question 2 of 10
2. English is a member of the language family known as Germanic languages. What is the closest linguistic relative to modern English? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the Indo-European languages below is still being learned as a native language in the 21st century? (That is, it is used for daily conversation, not just studied and used on certain occasions.) Hint


Question 4 of 10
4. Romany, the language of the Rom people or Gypsies, is most closely related to which of these modern languages? Hint


Question 5 of 10
5. Finnish is not an Indo-European language. True or False?


Question 6 of 10
6. Hungarian is related most closely to which of the following languages? Hint


Question 7 of 10
7. Of the following Indo-European language families, which of the following has NO modern living descendant? Hint


Question 8 of 10
8. For the last three questions, I will give the name of a language group. Of the choices given, pick the language that does NOT belong in the group.

Which of the following does NOT belong to the Germanic language group?
Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following does NOT belong to the Slavic language group? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following languages does NOT belong to the Celtic language group? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 85: 0/10
May 25 2024 : Guest 182: 2/10
May 25 2024 : Guest 157: 4/10
May 24 2024 : Guest 85: 1/10
May 24 2024 : Guest 85: 0/10
May 24 2024 : Guest 212: 0/10
May 24 2024 : Guest 212: 1/10
May 24 2024 : Guest 212: 1/10
May 24 2024 : Guest 85: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Two languages, A and B, are said to be mutually intelligible if a native speaker of A can understand most of what a native speaker of B says, and vice versa, with no special training outside of their native language. For instance, Spanish and Portuguese are considered to be mutually intelligible, but Italian and German are not. Which of these languages is mutually intelligible with English?

Answer: None of the above; there is no language that is mutually intelligible with English

Although all of these languages are related to English by virtue of being members of the Germanic language family, none are mutually intelligible. Because of all the influences on English from other languages, there is no language which is mutually intelligible with English (much to the dismay of the English-speaking student of modern languages.) Some linguists do consider that Scots English is a distinct language, rather than a dialect of English; these people would consider Scots and English to be mutually intelligible.
2. English is a member of the language family known as Germanic languages. What is the closest linguistic relative to modern English?

Answer: Frisian

Frisian, spoken in the Frisian Islands (between the UK and the Netherlands), parts of the Netherlands and Germany, is the closest linguistic relative to English. If you want to test whether or not it is mutually intelligible with English, do a web search for Frisian radio... as of this writing it is available on the web and is worth a listen if you are curious about what our closest linguistic relative sounds like. (Those linguists who consider Scots to be a separate language rather than a dialect of English would consider Scots to be the closest linguistic relative of modern English.)
3. Which of the Indo-European languages below is still being learned as a native language in the 21st century? (That is, it is used for daily conversation, not just studied and used on certain occasions.)

Answer: Welsh

Gothic is of the East Germanic branch of Germanic languages, none of which have survived to modern times. Old Church Slavonic continues in use in some forms of the Eastern Orthodox Liturgy, but has no native speakers. Latin, formerly the international language of European communication, is not the spoken language of any contemporary region. Welsh, like Irish Gaelic, has undergone a renaissance and currently is a vibrant living language in its native land.
4. Romany, the language of the Rom people or Gypsies, is most closely related to which of these modern languages?

Answer: Punjabi

Romany is of the Indic language group and, like Punjabi, is descended from Sanskrit. I am told that it is mutually intelligible with Punjabi and possibly Urdu as well, although scholarship on the subject is scarce. Many Rom people speak Russian, Romanian, or other languages of the lands where they live, but their own language is not closely related to these.
5. Finnish is not an Indo-European language. True or False?

Answer: True

Finnish is one of a handful (about 16) languages that make up the Finno-Ugric language group, which are not Indo-European although the areas where they are spoken are primarily surrounded by Indo-European languages. See the explanation for the next question for further details.
6. Hungarian is related most closely to which of the following languages?

Answer: Estonian

The Finno-Ugric language group consists of about 16 languages, the most well known of which are Finnish, Hungarian and Estonian. The geographical separation of languages in this group is explained by migration of peoples and is in no way indicative of any supernatural influences, contrary to some beliefs.
7. Of the following Indo-European language families, which of the following has NO modern living descendant?

Answer: Anatolian

Modern Greek is of the Hellenic family, modern Albanian (Tosk and Gheg) are in the Albanian family, many languages including German, English, Danish and Dutch (and Frisian, remember?) are in the Germanic family. Only the Anatolian branch, which historically contained such languages as Hittite, Luvian and Lydian, has no modern descendants.
8. For the last three questions, I will give the name of a language group. Of the choices given, pick the language that does NOT belong in the group. Which of the following does NOT belong to the Germanic language group?

Answer: Czech

Czech is a Slavic language; the others are Germanic.
9. Which of the following does NOT belong to the Slavic language group?

Answer: Kurdish

Kurdish is a member of the Iranian language group; the others are Slavic.
10. Which of the following languages does NOT belong to the Celtic language group?

Answer: Catalan

Catalan is a member of the Italic language group; the others are Celtic.

Thanks for playing! The Unabridged version of the American Heritage Dictionary has a great chart of Indo-European language families at the back, if you want more info.
Source: Author inquizitive

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us