Quiz about It All Sounds Greek To Me
Quiz about It All Sounds Greek To Me

It All Sounds Greek To Me Trivia Quiz


Undoubtedly, it is very difficult to master the Greek language. However, most of us speak Greek every day even though we do not always understand it! This is a quiz dealing with the influence of the Greek language on the English vocabulary. Have fun! :)

A multiple-choice quiz by Warzycha. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Author
Warzycha
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
159,181
Updated
Sep 16 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
8100
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: H53 (9/10), Chestertom (8/10), sally0malley (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. After having finished painting the car, I was entering the house when the telephone rang. Which of the following words is of Greek origin? Hint

telephone
painting
house
rang

2. Which of the following prefixes is of Greek origin? Hint

anti-
sub-
over-
under-

3. After having successfully passed her exams, she was in a state of euphoria. Which of the following words is of Greek origin? Hint

state
euphoria
exams
passed

4. In order to place the medicine into his body, the doctor had to use a hypodermic needle. Which of the following words is of Greek origin? Hint

hypodermic
medicine
body
doctor

5. I was recently in Africa and I saw a giraffe, a hippopotamus, a cheetah and a lizard. Which of the following words is of Greek origin? Hint

lizard
hippopotamus
giraffe
cheetah

6. Yesterday I read an interesting book and found out all about cavemen and dinosaurs. Which of the following words comes from the Greek language? Hint

book
visited
cavemen
dinosaurs

7. My friend does not wish to eat anything at all and I believe he suffers from anorexia. Which of the following words is of Greek origin? Hint

friend
suffers
believe
anorexia

8. I was always interested in modelism, but now I have taken more interest in photography. Which of the following words is of Greek origin? Hint

photography
interest
modelism
all of them

9. One of the strange things about modern medicine is the treatment with hydrotherapy. Which of the preceding words is of Greek origin? Hint

modern
hydrotherapy
strange
things

10. "I was reading the history of anthropology when my mother, who is an architect, burst into my room, waving her hands hysterically. Someone had left an elephant in our garden. She felt ill and I had to give her an antibiotic but I could not detect any anomalies in the organism." How many words that derive from the Greek language are contained in those sentences? Hint

11
7
5
8


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After having finished painting the car, I was entering the house when the telephone rang. Which of the following words is of Greek origin?

Answer: telephone

The word we are looking for is telephone. "Tele" means "far" in ancient Greek, while "phoni" means "voice". So the word telephone actually means "voice from far away".
2. Which of the following prefixes is of Greek origin?

Answer: anti-

Anti- is used in Greece as a prefix to describe opposition or opposites. So somebody who is against socialism would be an antisocialist. The word anti is also used as a preposition in the Greek language. (Incidentally, "over" is related to the Greek word "anti" but is not derived from it).
3. After having successfully passed her exams, she was in a state of euphoria. Which of the following words is of Greek origin?

Answer: euphoria

The prefix "eu" in Greek means "good", while the word "phero" means to carry. So euphoria means to "carry good with you".
4. In order to place the medicine into his body, the doctor had to use a hypodermic needle. Which of the following words is of Greek origin?

Answer: hypodermic

The prefix "hypo" means "under" in the Greek language and "derma" means "skin". So hypodermic means "under the skin".
5. I was recently in Africa and I saw a giraffe, a hippopotamus, a cheetah and a lizard. Which of the following words is of Greek origin?

Answer: hippopotamus

"Hippos" means "horse" and "potamos" means river in ancient Greek, thus hippopotamus means "river-horse".
6. Yesterday I read an interesting book and found out all about cavemen and dinosaurs. Which of the following words comes from the Greek language?

Answer: dinosaurs

"Dino" means "terrible" in Greek while "saura" means "lizard". Therefore, a dinosaur is actually a "terrible lizard".
7. My friend does not wish to eat anything at all and I believe he suffers from anorexia. Which of the following words is of Greek origin?

Answer: anorexia

The prefix "an" means "no" and the word "orexi" means "appetite" and as a result, anorexia means "no appetite".
8. I was always interested in modelism, but now I have taken more interest in photography. Which of the following words is of Greek origin?

Answer: photography

The word "phos" means "light" in Greek while "grapho" means "write", so photography means to "write with light"
9. One of the strange things about modern medicine is the treatment with hydrotherapy. Which of the preceding words is of Greek origin?

Answer: hydrotherapy

"Hydro" means "water" while "therapia" means "cure". Therefore, hydrotherapy means to "cure with water".
10. "I was reading the history of anthropology when my mother, who is an architect, burst into my room, waving her hands hysterically. Someone had left an elephant in our garden. She felt ill and I had to give her an antibiotic but I could not detect any anomalies in the organism." How many words that derive from the Greek language are contained in those sentences?

Answer: 8

The words are: history, anthropology, architect, hysterically, elephant, antibiotic, anomalies, organism (some of which have come to us by way of Latin, which is also less formidable than some suggest). You see, Greek isn't such a difficult language after all!
Source: Author Warzycha

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : H53: 9/10
Jan 23 2023 : Chestertom: 8/10
Jan 23 2023 : sally0malley: 9/10
Jan 20 2023 : mandy2: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 84: 8/10
Jan 18 2023 : Guest 90: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 174: 4/10
Jan 12 2023 : Guest 23: 8/10
Jan 11 2023 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us