Quiz about Linguistic Anthropology
Quiz about Linguistic Anthropology

Linguistic Anthropology Trivia Quiz


Linguistic Anthropology deals with communication, language acquisition, language origins, and the cultural connections to language use. Have fun...

A multiple-choice quiz by Leki. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Linguistics

Author
Leki
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,589
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5182
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: TheSniff (5/10), Guest 157 (0/10), Guest 39 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The study of the sounds of language is known as: Hint

Morphology
Langue
Syntax
Phonology

2. Which of the following words can be described as containing an affricate? Hint

budged
hammer
pill
huffle

3. The study of the structure of words is known as: Hint

Multiplicity
Phonology
Morphology
Sonorant

4. This early anthropologist is considered to be one of the giants of modern linguistics...who was it? Hint

Margaret Mead
Bronislav Malinowski
Ruth Benedict
Edward Sapir

5. Spoken language is believed to have arisen in what early human group? Hint

No one knows for sure
Homo erectus
Homo habilus
A. afarensis

6. Ferdinand de Saussure made a distinction between speech and language. In his words, how did he label these two categories? Hint

parlez and langue
acoutez and suave
parole and langue
acoutez and langue

7. Fricatives are formed by: Hint

narrowing the air passage
a series of brief closures
a complete closure released with frictional noise
opening of the air passage

8. True or False : Sounds can be voiced or voiceless.

True
False

9. Noam Chomsky believes that there is a(n): Hint

universal mental grammar
overwhelming number of elephants in Burma
basic sentence structure
universal use of the word "mother"

10. One who studies language can be considered a(n): Hint

all answers are correct
Linguistic anthropologist
Ethnolinguist
Anthropological linguist


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The study of the sounds of language is known as:

Answer: Phonology

Phonology is split into two subordinate units: phonetics (precise identification and description of speech sounds), and phonemics (identification of the system of the sets of sounds of any language).
2. Which of the following words can be described as containing an affricate?

Answer: budged

An affricate is a consonant or consonant pair that starts with a stop and finishes with a fricative - the dg sound in budged meets this description.

Pill begins with a stop, hammer has a nasal (the 'em' sound) in the middle, and huffle has two fricatives (h and f).
3. The study of the structure of words is known as:

Answer: Morphology

The smallest segments that carry meaning are called morphemes.
4. This early anthropologist is considered to be one of the giants of modern linguistics...who was it?

Answer: Edward Sapir

Sapir added psychological theory to the study of language.
5. Spoken language is believed to have arisen in what early human group?

Answer: No one knows for sure

There is speculation regarding spoken language in Neanderthals. Unfortunately, the delicate hyoid bone is rarely found in excavation sites. Some suggest that speech may have originated in Homo habilis, but this is currently under great debate.
6. Ferdinand de Saussure made a distinction between speech and language. In his words, how did he label these two categories?

Answer: parole and langue

de Saussure regarded language to be a social fact, arising as a set of conventions shared by a community of speakers.
7. Fricatives are formed by:

Answer: narrowing the air passage

Fricatives are formed by narrowing the air passage. There is audible frictional noise due to this constriction.
8. True or False : Sounds can be voiced or voiceless.

Answer: True

For example, a voiced fricative is at the start of "zip" whereas "sip" begins with a voiceless fricative.
9. Noam Chomsky believes that there is a(n):

Answer: universal mental grammar

The Universal mental grammar, as noted by Chomsky, is the central theoretical construct of modern linguists.
10. One who studies language can be considered a(n):

Answer: all answers are correct

Semantics....
Source: Author Leki

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : TheSniff: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 157: 0/10
Jan 22 2023 : Guest 39: 9/10
Jan 07 2023 : Guest 197: 0/10
Dec 26 2022 : Guest 196: 1/10
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 20 2022 : Guest 172: 7/10
Dec 20 2022 : Guest 174: 6/10
Dec 20 2022 : Guest 75: 7/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us