FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Northern Renaissance Art
Quiz about Northern Renaissance Art

Northern Renaissance Art Trivia Quiz


This quiz focuses on symbolism in art of the Northern Renaissance, as well as facts about early Netherlandish painters.

A multiple-choice quiz by musettae. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Renaissance Art

Author
musettae
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
17,618
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1503
Awards
Editor's Choice
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following does NOT characterize the International Style, popular in manuscript illuminations in early fifteenth century France? Hint


Question 2 of 10
2. In the many Annunciation scenes depicted in Northern Renaissance art, such as that in Robert Campin's Merode Altarpiece, what does the Lily symbolize? Hint


Question 3 of 10
3. Speaking of hidden symbolism, what does the Gothic architecture in Jan Van Eyck's Annunciation in a Church symbolize? Hint


Question 4 of 10
4. What is NOT one of the traditional roles the Virgin Mary plays in paintings of the Northern Renaissance? Hint


Question 5 of 10
5. In Jan Van Eyck's Arnolfini Wedding, what does his signature translate to? Hint


Question 6 of 10
6. For what building was Rogier Van der Weyden's Beaune Altarpiece (The Last Judgement) commissioned? Hint


Question 7 of 10
7. What is unusual about the composition of Hugo Van Der Goes' "Death of the Virgin"? Hint


Question 8 of 10
8. What sacrament is the central focus of Jan Van Eyck's Ghent Altarpiece? Hint


Question 9 of 10
9. Which artist was Robert Campin's pupil? Hint


Question 10 of 10
10. What is significant about Jan van Eyck's silverpoint drawing of Niccolo Albergati? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following does NOT characterize the International Style, popular in manuscript illuminations in early fifteenth century France?

Answer: a high degree of anatomical detail

Because manuscript illuminations appeared in books before the printing press was invented, they were only available to the wealthy few. Consequently, the style that pervades them emphasizes the material wealth and status of the individual for whom the illuminated manuscript is made through a detailed attention to physical reality.
2. In the many Annunciation scenes depicted in Northern Renaissance art, such as that in Robert Campin's Merode Altarpiece, what does the Lily symbolize?

Answer: Mary's virginity

Often, in early Netherlandish painting, symbolism is disguised to allow for a greater naturalism within the scene. Therefore, in contrast to earlier periods, symbols appear in the form of objects found in the natural world, such as the lily.
3. Speaking of hidden symbolism, what does the Gothic architecture in Jan Van Eyck's Annunciation in a Church symbolize?

Answer: The new Christian order

While the Romanesque architecture present in this and other paintings of the Annunciation represents the old order of the Old Testament, the Gothic architecture symbolizes the new order that begins with the coming of Christ.
4. What is NOT one of the traditional roles the Virgin Mary plays in paintings of the Northern Renaissance?

Answer: The healer of the sick

The Cult of the Virgin, popular during this period, emphasizes Mary's dual role as both the human mother of Christ and the divine queen of heaven. In addition, Mary is also often depicted as the second Eve, who redeems the original sin of the first.
5. In Jan Van Eyck's Arnolfini Wedding, what does his signature translate to?

Answer: Jan Van Eyck was here

The unusually worded, large signature may be evidence that this painting was meant as a marriage certificate for the couple. Their marriage is witnessed by Van Eyck, as well as another witness he includes in the reflection in the mirror.
6. For what building was Rogier Van der Weyden's Beaune Altarpiece (The Last Judgement) commissioned?

Answer: a hospital

The Last Judgement triptych, commissioned for the Beaune hospital, was positioned in the hospital chapel so that all of the patients could see it from their beds as they contemplated their own deaths and the afterlife.
7. What is unusual about the composition of Hugo Van Der Goes' "Death of the Virgin"?

Answer: No one in the painting is looking directly at the virgin.

Though the Van Der Goes paints a crowd of people around the Virgin Mary's bedside as she lies dying, no one in the painting is looking directly at her. They all seem to be emotionally disconnected from one another. This disconcerting depiction may be evidence of Van Der Goes' mental illness.
8. What sacrament is the central focus of Jan Van Eyck's Ghent Altarpiece?

Answer: Eucharist

The theme of the Ghent Altarpiece is the sacrifice of Christ for the salvation of humanity, remembered in the sacrament of the Eucharist: for example, a central axis leads down the middle of the interior from Christ in majesty to a sacrificial lamb, which symbolizes Christ, to the tabernacle for the Eucharist in the church.
9. Which artist was Robert Campin's pupil?

Answer: Rogier van der Weyden

Though van der Weyden's work does appear to be influenced by Van Eyck, he was taught by Campin.
10. What is significant about Jan van Eyck's silverpoint drawing of Niccolo Albergati?

Answer: It is evidence that Van Eyck drew from life.

The drawing, which probably served as a model for a later painting of Albergati, is evidence that Van Eyck might have used life drawings to create his portrait paintings, setting a precedence for a long tradition of preparatory drawings for portraits and other types of paintings in the following centuries.
Source: Author musettae

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us