FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Early Renaissance
Quiz about The Early Renaissance

The Early Renaissance Trivia Quiz


This quiz, mostly involving sweeping art queries, should tempt to delight all of you Earthly dwellers. Please step back in time with me to a period rich with wonderful aesthetic creations!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Renaissance Art

Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,400
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
4512
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: CuriousCastles (7/25), Harrynj (16/25), Guest 70 (4/25).
- -
Question 1 of 25
1. Renaissance is a French term derived from the Italian word Rinascimento which meant ______? Hint


Question 2 of 25
2. Who was the great Humanist preceding the Renaissance who wrote about his secret conversation with St. Augustine, heralding future thinkers to 'Reflect upon yourself'? Hint


Question 3 of 25
3. In 1348 this particular fellow wrote the first novel of modernity, composed of 100 stories, mainly of very ribald and salacious matters. Who was he? Hint


Question 4 of 25
4. Who was the painter of the 'The Kiss of Judas' circa 1306 to whom the anecdote of drawing the 'perfect circle' is often associated? Hint


Question 5 of 25
5. Who painted the magnificent fresco entitled 'The Results of Good Government' around 1337? Hint


Question 6 of 25
6. Who was the great painter often considered Giotto's rival, the court painter to King Robert, and the creator of the semi-great painting called 'The Siege of Montemassi'? Hint


Question 7 of 25
7. International style (Gothic) was the prevailing style circa 1400, characterized by delicate figures, graceful architectural features, and decorative backgrounds. Who was the early guy who painted the altarpiece 'Annunciation and Visitation' circa 1409, that represented the essence of this movement? Hint


Question 8 of 25
8. The height of the International Style was reached with the work entitled 'Les Tres Riches Heures du duc de Berry' or the 'Book of Hours'. Who were the brothers that created this work?

Answer: (Surname only)
Question 9 of 25
9. Who was the artist of the Late Gothic period who created the lovely bronze doors for the baptistery in Florence? Hint


Question 10 of 25
10. Who was the member of the first-generation of Florentine artists who perfected the single-point perspective? Hint


Question 11 of 25
11. Who was the author of 'Della Pittura' the first modern manual of painting? Hint


Question 12 of 25
12. Who helped Donatello sculpt 'David' and place it in the Palazzo Vecchio? Hint


Question 13 of 25
13. Who was the coeval artist with Masaccio whose obsession with Aves gave him the nickname 'Uccello' or bird? Hint


Question 14 of 25
14. The Renaissance began with four people to whom the title 'Inventors of the New Style' are accredited. Brunelleschi, Ghiberti, Donatello, and ________ made up this famous quartet. Whose name belongs in the blank? Hint


Question 15 of 25
15. Antonio P. (1395-1455) created medallions of vain princes and princesses which circulated widely throughout Italy; they were the precursors to the portraiture style which was mimetically followed by the next generation of artists. Who was this artist?

Answer: (Surname only)
Question 16 of 25
16. Mr 'True-eye' or Andrea di Cioni received from Donatello circa 1436, the 2nd largest studio in Florence, with famous graduates like Leonardo da Vinci, Ghirlandaio, Perugino, and di Cridi coming out of it...what was Mr. True-eye's more familiar name?

Answer: (Surname or full name)
Question 17 of 25
17. Who was the famous monk-painter from the monastery in San Marco, ca. 1440, who painted 41 frescoes on the walls of its monastery? Hint


Question 18 of 25
18. Who was the famed artist from Umbria that painted 'Double Portrait of Battista Sforza and Frederico da Montefeltro' and the controversial painting 'The Flagellation of Christ'? Hint


Question 19 of 25
19. Alessandro di Mariano Filipepi worked for Giuliano Medici(assassinated by the Pazzi family) and was responsible for painting the most iconic paintings: 'Birth of Venus' and 'Primavera'. By what name was he better known? Hint


Question 20 of 25
20. Who was the Flemish Renaissance painter whi, ca. 1466-1473, created the great masterpiece called 'Last Judgment' under the patronage of Angelo Tani? Hint


Question 21 of 25
21. Who was the great artist of the High Renaissance who gave the advice to draw figures naturally without muscular exaggeration so they will not resemble a 'sack of nuts'? Hint


Question 22 of 25
22. Luca Signorelli was the unique example of combining literature and the Bible to depict grotesque scenes of the world coming to an end. What literary figure was Luca primarily influenced by?

Answer: (writer)
Question 23 of 25
23. Michelangelo Buonarroti was an example of an 'homo universal', but he had a really bad temper that even frightened his childhood friend Pope Leo X. It seems there was some reconciliation since another Pope offered him the commission to paint the Sistine Chapel as he wished. Who was the brave Pope to commission the painting? Hint


Question 24 of 25
24. The Netherlands were influenced by the Italian Renaissance as well, especially the sfumato techniques of Leonardo da Vinci. My favorite is the painting called 'The Crossing into the Underworld', ca. 1515. Who was the painter? Hint


Question 25 of 25
25. Lastly, my favorite of all the paintings from the Renaissance is entitled 'The Garden of Earthly Delights'. Who painted this masterpiece? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : CuriousCastles: 7/25
Jun 03 2024 : Harrynj: 16/25
May 24 2024 : Guest 70: 4/25
May 19 2024 : Guest 99: 12/25
May 18 2024 : Iva9Brain: 20/25
May 11 2024 : Guest 106: 4/25
Apr 30 2024 : KelvinB: 5/25
Apr 19 2024 : sw11: 25/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Renaissance is a French term derived from the Italian word Rinascimento which meant ______?

Answer: rebirth

2. Who was the great Humanist preceding the Renaissance who wrote about his secret conversation with St. Augustine, heralding future thinkers to 'Reflect upon yourself'?

Answer: Petrarch

His sojourn up Mt. Ventoux originated this matter...
3. In 1348 this particular fellow wrote the first novel of modernity, composed of 100 stories, mainly of very ribald and salacious matters. Who was he?

Answer: Giovanni Boccaccio

His 'Decameron' has been a delight to Renaissance lovers ever since...
4. Who was the painter of the 'The Kiss of Judas' circa 1306 to whom the anecdote of drawing the 'perfect circle' is often associated?

Answer: Giotto

He was considered the Father of Modern Painting and laid down the stones for the Florentine cathedral campanile.
5. Who painted the magnificent fresco entitled 'The Results of Good Government' around 1337?

Answer: Lorenzetti

One of the key painters of the Sienese renaissance, rivaling the neighboring Florentines...
6. Who was the great painter often considered Giotto's rival, the court painter to King Robert, and the creator of the semi-great painting called 'The Siege of Montemassi'?

Answer: Simone Martini

Another Sienese master pupil to Duccio...his frescoes may be found in the Palazzo Pubblico in Siena.
7. International style (Gothic) was the prevailing style circa 1400, characterized by delicate figures, graceful architectural features, and decorative backgrounds. Who was the early guy who painted the altarpiece 'Annunciation and Visitation' circa 1409, that represented the essence of this movement?

Answer: Melchior Broederlam

Broederlam literally translates into English as 'brother lamb'.
8. The height of the International Style was reached with the work entitled 'Les Tres Riches Heures du duc de Berry' or the 'Book of Hours'. Who were the brothers that created this work?

Answer: Limbourg

9. Who was the artist of the Late Gothic period who created the lovely bronze doors for the baptistery in Florence?

Answer: Ghiberti

Pisano would also be an acceptable answer...
10. Who was the member of the first-generation of Florentine artists who perfected the single-point perspective?

Answer: Brunelleschi

11. Who was the author of 'Della Pittura' the first modern manual of painting?

Answer: Alberti

12. Who helped Donatello sculpt 'David' and place it in the Palazzo Vecchio?

Answer: Nanni di Banco

It seems that Donatello has gotten all the credit, however...
13. Who was the coeval artist with Masaccio whose obsession with Aves gave him the nickname 'Uccello' or bird?

Answer: Paolo di Dono

Uccello was apprenticed to Ghiberti, mentioned above...
14. The Renaissance began with four people to whom the title 'Inventors of the New Style' are accredited. Brunelleschi, Ghiberti, Donatello, and ________ made up this famous quartet. Whose name belongs in the blank?

Answer: Masaccio

He was the first to apply Brunelleschi's new perspective laws to canvas.
15. Antonio P. (1395-1455) created medallions of vain princes and princesses which circulated widely throughout Italy; they were the precursors to the portraiture style which was mimetically followed by the next generation of artists. Who was this artist?

Answer: Pisano

Antonio Pisano or Pisanello, not to be confused with Andrea Pisano...mentioned above vis-a-vis the baptistry doors.
16. Mr 'True-eye' or Andrea di Cioni received from Donatello circa 1436, the 2nd largest studio in Florence, with famous graduates like Leonardo da Vinci, Ghirlandaio, Perugino, and di Cridi coming out of it...what was Mr. True-eye's more familiar name?

Answer: Verrochio

His sculpture, the Equestrian Statue of Bartolomeo Colleoni, still stands in the Campo San Giovane.
17. Who was the famous monk-painter from the monastery in San Marco, ca. 1440, who painted 41 frescoes on the walls of its monastery?

Answer: Fra Angelico

My favorite is the 'Mocking of Christ', it shows or hints at the surreal application of his thought. The limbs and anatomical parts of the assailants are floating and attacking Christ...quite interesting to think he would create something so distorted- esp. coming from a monk with a reputation of never having lost his temper.
18. Who was the famed artist from Umbria that painted 'Double Portrait of Battista Sforza and Frederico da Montefeltro' and the controversial painting 'The Flagellation of Christ'?

Answer: Piero della Francesca

19. Alessandro di Mariano Filipepi worked for Giuliano Medici(assassinated by the Pazzi family) and was responsible for painting the most iconic paintings: 'Birth of Venus' and 'Primavera'. By what name was he better known?

Answer: Sandro Botticelli

20. Who was the Flemish Renaissance painter whi, ca. 1466-1473, created the great masterpiece called 'Last Judgment' under the patronage of Angelo Tani?

Answer: Hans Memling

The painting was stolen by pirates -who supposedly carried it off to the City of Danzig.
21. Who was the great artist of the High Renaissance who gave the advice to draw figures naturally without muscular exaggeration so they will not resemble a 'sack of nuts'?

Answer: Leonardo da Vinci

22. Luca Signorelli was the unique example of combining literature and the Bible to depict grotesque scenes of the world coming to an end. What literary figure was Luca primarily influenced by?

Answer: Dante

23. Michelangelo Buonarroti was an example of an 'homo universal', but he had a really bad temper that even frightened his childhood friend Pope Leo X. It seems there was some reconciliation since another Pope offered him the commission to paint the Sistine Chapel as he wished. Who was the brave Pope to commission the painting?

Answer: Julius II

24. The Netherlands were influenced by the Italian Renaissance as well, especially the sfumato techniques of Leonardo da Vinci. My favorite is the painting called 'The Crossing into the Underworld', ca. 1515. Who was the painter?

Answer: Joachim Patinier

A patinier was the maker of wooden clogs or skates...
25. Lastly, my favorite of all the paintings from the Renaissance is entitled 'The Garden of Earthly Delights'. Who painted this masterpiece?

Answer: Hieronymus Bosch

It seems that Bosch tried to represent his times...with the economic excesses of the wealthy merchant Fugger to the shallow minds of the Church which led to the witch hunts during this time. Pope Innocent VIII issued the Papal Bull and hexanhammer to wipe out witches.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us