FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Renaissance Masters
Quiz about Renaissance Masters

Renaissance Masters Trivia Quiz


10 questions about the great masters of the Renaissance...see how many of these questions you can conquer.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Renaissance Art

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,180
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1723
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (4/10), Guest 175 (3/10), Guest 99 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. This painter was noted for his ceiling fresco of Aurora in the Villa Ludovisi, commissioned by Pope Gregory XV. One of Bologna's leading painters he was nicknamed the 'squinting one'. Who was he?
Hint


Question 2 of 10
2. She was the first female painter to gain international renown in Europe and painted numerous self-portraits, but was perhaps best captured by van Dyck when she was 93! Who was this charming lady?
Hint


Question 3 of 10
3. It is widely accepted now that which painter was the so-called 'Master of Flémalle'?
Hint


Question 4 of 10
4. Jan van Eyck frequently worked with his brother, most famously on the altarpiece at Ghent. But what was his brother's name?
Hint


Question 5 of 10
5. Brunelleschi, the greatest architect of the Renaissance, was passed up for the design of the new Medici palace in favor of which younger architect?
Hint


Question 6 of 10
6. Who sculpted 'St. Mark' for the Or San Michele in Florence, the first statue of the Renaissance era to capture the full meaning of contrapposto?

Answer: (One word...pre-Michelangelo)
Question 7 of 10
7. True or false: Ghiberti sculpted the first set of doors for the Baptistery of Florence.


Question 8 of 10
8. True or false: Brunelleschi lost to Ghiberti in the competition to sculpt a set of bronze doors for the Florentine Baptistery, but later constructed the cathedral dome in Florence despite competition from Ghiberti.


Question 9 of 10
9. Who was the young genius that first applied Brunelleschi's scientific laws of perspective to painting?
Hint


Question 10 of 10
10. Yes or no: Filippino Lippi was the son of Fra Filippo Lippi.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : Guest 73: 4/10
Jun 02 2024 : Guest 175: 3/10
May 19 2024 : Guest 99: 3/10
May 06 2024 : Mystic80: 1/10
Apr 19 2024 : sw11: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This painter was noted for his ceiling fresco of Aurora in the Villa Ludovisi, commissioned by Pope Gregory XV. One of Bologna's leading painters he was nicknamed the 'squinting one'. Who was he?

Answer: Il Guercino

Il Guercino was born Giovanni Francesco Barbieri, and lived from 1591 to 1666...but was called Guercino because of an eye defect.
2. She was the first female painter to gain international renown in Europe and painted numerous self-portraits, but was perhaps best captured by van Dyck when she was 93! Who was this charming lady?

Answer: Sofonisba Anguisciola

Born into a painting family in Cremona, she was the only one to achieve 'stardom', working in the court of Philip II of Spain.
3. It is widely accepted now that which painter was the so-called 'Master of Flémalle'?

Answer: Robert Campin

Not much is known about Robert Campin, but experts now believe that he was the 'Master of Flémalle'. Campin hailed from Tournai, not Flémalle, from whence several paintings of his were previously supposed to have come. Campin lived during the early 15th C.

The paintings attributed to the Master of Flémalle are very similar to the works of Campin's two pupils, Daret and van der Weyden, hence they have been assigned to Campin.
4. Jan van Eyck frequently worked with his brother, most famously on the altarpiece at Ghent. But what was his brother's name?

Answer: Hubert

Nobody really knows which of the van Eyck brothers painted the various portions of the 'Adoration of the Lamb' at the Ghent Cathedral, but some believe Jan did the outer panels while Hubert did the inner panels. Jan went on to great fame with works such as the 'Wedding Portrait' of Arnolfini and wife, while Hubert lives in relative obscurity.
5. Brunelleschi, the greatest architect of the Renaissance, was passed up for the design of the new Medici palace in favor of which younger architect?

Answer: Michelozzo

Michelozzo di Bartolommeo is a figure of general obscurity today, but during the early Renaissance he was rather well respected, having worked for Ghiberti and Donatello at certain times. His most famous building is the Palazzo Medici-Riccardi, begun in 1444, which is sometimes described as the first Renaissance palace.
6. Who sculpted 'St. Mark' for the Or San Michele in Florence, the first statue of the Renaissance era to capture the full meaning of contrapposto?

Answer: Donatello

'St. Mark' was part of a series of figures that Donatello created for Or San Michele in Florence...his famous 'St. George' and 'Zuccone' (bald-head) sculptures are others of this series.
7. True or false: Ghiberti sculpted the first set of doors for the Baptistery of Florence.

Answer: False

A. Pisano won the first competition to sculpt a set of doors for the Baptistery in the 1330s, while Ghiberti won the second competition, held in 1401 to sculpt the second and third sets of doors. He didn't finish the 3rd set, aka 'The Gates of Paradise', until 1452.
8. True or false: Brunelleschi lost to Ghiberti in the competition to sculpt a set of bronze doors for the Florentine Baptistery, but later constructed the cathedral dome in Florence despite competition from Ghiberti.

Answer: True

Brunelleschi lost the first competition in 1401, but was able to really wow the judges during the second competition between the two...he won out during this competition of 1417-1419 and built the dome from 1420-1436. Ghiberti was appointed co-architect but soon withdrew from the project.
9. Who was the young genius that first applied Brunelleschi's scientific laws of perspective to painting?

Answer: Masaccio

Masaccio died at 27, but during his short life initiated the Renaissance in painting that culminated in the works of Leonardo, Michelangelo and Raphael.
10. Yes or no: Filippino Lippi was the son of Fra Filippo Lippi.

Answer: Yes

Lippi was always a reluctant friar, and engaged in an affair with a nun named Lucrezia Buti which caused scandal in Florence. The products of their love were Filippino and a daughter, Alessandra. Both father and son are considered to be Renaissance masters. Thanks for trying the quiz!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us