FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Renaissance Art  Some Works
Quiz about Renaissance Art  Some Works

Renaissance Art - Some Works Trivia Quiz


This quiz will name a Renaissance art work and you will have to chose the correct artist.

A multiple-choice quiz by LOTR14. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Renaissance Art

Author
LOTR14
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,974
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
905
- -
Question 1 of 10
1. Who created the Bronze David of 1446-60 which is now located in the Museo Nazionale del Bargello, Florence? Hint


Question 2 of 10
2. Who painted the panel St. Sebastian in 1474-75 for the Pucci family burial chapel? Hint


Question 3 of 10
3. The Baptism of Christ by Andrea del Verrocchio has a figure painted by another famous Renaissance artist. Who is it? Hint


Question 4 of 10
4. My favourite Renaissance artist painted a panel now located in the National Gallery, London, called Venus and Mars. Who painted it? Hint


Question 5 of 10
5. The Trinity is a fresco that incorporates tomb iconography. Who painted it? Hint


Question 6 of 10
6. Trick Question. This Annunciation painted in 1472-75, hangs in the Uffizi Gallery and incorporates reflections, shadows and atmosphere. Who is it by? Hint


Question 7 of 10
7. Enthroned Madonna and Child with Angels and Prophets from 1280 was painted by an artist whose nickname is "Ox Head". Who painted it? Hint


Question 8 of 10
8. Meeting at the Golden Gate is a fresco from the Arena Chapel, Padua. Who painted it? Hint


Question 9 of 10
9. Foreshortened Christ from 1446 shows an interest in foreshortening that is related to this artists trips to Florence. Who is it? Hint


Question 10 of 10
10. I painted Pieta in 1470 and my early style was formed by the Paduan school. Who am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : spanishliz: 3/10
Apr 19 2024 : sw11: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who created the Bronze David of 1446-60 which is now located in the Museo Nazionale del Bargello, Florence?

Answer: Donatello

The Bronze David is the earliest freestanding known nude sculpture since Classical times. It represents David's victory over Goliath, Christ's triumph over Satan and Florence's victory over other city states.
2. Who painted the panel St. Sebastian in 1474-75 for the Pucci family burial chapel?

Answer: Antonio del Pollaiuolo

St. Sebastian was Pollaiuolo's grandest religious work and a milestone in Renaissance art.
3. The Baptism of Christ by Andrea del Verrocchio has a figure painted by another famous Renaissance artist. Who is it?

Answer: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci was the pupil of Verrocchio, and his figure represents a distinct style we later attribute to Da Vinci.
4. My favourite Renaissance artist painted a panel now located in the National Gallery, London, called Venus and Mars. Who painted it?

Answer: Sandro Botticelli

Part of the picture's meaning is the conquering power of love over war, and the ability of women to defeat the male with strenuous activity.
5. The Trinity is a fresco that incorporates tomb iconography. Who painted it?

Answer: Masaccio

The Trinity incoporates the architecture of Brunelleschi and his perspective principles.
6. Trick Question. This Annunciation painted in 1472-75, hangs in the Uffizi Gallery and incorporates reflections, shadows and atmosphere. Who is it by?

Answer: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci painted this particular Annunciation. To produce the effects in this painting he stetched a sheet of linen over the courtyard, and then placed the model under the linen so that the light would illuminate the face without sharp reflections or shadows to break up the forms.
7. Enthroned Madonna and Child with Angels and Prophets from 1280 was painted by an artist whose nickname is "Ox Head". Who painted it?

Answer: Cimabue

The Enthroned Madonna and Child with Angels and Prophets was the most ambitious panel painting attempeted by any Italian artist until that time.
8. Meeting at the Golden Gate is a fresco from the Arena Chapel, Padua. Who painted it?

Answer: Giotto

The Meeting at the Golden Gate represents the moment believed to be the conception of the Virgin Mary.
9. Foreshortened Christ from 1446 shows an interest in foreshortening that is related to this artists trips to Florence. Who is it?

Answer: Andrea Mantegna

The death of Christ was a frequent subject for personal meditation. This image by Mantegna asks his viewers to "dwell in the wounds of Christ", and his sculptural style gives the body and wounds convincing three-dimentionality.
10. I painted Pieta in 1470 and my early style was formed by the Paduan school. Who am I?

Answer: Carlo Crivelli

This work reveals the intensity of Crivelli's rendering of the scenes of the Passion, with a strong sense of pattern.
Source: Author LOTR14

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us