FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Social Science Questions
Quiz about Social Science Questions

Social Science Questions Trivia Quiz


This quiz is on basics of social sciences. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lanire. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Social Sciences

Author
Lanire
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
80,755
Updated
May 29 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
13901
Last 3 plays: Guest 108 (6/10), Guest 195 (6/10), PurpleComet (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the social science that deals with the behaviour and thinking of living organisms? Hint


Question 2 of 10
2. What is the process of shaping an individual relative to his or her environment called? Hint


Question 3 of 10
3. What is the person called when he or she expresses the traits of both males and females? Hint


Question 4 of 10
4. What are the formal, traditional customs, behaviours, and attitudes of a culture called? Hint


Question 5 of 10
5. The taboo on incest in all the cultures of the world would be an example of what? Hint


Question 6 of 10
6. What theory states that the children tend to behave as their parents despite environmental influences? Hint


Question 7 of 10
7. What would a family be an example of? Hint


Question 8 of 10
8. Which experiment was conducted to prove that people tend to obey higher authority and suspend their judgment? Hint


Question 9 of 10
9. Consensus theories is a group of theories based on the assumption that conflict is an important and permanent feature of society.


Question 10 of 10
10. Is your role as a daughter or son an achieved or an ascribed role?

Answer: (Achieved or Ascribed)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 108: 6/10
May 24 2024 : Guest 195: 6/10
May 23 2024 : PurpleComet: 7/10
May 14 2024 : Guest 188: 8/10
May 07 2024 : Guest 139: 3/10
May 07 2024 : Guest 172: 6/10
May 06 2024 : Guest 111: 7/10
Apr 29 2024 : Guest 171: 3/10
Apr 26 2024 : Guest 97: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the social science that deals with the behaviour and thinking of living organisms?

Answer: Psychology

Sociology is the study of human groups or societies and the way the individuals relate to and are influenced by these groups. Anthropology studies the physical and cultural origins of humankind. Paleontology is considered an Earth science rather than a social science.
2. What is the process of shaping an individual relative to his or her environment called?

Answer: Socialization

Cognition is the act of thinking and acquiring knowledge. Haptics is the study of human touch and proxemics is the study of space between people when they communicate.
3. What is the person called when he or she expresses the traits of both males and females?

Answer: Androgynous

I-self and Me-self is George Mead's theory that I-self is the true, subjective self that shows only in intimate relationships and Me-self is the side of personality that shows during social gatherings and is guided by the expectations of the society.
4. What are the formal, traditional customs, behaviours, and attitudes of a culture called?

Answer: Mores

Rules and laws are mechanisms for enforcing mores. Folkways are the informal, accepted ways of behaving, thinking, and acting in a culture.
5. The taboo on incest in all the cultures of the world would be an example of what?

Answer: Human Universals

Human Universals are the similar characteristics of all the societies. There has been found about a hundred Human Universals.
6. What theory states that the children tend to behave as their parents despite environmental influences?

Answer: Cookie-cutter Syndrome

Cultural complex is the blending of the material and non-material components of a culture. Cultural Lag is a situation in which one segment of people within a culture adapts to change faster than another segment, resulting in the conflict between the two.
7. What would a family be an example of?

Answer: Primary Group

Dyads are two-member groups between two people who are very close to each other. (While it is possible to have a two-member family, which would be a dyad, many families do not fit that description.) Primary groups are the groups that have close personal relationships such as family or a group of friends of long standing association. Secondary groups are the groups where members relate more formally and less personally.
8. Which experiment was conducted to prove that people tend to obey higher authority and suspend their judgment?

Answer: The Milgram experiment

The Milgram experiment was introduced to the subjects as a study on learning and memory. One volunteer was assigned the role of a 'teacher' and the other was the 'learner'. They were put in separate rooms and the 'teacher' was presented with a desk on which stood the shock generator. Every time the 'learner' answered the question wrong, the 'teacher' had to increase the shock level used on the 'learner'.

The 'learner' did not really receive the shocks but was told to make the sounds of discomfort and pain as the 'teacher' increased the voltage.

The experiment showed that every 'teacher' went at least to 135-volt shock, 75% gave at least 300 volts, and 63% gave the maximum possible 450 volts regardless of the fact that the 'learner' protested and screamed in pain.
9. Consensus theories is a group of theories based on the assumption that conflict is an important and permanent feature of society.

Answer: False

Consensus theories is a group of theories based on the assumption that most people in society can and should agree upon the rules and norms they are expected to follow. The theory described in the question is the conflict theory.
10. Is your role as a daughter or son an achieved or an ascribed role?

Answer: ascribed

Achieved role is a position in society that one earns on merit and an ascribed role is the one you are born into.
Source: Author Lanire

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us