FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sociology Part 2
Quiz about Sociology Part 2

Sociology Part 2 Trivia Quiz


This is my second quiz on what I learned in my sociology class. I hope there will be many more to come! Enjoy!

A multiple-choice quiz by House42. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Social Sciences
  8. »
  9. Sociology

Author
House42
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,106
Updated
Jan 30 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
6628
Last 3 plays: HumblePie7 (6/10), Guest 217 (9/10), PurpleComet (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which one is NOT a characteristic of a social group? Hint


Question 2 of 10
2. Ok, on to norms. To a sociologist, what exactly is a norm anyway? Hint


Question 3 of 10
3. Which norm is the strongest one in a society? Hint


Question 4 of 10
4. A(n) ________ status is one that is earned. Hint


Question 5 of 10
5. Norms are enforced by: Hint


Question 6 of 10
6. What is a role nuance? Hint


Question 7 of 10
7. Which word means being pushed out of the home situation so as to establish one's own household? Hint


Question 8 of 10
8. A decremental model of aging means that old age is known as the 'roleless role'.


Question 9 of 10
9. Which country has a 'National Respect Day for the Elderly'? Hint


Question 10 of 10
10. Which one of these is NOT one of the 5 institutions of a society? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : HumblePie7: 6/10
Jun 15 2024 : Guest 217: 9/10
May 23 2024 : PurpleComet: 7/10
May 01 2024 : DMZGiyWSJ: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 172: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one is NOT a characteristic of a social group?

Answer: amicability among members

Some characteristics of a group include: size, ethnic ratio, relative age, gender, and socio economic status.
2. Ok, on to norms. To a sociologist, what exactly is a norm anyway?

Answer: a standard of behavior

Norms play a huge role in our society today.
3. Which norm is the strongest one in a society?

Answer: taboo

A taboo in our culture would be incest or cannibalism. Although, some sick people (mostly on the "Jerry Springer Show") find nothing wrong with it!
4. A(n) ________ status is one that is earned.

Answer: achieved

An ascribed status is something that you do not earn-such as your sex or gender. An achieved status is one you earn-such as a college degree.
5. Norms are enforced by:

Answer: sanctions

Norms can be forms of etiquette (no burping at the dinner table), or laws (thou shall not murder).
6. What is a role nuance?

Answer: different ways to play the same role

7. Which word means being pushed out of the home situation so as to establish one's own household?

Answer: extrusion

Don't all parents at one time try to get rid of their darling children?
8. A decremental model of aging means that old age is known as the 'roleless role'.

Answer: False

Decremental model of aging means that we as a society assume and expect deterioration of the elderly. Old age, however, is often known as the 'roleless role' because there is no set standards of behavior that the elderly enter into -- including lower standards.
9. Which country has a 'National Respect Day for the Elderly'?

Answer: Japan

I think we should have one here in the US as well!
10. Which one of these is NOT one of the 5 institutions of a society?

Answer: democracy

The 5 Institutions are: family, government, economy, religion, and education.
Source: Author House42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us