FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sociology  Study of Human Relations
Quiz about Sociology  Study of Human Relations

Sociology - Study of Human Relations Quiz


Culture and Social Structures - Examining Social Life - Development of Sociology.

A multiple-choice quiz by TaylorRose. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Social Sciences
  8. »
  9. Sociology

Author
TaylorRose
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
51,247
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
9323
Last 3 plays: DCW2 (10/10), Guest 217 (10/10), PurpleComet (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the science that studies human society and social behavior? Hint


Question 2 of 10
2. What is the meaning of 'social phenomenon'? Hint


Question 3 of 10
3. What is the study of various aspects of past and present cultures? Hint


Question 4 of 10
4. Name the study of the choices people make in an effort to satisfy their wants and needs. Hint


Question 5 of 10
5. What century did Sociology take root? Hint


Question 6 of 10
6. Who was Auguste Comte? Hint


Question 7 of 10
7. What is culture? Hint


Question 8 of 10
8. What do sociologists consider to be the basis of human culture? Hint


Question 9 of 10
9. Name that means the shared rules of conduct that tell people how to act in specific situations. Hint


Question 10 of 10
10. Which of these is a definition of the word "drug" that would be acceptable to a student of social sciences? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : DCW2: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 217: 10/10
May 23 2024 : PurpleComet: 7/10
May 18 2024 : Devmac: 5/10
May 01 2024 : uYJjCfxVkXZyLa: 3/10
May 01 2024 : NQViZtPpU: 2/10
Apr 26 2024 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the science that studies human society and social behavior?

Answer: Sociology

Sociologists are mainly interested in social interaction- how people relate to one another, and influence each other's behavior. They tend to focus on groups rather than on individuals.
2. What is the meaning of 'social phenomenon'?

Answer: An observable fact or event.

Sociologist observes facts and events to examine group behavior to the hidden meanings behind human actions.
3. What is the study of various aspects of past and present cultures?

Answer: Anthropology

Anthropologists traditionally have concentrated on examining past cultures and present simple societies. Also on complex societies.
4. Name the study of the choices people make in an effort to satisfy their wants and needs.

Answer: Economics

Economists examine the processes by which goods and services are produced, distributed, and consumed. Growth and Stability are factors that economists examine.
5. What century did Sociology take root?

Answer: Nineteenth Century

It took root primarily in France, Germany, and England in the nineteenth century.
6. Who was Auguste Comte?

Answer: A French philosopher who is considered to be the founder of sociology.

Auguste Comte was born in 1798 and died in 1857.
7. What is culture?

Answer: Shared products of human groups.

The products of human groups known as culture include both physical objects and the beliefs, values, and behaviors shared.
8. What do sociologists consider to be the basis of human culture?

Answer: Symbols

It is through symbols that we create our culture and communicate it to group members and future generations. A symbol is anything that stands for something else.
9. Name that means the shared rules of conduct that tell people how to act in specific situations.

Answer: Norms

An example of norms is the value of democracy, it is reinforced through norms governing respect for the flag, political participation and the tratment of elected officials. It is important to keep in mind that norms are expectations for behavior, not actual behavior.
10. Which of these is a definition of the word "drug" that would be acceptable to a student of social sciences?

Answer: A substance that changes mood, behavior, or consciousness.

Drug use is nothing new - the Greeks smoked opium over 4,000 years ago and hallucinogens commonly were used by the Aztecs. Cocaine for non-medical purposes was not outlawed until 1914 with the passage of the Harrison Narcotics Act.
Source: Author TaylorRose

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us