Quiz about Spelling Bee
Quiz about Spelling Bee

The Ultimate Spelling Bee Quiz | English


Not unusual words, everyday words that always require a quick check of the dictionary for correct spelling.

A multiple-choice quiz by nutmeglad. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Spelling Bee

Author
nutmeglad
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,970
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
23969
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: boombaby (10/10), Guest 184 (9/10), aileen61 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. An adjective describing something that will burn. How do you spell in-FLAM-a-bull? Hint

inflamable
inflamabel
inflammible
inflammable

2. A noun, it's the tube that runs from the pharynx to the stomach. Spell ih-SOFF-ah-guss. (American spelling) Hint

esophagus
esophigus
eusophagus
esophogus

3. A noun, this stringed instrument is most associated with America's 50th state. Spell yew-ka-LAY-lee. Hint

ukulele
ukulale
ukalele
just uke

4. An adjective meaning "intended to teach", which is the correct spelling for dye-DACK-tick? Hint

didactac
dydactic
didactic
didactyc

5. A noun from our French friends, it's basically an egg pie. How do you spell KHEESH? Hint

quich
guich
guiche
quiche

6. And speaking of words, this one comes from our friends "across the pond" (UK). It's a word that means a line of people. Which is the proper British spelling of KEW? Hint

queue
que
quque
cue

7. As a noun, it's a beautiful blue stone worn in western jewelry. How do you spell TER-kwoise? Hint

tourquise
tourguise
turquoise
turquise

8. Ever been to tal-ah-HASS-see, the capital of Florida? Ever spelled it? Hint

Tallahasse
Talahassee
Tallahassee
Tallahasee

9. If one is adept at writing or speaking, s/he has mastered the art of RET-tor-rick. So how do you spell ret-TOR-ah-cull? Hint

rhetoricle
retorical
rhetorical
rhetoric

10. Finally, if you dis-SPIZE something - anchovy pizzas, e.g. - you detest it. How do you spell this powerful word? Hint

despise
despize
dispise
dispize


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An adjective describing something that will burn. How do you spell in-FLAM-a-bull?

Answer: inflammable

Inflammable can also be used to describe an easily excitable person.
2. A noun, it's the tube that runs from the pharynx to the stomach. Spell ih-SOFF-ah-guss. (American spelling)

Answer: esophagus

Sometimes referred to as the gullet, it's the actual location where "heartburn" occurs. A regional variant spelling is "oesophagus" but that wasn't one of the possible answers.
3. A noun, this stringed instrument is most associated with America's 50th state. Spell yew-ka-LAY-lee.

Answer: ukulele

Yes, uke is short for ukulele but it doesn't fit the pronunciation given. Even so, that's how I'd spell it if I didn't have a dictionary.
4. An adjective meaning "intended to teach", which is the correct spelling for dye-DACK-tick?

Answer: didactic

The word has taken on a connotation of describing someone or something that's teaching in a "preachy" way.
5. A noun from our French friends, it's basically an egg pie. How do you spell KHEESH?

Answer: quiche

Mix 3-4 eggs with cream, add some fresh veggies, pour into a pie crust and bake at 350 degrees until the top browns. Test for doneness with a knife. That's an easy recipe KHEESH.
6. And speaking of words, this one comes from our friends "across the pond" (UK). It's a word that means a line of people. Which is the proper British spelling of KEW?

Answer: queue

A queue is also a term for a hair braid. By the way, indeed, cue fits the pronunciation but it isn't a line of people.
7. As a noun, it's a beautiful blue stone worn in western jewelry. How do you spell TER-kwoise?

Answer: turquoise

A variant spelling is turquois but that wasn't one of the answers.
8. Ever been to tal-ah-HASS-see, the capital of Florida? Ever spelled it?

Answer: Tallahassee

It must take new residents a bit of time to learn the correct spelling. Long-time Tallahassee residents (Tallahassiacs?, Tallahassians?) have somewhat of an advantage here.
9. If one is adept at writing or speaking, s/he has mastered the art of RET-tor-rick. So how do you spell ret-TOR-ah-cull?

Answer: rhetorical

e.g.,"Are you sorry you took this quiz?"
10. Finally, if you dis-SPIZE something - anchovy pizzas, e.g. - you detest it. How do you spell this powerful word?

Answer: despise

More than dislike, hate and even loathe, it describes the feelings aroused when anchovies ARE on the pizza.
Source: Author nutmeglad

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : boombaby: 10/10
Jan 27 2023 : Guest 184: 9/10
Jan 27 2023 : aileen61: 8/10
Jan 27 2023 : StephenFoster: 9/10
Jan 25 2023 : Mhillwig: 6/10
Jan 25 2023 : Guest 49: 1/10
Jan 24 2023 : Guest 69: 7/10
Jan 24 2023 : Inquizition: 9/10
Jan 24 2023 : Guest 24: 8/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us