Quiz about Commonly Misspelled Words
Quiz about Commonly Misspelled Words

Commonly Misspelled Words Trivia Quiz


Here are some of the more commonly misspelled words in the English language. Can you pick out the correct spelling?

A multiple-choice quiz by wahoowa94. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Spelling Bee

Author
wahoowa94
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,792
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
13012
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 23 (15/15), Guest 45 (9/15), Guest 97 (9/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This word, a synonym for graveyard, has its origins in the Latin word coemétérium and the Greek word koimétrion, meaning "a sleeping place." Hint

cemetery
sematary
cemetary
cematery

2. How do you spell the word which has various meanings including "to oblige" and "to provide with a room"? Hint

acommodate
acomodate
accomodate
accommodate

3. This word, which means "grossly irreverent toward what is held to be sacred", is often misspelled due to its association with a more common term. Hint

sacrelegious
sacriligious
sacreligious
sacrilegious

4. This word, meaning "steady persistence in a course of action" is often mispronounced, leading to incorrect spellings. Hint

perserverance
persaverance
perseverence
perseverance

5. Defined as "to cause confusion and shame to" or "make uncomfortably self-conscious." Hint

embarass
embbarass
embarras
embarrass

6. Another commonly misspelled word due to variant pronunciations, this word means "in reduced size or scale". Hint

minature
miniature
miniture
minnature

7. Meaning "from time to time" or "now and then", how do you spell this commonly misspelled word? Hint

occassionally
occasionally
ocasionally
ocassionally

8. One definition of this word is "to place in a mental institution or hospital" as in "he was _____ to Bellevue due to severe mental illness". Hint

commited
committed
comitted
comited

9. Unless you've actually seen this name for the flower native to Mexico, Euphorbia pulcherrima, it can be very difficult to spell. The red variety is commonly seen during Christmas time. Hint

pointsetta
poinsettia
pointsettia
pointseta

10. "I am pleased to make your _____." Please spell the word that fills in the blank and which means "a person known to one, but usually not a close friend." Hint

acquaintance
acquaintence
aquaintance
acquaitance

11. Please don't get sick or queasy trying to spell this word often synonymous with the first trimester of pregnancy. Hint

neauseated
neausated
nausated
nauseated

12. Those of you from Egypt should be able to spell this word used as the title for ancient kings. Hint

pharoah
pharaoh
pharoh
phaoroh

13. My grandmother just turned 70 years old, so she qualifies to be called a _______ with regards to her new age. Hint

septagenarian
septuagenarian
septagenarien
septgenarian

14. You might call me this word, a synonym for cleverly inventive, for writing such a creative quiz. Hint

ingenious
ingenous
ingenius
ingeneous

15. How about a science term for all your meteorologists out there. How do you spell the temperature scale we use in the United States where water freezes at 32 degrees? Hint

Farenheit
Fahrenheit
Fairenheit
Farhrenheit


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This word, a synonym for graveyard, has its origins in the Latin word coemétérium and the Greek word koimétrion, meaning "a sleeping place."

Answer: cemetery

An easy way to remember how to spell it, is to remember it contains all e's. Stephen King certainly didn't help those spellers out there with his novel "Pet Sematary."
2. How do you spell the word which has various meanings including "to oblige" and "to provide with a room"?

Answer: accommodate

Just remember, this word is big enough to "accommodate" two c's and 2 m's.
3. This word, which means "grossly irreverent toward what is held to be sacred", is often misspelled due to its association with a more common term.

Answer: sacrilegious

"Sacrilegious" is often misspelled due to its association with the common word "religious." An easy way to remember how to spell it is to simply switch the "e" and the first "i" in religious and add "sac" to the front.
4. This word, meaning "steady persistence in a course of action" is often mispronounced, leading to incorrect spellings.

Answer: perseverance

You will often hear people pronounce the word like there is an extra "r" in the middle of the word (i.e. 'pur-sur-veer-uh ns' rather than the correct pronunciation of 'pur-suh-veer-uh ns').
5. Defined as "to cause confusion and shame to" or "make uncomfortably self-conscious."

Answer: embarrass

The quandary of whether to use 2 r's applies to this word as it does to many others. Interestingly, "Embarras" is a river in the state of Illinois.
6. Another commonly misspelled word due to variant pronunciations, this word means "in reduced size or scale".

Answer: miniature

Although 'min-uh-cher' is an acceptable pronunciation of the word, it often causes people to leave out the second "i" and misspell the word.
7. Meaning "from time to time" or "now and then", how do you spell this commonly misspelled word?

Answer: occasionally

Occasionally, I find myself adding in a second "s" to this word.
8. One definition of this word is "to place in a mental institution or hospital" as in "he was _____ to Bellevue due to severe mental illness".

Answer: committed

Many people forget to add the extra "t" to commit to get committed. The spelling becomes a little more difficult when you take into account the fact that the word "commitment" does not add a second "t".
9. Unless you've actually seen this name for the flower native to Mexico, Euphorbia pulcherrima, it can be very difficult to spell. The red variety is commonly seen during Christmas time.

Answer: poinsettia

Based primarily on an urban legend in which a child died from apparently eating a poinsettia leaf, there is a common misconception that the plants are toxic. While other plants of the spurge genus are toxic, the poinsettia is not, other than possibly causing allergic reactions in some individuals.
10. "I am pleased to make your _____." Please spell the word that fills in the blank and which means "a person known to one, but usually not a close friend."

Answer: acquaintance

"Acquaintance" can also means someone's knowledge in a particular subject area due to experience, study, etc. "Einstein had a particular acquaintance with scientific theory."
11. Please don't get sick or queasy trying to spell this word often synonymous with the first trimester of pregnancy.

Answer: nauseated

Pregnant women sometimes suffer from nausea or morning sickness during the first trimester. While it is called morning sickness, it can actually occur at any time of the day. It is often worse in the morning, however, due to lower blood sugar levels when one wakes up from a night of sleep.
12. Those of you from Egypt should be able to spell this word used as the title for ancient kings.

Answer: pharaoh

I'll admit, I'm not sure I knew how to spell this word until I made this quiz. Either way, the term "pharaoh" was originally used as a term for the king's palace and meant "great house." However, it was also used to refer to the kings of ancient Egypt as well, including Amenhotep and Tutankhamun.
13. My grandmother just turned 70 years old, so she qualifies to be called a _______ with regards to her new age.

Answer: septuagenarian

With life expectancies at birth approaching 80 and above in most developed countries, life in one's 70s is more active than ever.
14. You might call me this word, a synonym for cleverly inventive, for writing such a creative quiz.

Answer: ingenious

Okay, I'll stop tooting my own horn. But even the best spellers among us can often have a rough time with the distinction between the spelling of genius and ingenious.
15. How about a science term for all your meteorologists out there. How do you spell the temperature scale we use in the United States where water freezes at 32 degrees?

Answer: Fahrenheit

The Fahrenheit temperature scale is named after German physicist Daniel Gabriel Fahrenheit. In order to convert Centigrade or Celsius temperature into Fahrenheit, use the well-known formula F = 1.8 x C + 32.

All definitions in quotation marks are from www.dictionary.com.
Source: Author wahoowa94

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 23: 15/15
Today : Guest 45: 9/15
Today : Guest 97: 9/15
Nov 25 2022 : Guest 132: 9/15
Nov 23 2022 : Guest 72: 11/15
Nov 22 2022 : Guest 158: 7/15
Nov 22 2022 : Guest 172: 11/15
Nov 21 2022 : Guest 110: 9/15
Nov 17 2022 : Chestertom: 9/15

Score Distribution

quiz
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us