Quiz about Technical Theatre
Quiz about Technical Theatre

Technical Theatre Trivia Quiz


Many theatre-goers are familiar with the actor's experience, but how much do you know about what goes on behind the scenes, and the terminology used by technicians?

A multiple-choice quiz by JimiGirl. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Theatre

Author
JimiGirl
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,277
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1875
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), Guest 71 (8/10), Guest 23 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is responsible for making sure all light, sound, and stage cues are executed at the proper time? Hint

master electrician
director
stage manager
designer

2. If a technician is in the "grid," where are they? Hint

above the stage near the ceiling
under the stage using the trap doors
under the stage in the orchestra pit
above the stage hanging a light

3. When technicians are "loading in", what are they doing? Hint

taking a break
taking the set down
fixing problems with the set
installing the set onstage

4. Who is most likely to be working in the "catwalk"? Hint

stage manager
props master
carpenter
master electrician

5. What does a dresser do? Hint

changes the scenery during scene breaks
designs and sews the costumes
assists the actor with quick costume changes
paints the scenery

6. Gathering small items of furniture is often the responsibility of which of these departments? Hint

props
director
lights
stage management

7. What is another name for the "pipes" above the stage that can hold flying scenery, lights, or other stage props? Hint

battens
leads
bars
lines

8. There are days during the week that there are no shows performing. These days are called _______ days. Hint

black
dark
off
easy

9. Scenery is sometimes a series of walls. What is the theatre term for these "walls?" Hint

flats
ties
faces
partials

10. What is a "changeover?" Hint

changing performance times
changing from one show to a different show
changing from one costume to another
changing theatre staff members


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is responsible for making sure all light, sound, and stage cues are executed at the proper time?

Answer: stage manager

This is called "calling a show." The stage manager has every cue written in his/her script and it is his/her job to "call" all of them. Then the corresponding technician executes the task, but only after the stage manager gives the "go."
2. If a technician is in the "grid," where are they?

Answer: above the stage near the ceiling

The grid is a support system lining the ceiling. It is not to be confused with fly-lines, which are lower than the grid, or with the electrics, which is where lights are hung, which is also beneath the grid.
3. When technicians are "loading in", what are they doing?

Answer: installing the set onstage

Many theatres use the concept of "load in" and "load out." Load ins are when not only the set goes up, but the lights are finalized, the sound is reconfigured, and props are finished. Another common term for load out is "strike", which is taking away all elements of that particular show.
4. Who is most likely to be working in the "catwalk"?

Answer: master electrician

The catwalk is an elevated space usually above the house (or audience) that is used for lighting positions.
5. What does a dresser do?

Answer: assists the actor with quick costume changes

Dressers are very important to the timing of a play or musical. It is the duty of the dresser to change an actor's costumes in a very short amount of time.
6. Gathering small items of furniture is often the responsibility of which of these departments?

Answer: props

Movable items of furniture, such as small tables and lamps, are frequently the duty of the props master. Larger items, such as sofas or beds, are generally looked after by the scenery department.
7. What is another name for the "pipes" above the stage that can hold flying scenery, lights, or other stage props?

Answer: battens

The batten is the the "pipe" that is used to hang scenery from. It is easily confused with the term fly lines. The fly line is the pully system used to fly the scenery.
8. There are days during the week that there are no shows performing. These days are called _______ days.

Answer: dark

Another phrase is "the theatre is dark today," either way it means there are no performances that day.
9. Scenery is sometimes a series of walls. What is the theatre term for these "walls?"

Answer: flats

A "wall" in the theatre world is called a flat. Commonly made out of 1x4 lumber. A thin flat sheet of lumber called lauan covers the flat. Flats can also be covered with a material called muslin. Both are sufaces that are easy to paint.
10. What is a "changeover?"

Answer: changing from one show to a different show

Changeover is a term heard more often in repertory theatres. For example, Wednesday's evening show is "The Odd Couple" but Thursday's Matinee is "Oklahoma!"; the crew will need to changeover from "The Odd Couple" to "Oklahoma!".
Source: Author JimiGirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 172: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 71: 8/10
Nov 17 2022 : Guest 23: 10/10
Nov 16 2022 : Guest 128: 1/10
Nov 16 2022 : Guest 100: 4/10
Nov 16 2022 : Guest 23: 7/10
Nov 16 2022 : Guest 193: 6/10
Nov 16 2022 : Guest 66: 9/10
Nov 16 2022 : Guest 209: 1/10

Score Distribution

quiz
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us