Quiz about Theatre History  Romanticism
Quiz about Theatre History  Romanticism

Theatre History - Romanticism Trivia Quiz


This is a quiz on the theories and practice of theatre during the Romantic period. Enjoy!

A multiple-choice quiz by rj211. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Theatre
  8. »
  9. Theatre History

Author
rj211
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
186,022
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
468
Last 3 plays: Guest 145 (7/10), Guest 103 (7/10), Guest 108 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which historical figure was an embodiment of Romantic ideals and led Europe away from Rationalism? Hint

Oliver Cromwell
Louis XIV
Napoleon
Sor Juana Ines de la Cruz

2. Which period of history could Romanticism BEST be said to be a return to? Hint

Roman Empire
Medieval
Greek Empire
Spanish Golden Age

3. Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1832) built on the ideas of Kant and provided some of the philosophical foundations for Romanticism. What did his theory of dialectics posit? Hint

Thesis plus antithesis equals synthesis.
In any equal opposition, one side eventually succumbs entirely to the other.
Through dialogue comes truth.
Time and space are ephemeral unless spoken about.

4. August Wilhelm Schlegel (1767-1845) was a critic and essayist who helped formulate Romantic theory. Did he believe in adherence to the Neoclassical rules of dramaturgy?

Yes
No

5. Which of these philosophical statements is LEAST likely to have come from a Romantic? Hint

Imagination is more valuable than reason.
Human existence is unified and singular.
Each part contains the whole.
Each person experiences the world differently.

6. Which of these artistic elements is LEAST likely to be found in a Romantic drama? Hint

Embracing the grotesque.
An emphasis on the beauty of nature.
Tempered emotions and passions.
Complex and episodic structure.

7. Edmund Rostand's "Cyrano de Bergerac" (1897) is possibly the most successful play of the Romantic period. In it, the title character helps a friend woo Roxane because he fears himself too ugly to be worth her love. With which of his own features did Cyrano find fault? Hint

forehead
ears
lips
nose

8. Romantics believed that Nature could be fully comprehended.

True
False

9. A Romantic hero would MOST likely be what? Hint

rebellious
dignified
aristocratic
law-abiding

10. Romantics accepted subjectivity as a necessary condition of how humans experienced the world.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which historical figure was an embodiment of Romantic ideals and led Europe away from Rationalism?

Answer: Napoleon

Napoleon (1769-1821), before he became an overbearing dictator, presented Europeans with a hopeful leader. He brought freedom from aristocratic oppression and, like the Romantic hero, created an external world according to his own will and ego.
2. Which period of history could Romanticism BEST be said to be a return to?

Answer: Medieval

Romanticism was fascinated with many elements of Medieval art and philosophy. The Greek and Roman Empires were re-imagined in the Classical period. The Spanish Golden Age was its own artistic period.
3. Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1832) built on the ideas of Kant and provided some of the philosophical foundations for Romanticism. What did his theory of dialectics posit?

Answer: Thesis plus antithesis equals synthesis.

The influence of this thought can be seen in Romanticism's emphasis on life's dualities.
4. August Wilhelm Schlegel (1767-1845) was a critic and essayist who helped formulate Romantic theory. Did he believe in adherence to the Neoclassical rules of dramaturgy?

Answer: no

He suggested that the proper form was in fact a more organic unity. This removed external structural rules and allowed Romantics to allow the structure of their works to emerge from the content.
5. Which of these philosophical statements is LEAST likely to have come from a Romantic?

Answer: Human existence is unified and singular.

Romantics actually believed in the duality of human existence: that it is a balance between opposites (body/soul; finite/infinite).
6. Which of these artistic elements is LEAST likely to be found in a Romantic drama?

Answer: Tempered emotions and passions.

Romanticism would actually promote heightened, released passions. Mary Shelley's "Frankenstein" is a good example of the three artistic elements found in Romantic literature. The novel definitely embraces the grotesque in the form of the monster. It also has a complex structure that switches back and forth between the monster and Frankenstein.

Shelley also deals with nature in a loving way, setting many pivotal scenes against a natural landscape. It is also a good example of heightened passions, in this case driving Frankenstein to act against reason and the monster to drive himself to the edge of the world to exact revenge.
7. Edmund Rostand's "Cyrano de Bergerac" (1897) is possibly the most successful play of the Romantic period. In it, the title character helps a friend woo Roxane because he fears himself too ugly to be worth her love. With which of his own features did Cyrano find fault?

Answer: nose

Cyrano's nose was grotesquely oversized, so though he loved Roxane, he helped Christian to woo her. Not until just before dying did Cyrano reveal the truth to Roxane.
8. Romantics believed that Nature could be fully comprehended.

Answer: False

On the contrary, Romantics believed that Nature could never be wholly fathomed. It was the Classicists who believed that Nature could be understood.
9. A Romantic hero would MOST likely be what?

Answer: rebellious

A Classical hero would likely be dignified and aristocratic, but a Romantic hero is fiercely individual, rebelling against anything that hindered his individuality.
10. Romantics accepted subjectivity as a necessary condition of how humans experienced the world.

Answer: True

Unlike the Classicists, who attempted to apply reason to world so as to experience it objectively, Romantics embraced the subjectivity of human experience.
Source: Author rj211

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 145: 7/10
Dec 17 2022 : Guest 103: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 108: 5/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us