FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Miscellany of Literature
Quiz about A Miscellany of Literature

A Miscellany of Literature Test | Literature


Ten questions on literature from days of yore to the late 20th century (and with absolutely no Harry Potter!).

A multiple-choice quiz by MrSheen. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature

Author
MrSheen
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
333,939
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
868
Last 3 plays: Guest 173 (5/10), Gumby1967 (10/10), jibberer (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This is a work of both fact and fancy. Most likely composed in the 8th century and written down 200 years later, it is the oldest surviving epic in British literature. Hint


Question 2 of 10
2. Geoffrey Chaucer wrote a famous work called "The Canterbury Tales", featuring a variety of different characters. Which one of these was NOT one of those characters? Hint


Question 3 of 10
3. Early 17th century now and it's NOT about Shakespeare. Miguel de Cervantes wrote a very famous novel about an idealistic, insane knight and his devoted, down to earth squire. Name that novel.

Answer: (Two Words - Spanish name)
Question 4 of 10
4. In 1764, Horace Walpole wrote "The Castle of Otranto". What made this a first in literature? Hint


Question 5 of 10
5. "The Brothers Karamazov", by the Russian Dostoevsky, is my favourite book. It concerns the murder of Fyodor Pavlovich Karamazov by his illegitimate son, Pavel Fyodorovich Smerdyakov. What happens to Smerdyakov after the murder? Hint


Question 6 of 10
6. Another Russian author, Ivan Turgenev, wrote a novel (probably his most famous) featuring a nihilist antihero. It was called "Sons and Daughters".


Question 7 of 10
7. We all know that Sir Arthur Conan Doyle created Sherlock Holmes. But who inspired the character? Hint


Question 8 of 10
8. What was the occupation of Leopold Bloom in James Joyce's "Ulysses"? Hint


Question 9 of 10
9. "Alone in Berlin" is perhaps a not so famous novel. Written by Hans Fallada in 1947, what is it about? Hint


Question 10 of 10
10. Sue Townsend first came to prominence by writing about a boy called Adrian Mole, aged thirteen and three quarters. Who was the love of his life? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 173: 5/10
Jul 15 2024 : Gumby1967: 10/10
Jun 27 2024 : jibberer: 10/10
Jun 26 2024 : Guest 82: 4/10
Jun 20 2024 : bernie73: 7/10
Jun 17 2024 : obiwan04: 9/10
Jun 16 2024 : Guest 86: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 10 2024 : Guest 99: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is a work of both fact and fancy. Most likely composed in the 8th century and written down 200 years later, it is the oldest surviving epic in British literature.

Answer: Beowulf

"Beowulf" exists in only one manuscript (the Nowell Codex) which survived both the dissolution of the monasteries by Henry VIII and a disastrous fire. Written in Old English, it describes the adventures of a great Scandinavian warrior of the sixth century.
2. Geoffrey Chaucer wrote a famous work called "The Canterbury Tales", featuring a variety of different characters. Which one of these was NOT one of those characters?

Answer: The Plumber

Chaucer (1342-1400) based his work around the tales of 24 people, all making a pilgrimage to the shrine of St Thomas Beckett at Canterbury Cathedral. It's unknown whether he intended to stop the work at 24 tales, or else left it incomplete when he died on October 25, 1400.
3. Early 17th century now and it's NOT about Shakespeare. Miguel de Cervantes wrote a very famous novel about an idealistic, insane knight and his devoted, down to earth squire. Name that novel.

Answer: Don Quixote

"Don Quixote" was published in two parts, ten years apart (1605 and 1615). The work has been described as the first true novel and is highly regarded, regularly appearing near the top of lists of the greatest works of fiction ever published.
4. In 1764, Horace Walpole wrote "The Castle of Otranto". What made this a first in literature?

Answer: It was the first Gothic novel

Set in the time of the crusades, "The Castle of Otranto" established the Gothic as a literary form in England. It tells the story of Conrad, heir to the house of Otranto, who is killed in mysterious circumstances before he's about to get married. Fearing the end of his dynasty his father, Manfred, determines to marry Conrad's betrothed, Isabella, until a series of supernatural events stands in his way.
5. "The Brothers Karamazov", by the Russian Dostoevsky, is my favourite book. It concerns the murder of Fyodor Pavlovich Karamazov by his illegitimate son, Pavel Fyodorovich Smerdyakov. What happens to Smerdyakov after the murder?

Answer: He commits suicide

As well as Smerdyakov, there were 3 legitimate sons: Ivan, the intellectual (mind); Dmitri, the sensualist (body) and Alyosha, the novice monk (soul). Although Smerdyakov was the guilty party, it's Dmitri that is convicted of the murder. He's sentenced to twenty years hard labour in Siberia.
6. Another Russian author, Ivan Turgenev, wrote a novel (probably his most famous) featuring a nihilist antihero. It was called "Sons and Daughters".

Answer: False

"Fathers and Sons" was published in 1862 and featured a young graduate, Yevgeny Vasilevich Bazarov, who acknowledged no authority and accepted no single principle upon faith. It was the first Russian work to gain prominence in the Western world.
7. We all know that Sir Arthur Conan Doyle created Sherlock Holmes. But who inspired the character?

Answer: Joseph Bell, a lecturer in medicine

Bell (1837-1911) was a lecturer at the medical school of the University of Edinburgh, which Doyle attended from 1876-81. He emphasized the importance of close observation (a major feature in the approach of Sherlock Holmes) in making a diagnosis, which impressed Doyle.
8. What was the occupation of Leopold Bloom in James Joyce's "Ulysses"?

Answer: Advertising agent

Published in 1922 and using the "stream of consciousness" narrative approach, "Ulysses" has fascinated scholars and baffled readers for decades with its dense prose, obscure puns and allusions to the characters and events of Homer's "The Odyssey". It's a novel of eighteen "episodes," all set in Dublin, Ireland, between 8:00 a.m. and 3:00 am, June 16-17, 1904.

The three main characters are a young school teacher and aspiring writer named Stephen Dedalus, Leopold Bloom (the aforementioned middle-aged Jewish advertising agent), and Leopold's wife, Molly Bloom.
9. "Alone in Berlin" is perhaps a not so famous novel. Written by Hans Fallada in 1947, what is it about?

Answer: German resistance to the Nazis

The novel is based upon the true story of a working class husband and wife (the Hampels), who committed acts of civil disobedience in Berlin during WWII before being caught and executed in Plotzensee Prison. Fallada's book was one of the first anti-Nazi novels to be published by a German after WWII. Fallada himself had a painful life, grappling with mental illness, alcoholism and drug addiction.

He wrote the book in 24 days, in what he described as a "white heat", and died just weeks before its publication.
10. Sue Townsend first came to prominence by writing about a boy called Adrian Mole, aged thirteen and three quarters. Who was the love of his life?

Answer: Pandora Braithwaite

Adrian, throughout his life, considered Pandora the love of his life. She was never quite so interested in him, though. Whilst he pined over their lost love, she carved a career for herself as a "Blair Babe" under New Labour.
Source: Author MrSheen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Another Medley of Miscellanea:

Here's another grab-bag of grab-bags! These are all quizzes that suggest a mixture of odds and ends, or they are from subcategories named "miscellaneous" or "mixed bag" and so on.

  1. T.V. Grab Bag-o-Fun 6! Average
  2. A Variety of Animals Average
  3. Music Moguls Musical Mix Average
  4. Patchwork Quilt 6 Average
  5. A Serving of Biblical Left Overs -- #2 Average
  6. Back to Square One Average
  7. History of Lava Lamps Average
  8. A Miscellany of Literature Average
  9. A Serving of Biblical Leftovers -- #13 Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us