FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Sherlock Holmes Quiz
Quiz about A Sherlock Holmes Quiz

A Sherlock Holmes Quiz


A quiz on Sherlock Holmes from the original stories by Arthur Conan Doyle.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
avromf
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
48,537
Updated
May 21 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3289
Last 3 plays: Guest 81 (10/10), Guest 173 (6/10), Guest 166 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What country did Watson campaign in (as an army doctor) before he met Holmes? Hint


Question 2 of 10
2. What was found on the body in 'A Study in Scarlet'? Hint


Question 3 of 10
3. What country was the 'Gloria Scott' bound for? Hint


Question 4 of 10
4. What did Sherlock Holmes identify as the most interesting thing he saw in the north (in the story 'The Priory School')? Hint


Question 5 of 10
5. How was the Honorable Ronald Adair killed in 'The Empty House'? Hint


Question 6 of 10
6. What war is alluded to in the Holmes mystery 'His Last Bow'? Hint


Question 7 of 10
7. What was Moriarty's profession (in addition to being a criminal mastermind)? Hint


Question 8 of 10
8. What country was Moriarty apparently killed in? Hint


Question 9 of 10
9. What was Holmes' occupation after he retired from the detective business? Hint


Question 10 of 10
10. How many times does Sherlock Holmes say 'Elementary, my dear Watson.'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 81: 10/10
Jun 22 2024 : Guest 173: 6/10
Jun 04 2024 : Guest 166: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What country did Watson campaign in (as an army doctor) before he met Holmes?

Answer: Afghanistan

2. What was found on the body in 'A Study in Scarlet'?

Answer: A wedding ring

The message in blood was written ABOVE the body on the wall. It was the word 'Rache', German for 'Revenge'.
3. What country was the 'Gloria Scott' bound for?

Answer: Australia

It never made it to Australia. It was involved in Holmes' very first case.
4. What did Sherlock Holmes identify as the most interesting thing he saw in the north (in the story 'The Priory School')?

Answer: A cheque

The SECOND most interesting thing Holmes saw was a horseshoe that mimicked the tracks of cows. He found it more interesting that he got paid a nice big cheque. He was, after all, a poor man. (His words, not mine.)
5. How was the Honorable Ronald Adair killed in 'The Empty House'?

Answer: Air Gun

The air gun was also used to try to kill Sherlock Holmes, except that it targeted a wax dummy of Holmes instead.
6. What war is alluded to in the Holmes mystery 'His Last Bow'?

Answer: World War I

In this mystery, Holmes catches a German spy who was able to predict that the war would start August 1914.
7. What was Moriarty's profession (in addition to being a criminal mastermind)?

Answer: Math Prof

Suffice it to say, he earned more money as a criminal mastermind.
8. What country was Moriarty apparently killed in?

Answer: Switzerland

He was thrown into the Reichenbach Falls by Holmes after a fight to the death struggle.
9. What was Holmes' occupation after he retired from the detective business?

Answer: Beekeeper

10. How many times does Sherlock Holmes say 'Elementary, my dear Watson.'?

Answer: none

Yup, he never said it in the original stories. He said, 'Elementary', and he said 'My dear Watson' upon occasion but never the two together.
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us