Quiz about Anna of Byzantium by Tracy Barrett
Quiz about Anna of Byzantium by Tracy Barrett

"Anna of Byzantium," by Tracy Barrett Quiz


Probably an average level quiz on this not very known but very good novel about an ambitious young girl who learns a lot during her pursuit of the throne. Have fun!

A multiple-choice quiz by Arget_Aiedail. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. B

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
227,953
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
165
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Anna's last name? Hint

Dalassena
Ducas
Comnena
Diogenes

2. What does Anna wish to do to relieve her boredom while in the convent? Hint

Work in the copying room
Pray
Sew
Heal the beggars who come to their gates

3. How old is Anna in her earliest memory? Hint

Ten
Five
Three
Eight

4. What does Anna think when she first sees her new younger brother, John? Hint

"He is more beautiful than Apollo."
"A future ruler!"
"Has he been pickled?"
"Has a monkey escaped from my father's zoo?""

5. Who is Simon? Hint

Her servant
Anna's betrothed
A eunuch who is Anna's friend
Anna's father

6. What is Anna's older sister's name? Hint

Maria
Irene
Mary
She doesn't have one

7. What game does Anna often picture being played while watching affairs of state? Hint

Chess
Polo
Ninepins
Mancala

8. When she first meets her new maid, Sophia, what is Anna hiding behind her back? Hint

The silver chalice from the chapel
A ring she stole to get back at her sister
A crown
She isn't hiding anything

9. When she receives a new robe to wear for her father's return, what about it does Anna think will upset him? Hint

It has a purple border
The neckline is too revealing
He wants her to wear old clothes to show humility
The robe looks exactly like one he owns

10. When John overhears Anna's plan to exile him when she is empress he has a fit.

True
False

11. What is Anna's reason for allowing Sophia's betrothed to work in the palace instead of being sent away? Hint

Because she loves Malik herself
For taking the chalice from her the first day
She thinks it will make Sophia more loyal
She felt like being nice

12. What three betrothal gifts does Nicephorus Bryennius give Anna? Hint

A belt of snakeskin, a diamond ring, and a silver ring
A belt of gold, a gem-encrusted ring, and a ring of a snake biting its own tail
A ruby brooch shaped like a rose, a gold anklet, and a new green robe
An amethyst hairpiece, a chest of gold, and new blue slippers

13. What does Anna steal from the room where her father lies dying? Hint

A scepter
His ring
Cough medicine
A handkerchief

14. Who comes to see Anna in the convent?

Answer: (One Word - name)
15. How does Anna introduce her visitor to Mother Superior? Hint

"This is my slave, Sophia."
"This is Simon, he is like a father to me."
"This is my brother, John."
"I'd like you to meet my family."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Anna's last name?

Answer: Comnena

Anna was named for her grandmother, Anna Dalassena, but her last name is different.
2. What does Anna wish to do to relieve her boredom while in the convent?

Answer: Work in the copying room

Anna is very skilled at calligraphy, more than any of the nuns, but the copy room supervisor, Sister Thekla, says she needs to practice.
3. How old is Anna in her earliest memory?

Answer: Five

She remembers looking at herself in new green robe which, in her opinion, makes her eyes look like emeralds.
4. What does Anna think when she first sees her new younger brother, John?

Answer: "Has a monkey escaped from my father's zoo?""

Anna is very jealous of her new baby brother because of all the attention he gets, and she doesn't even think he's cute.
5. Who is Simon?

Answer: A eunuch who is Anna's friend

Simon is the royal tutor; he and Anna are very close, and at the end of the book she realizes he was more of a father to her than her biological father was.
6. What is Anna's older sister's name?

Answer: She doesn't have one

Ha, trick question. Anna has a younger sister, Maria. Anna Dalassena (Anna and Maria's grandmother) hates her because she looks like a Ducas.
7. What game does Anna often picture being played while watching affairs of state?

Answer: Chess

Chess, a new game, was wildly popular in Anna's time. She loved to play and practice different strategies
8. When she first meets her new maid, Sophia, what is Anna hiding behind her back?

Answer: The silver chalice from the chapel

Anna is playing war with Maria, and she says they need something to give their dolls a proper Christian burial, so Anna steal the silver chalice used for wine. Sophia slips it into her pocket and saves Anna from punishment.
9. When she receives a new robe to wear for her father's return, what about it does Anna think will upset him?

Answer: It has a purple border

Purple is a color only the emperor and empress can wear, though the rest of the royal family can use it on cushions and sheets and the like. Anna's father is not mad when he notices, merely amused.
10. When John overhears Anna's plan to exile him when she is empress he has a fit.

Answer: False

John is spying on Anna when she is talking to Simon in the library. Anna does not know and says things she will later regret. When John tells the king, Anna's position as heir is taken away, and her grandmother and father hate her. Anna feels like her world has ended.
11. What is Anna's reason for allowing Sophia's betrothed to work in the palace instead of being sent away?

Answer: For taking the chalice from her the first day

I've always thought it was because Anna had come to think of Sophia as a friend, but of course, Anna is too proud to say so.
12. What three betrothal gifts does Nicephorus Bryennius give Anna?

Answer: A belt of gold, a gem-encrusted ring, and a ring of a snake biting its own tail

This is after Anna's betrothal feast, and one of my favorite parts in the book. Anna tells her grandmother in her speech, "what the emperor once decreed may not be changed," indicating that she has not given up her ambition to rule.
13. What does Anna steal from the room where her father lies dying?

Answer: Cough medicine

Anna notices the older doctor chastising the young one for adding too much cough medicine to the wine, "Does he want to kill the emperor?" Anna thinks it will be useful, though she doesn't know what for. Later she tries to poison John with it.
14. Who comes to see Anna in the convent?

Answer: Sophia

When John told Anna she could take one slave with her to the mountains, Anna chose Sophia and set her free. Sophia comes to visit her.
15. How does Anna introduce her visitor to Mother Superior?

Answer: "I'd like you to meet my family."

Sophia and Malik, now married, come to visit Anna and show her their daughter, Anna.
Source: Author Arget_Aiedail

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Referenced Topics
Literature   World   Colors   Names   Chess   Plays   Borders   Wines   Snake   Green   Poisons   Purple  

Other Destinations
  Explore Other Quizzes by Arget_Aiedail

  Go to Authors A-C Quizzes

  More B Quizzes

  FunTrivia Homepage

12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us