FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Books Within Books
Quiz about Books Within Books

Books Within Books Trivia Quiz


I will morph into several fictitious authors, who appeared in famous books. You'll have to identify who wrote those books. Good Luck!

A multiple-choice quiz by noire. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature
  8. »
  9. Literature: Something in Common

Author
noire
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
169,645
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4291
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Mommakat (9/10), claudiadg (9/10), Qmel (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. I'm Miranda Goshawk. I am proud that I have been able to help several budding wizards in their formative years, by writing "The Standard Book of Spells" (Grades 1, 2, 3 and 4). They have definitely benefited from the spells I have explained in such simple language. In fact, one of them has even saved the world! Who created me? Hint


Question 2 of 10
2. I'm Jo March. I've written several novels, but it was my short story, 'The Duke's Daughter', that was published in the newspaper. I kept it a secret from all my sisters (I'm the second of four sisters), until I was able to show them the newspaper itself. And weren't they all happy? Who created me? Hint


Question 3 of 10
3. I'm Oolon Colluphid. I wrote several enlightening pieces, like 'Well, That About Wraps It Up For God', 'Where God Went Wrong' and 'Who Is This God Person Anyway?'. Only really ambitious hitch-hikers get to read my stuff. Who created me? Hint


Question 4 of 10
4. I'm Jack Ryan. I wrote 'Fighting Sailor', a biography of Fleet Admiral William Halsey. It is a book much in keeping with the subject of the famous book I appeared in, which was about a submarine. In fact, the book I appeared in has even been made into a computer game. Unfortunately, I don't appear in the game. Who created me? Hint


Question 5 of 10
5. Well, I've been told not to reveal my name, because that would give everything away. I am a famous detective, and in the course of my career, I also took the opportunity to write several books. Of course, I mostly let my friend chronicle our adventures. Among some of my erudite works are 'On The Polyphonic Motets of Lassus', 'On The Surface Anatomy of The Human Ear', and 'Upon The Uses of Dogs in The Work of the Detective'. Who created me? Hint


Question 6 of 10
6. My name is Humbert Humbert. I was carried away by my passion for a young girl, and wrote 'Lolita, or The Confession of a White Widowed Male'. My story is a haunting and disturbing one, and has been told and retold over the ages. Who created me? Hint


Question 7 of 10
7. I am Sir Willoughby. As an additional introduction, I am Bertie Wooster's uncle. I wrote the reflective 'Recollections of a Long Life'. Who created me? Hint


Question 8 of 10
8. I choose not to reveal my name. I have written many songs, chronicled most of my adventures on Middle Earth, and compiled several histories. Among them are 'The Red Book of Westmarch' which is also known as 'The Red Book of the Periannath'. Another excellent book I have written is 'There and Back Again'. Another clue? I am not a man. I feature as the root of all adventures in several novels written by this great author. Name him. Hint


Question 9 of 10
9. I am Samuel Pickwick. The book I appeared in had a title very similar to my own name. I wrote 'Speculations on the Source of the Hampstead Ponds, With Some Observations on the Theory of Tittlebats'. Who created me? Hint


Question 10 of 10
10. My name is Balph Eubank. I am an obnoxious character, I suppose. I must be, because the name of my book is 'The Heart Is A Milkman'. None of the great characters in the book I appeared in liked me, and I don't think they read me either. I represented everything they had fought against, in their race to preserve individualism and capitalism. Who was the visionary who created me? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Mommakat: 9/10
Feb 26 2024 : claudiadg: 9/10
Feb 21 2024 : Qmel: 10/10
Feb 20 2024 : Guest 31: 10/10
Feb 06 2024 : NovaLuna: 10/10
Feb 05 2024 : sandysenior: 9/10
Feb 05 2024 : robbonz: 7/10
Feb 05 2024 : bopeep: 10/10
Feb 05 2024 : fado72: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I'm Miranda Goshawk. I am proud that I have been able to help several budding wizards in their formative years, by writing "The Standard Book of Spells" (Grades 1, 2, 3 and 4). They have definitely benefited from the spells I have explained in such simple language. In fact, one of them has even saved the world! Who created me?

Answer: J. K. Rowling

Yes, Harry and his classmates have all followed "The Standard Book of Spells" through their years in Hogwarts. It has gotta be fun to have textbooks like that!
2. I'm Jo March. I've written several novels, but it was my short story, 'The Duke's Daughter', that was published in the newspaper. I kept it a secret from all my sisters (I'm the second of four sisters), until I was able to show them the newspaper itself. And weren't they all happy? Who created me?

Answer: Louisa M. Alcott

Jo was the second of the March sisters, in Louisa M. Alcott's delightful "Little Women". She was volatile, sensitive and completely madcap.
3. I'm Oolon Colluphid. I wrote several enlightening pieces, like 'Well, That About Wraps It Up For God', 'Where God Went Wrong' and 'Who Is This God Person Anyway?'. Only really ambitious hitch-hikers get to read my stuff. Who created me?

Answer: Douglas Adams

Oolon Colluphid appeared in "A Hitch-hiker's Guide To The Galaxy". Get the hint? Ambitious hitch-hikers??
4. I'm Jack Ryan. I wrote 'Fighting Sailor', a biography of Fleet Admiral William Halsey. It is a book much in keeping with the subject of the famous book I appeared in, which was about a submarine. In fact, the book I appeared in has even been made into a computer game. Unfortunately, I don't appear in the game. Who created me?

Answer: Tom Clancy

"The Hunt for the Red October" has even been made into a movie. It was in this book that Jack Ryan was mentioned, along with his 'Fighting Sailor'.
5. Well, I've been told not to reveal my name, because that would give everything away. I am a famous detective, and in the course of my career, I also took the opportunity to write several books. Of course, I mostly let my friend chronicle our adventures. Among some of my erudite works are 'On The Polyphonic Motets of Lassus', 'On The Surface Anatomy of The Human Ear', and 'Upon The Uses of Dogs in The Work of the Detective'. Who created me?

Answer: Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes is the author in question. Who else could have written 'On The Surface Anatomy of the Human Ear'?? Giving his name away would have ruined the question, don't you agree?
6. My name is Humbert Humbert. I was carried away by my passion for a young girl, and wrote 'Lolita, or The Confession of a White Widowed Male'. My story is a haunting and disturbing one, and has been told and retold over the ages. Who created me?

Answer: Vladimir Nabokov

Humbert Humbert is the protagonist of Vladimir Nabokov's "Lolita", who falls in love with a young girl of the same name. This theme has been used in situations in many books and novels. For example, in the movie "American Beauty", the main character, Lester Burnham, finds himself drawn to his daughter's friend.
7. I am Sir Willoughby. As an additional introduction, I am Bertie Wooster's uncle. I wrote the reflective 'Recollections of a Long Life'. Who created me?

Answer: P. G. Wodehouse

Bertie Wooster should have told you everything. Sir Willoughby appeared in "Jeeves Takes Charge", from "Carry On, Jeeves".
8. I choose not to reveal my name. I have written many songs, chronicled most of my adventures on Middle Earth, and compiled several histories. Among them are 'The Red Book of Westmarch' which is also known as 'The Red Book of the Periannath'. Another excellent book I have written is 'There and Back Again'. Another clue? I am not a man. I feature as the root of all adventures in several novels written by this great author. Name him.

Answer: J. R. R. Tolkien

The 'I' in the question is Bilbo Baggins, who was actually a Hobbit. He features in several of Tolkien's works, mainly "The Hobbit" and "The Lord of the Rings: The Trilogy".
9. I am Samuel Pickwick. The book I appeared in had a title very similar to my own name. I wrote 'Speculations on the Source of the Hampstead Ponds, With Some Observations on the Theory of Tittlebats'. Who created me?

Answer: Charles Dickens

The book in question is "The Pickwick Papers", in which Samuel Pickwick played quite an important part.
10. My name is Balph Eubank. I am an obnoxious character, I suppose. I must be, because the name of my book is 'The Heart Is A Milkman'. None of the great characters in the book I appeared in liked me, and I don't think they read me either. I represented everything they had fought against, in their race to preserve individualism and capitalism. Who was the visionary who created me?

Answer: Ayn Rand

Balph Eubank appeared in Ayn Rand's greatest novel, "Atlas Shrugged". He was one of the 'looters'.
Source: Author noire

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us