Quiz about East of Eden  The Trasks
Quiz about East of Eden  The Trasks

"East of Eden" - The Trasks Trivia Quiz


This great novel by John Steinbeck is the story of two families. The Trasks are one of them.

A multiple-choice quiz by agony. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Steinbeck, John
  8. »
  9. East of Eden

Author
agony
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,476
Updated
Jan 08 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
507
Last 3 plays: Guest 45 (10/15), Guest 108 (15/15), Guest 68 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Adam shows his love for his stepmother, Alice, by leaving her small presents - flowers, a feather... Does she know that they come from Adam?

Yes
No

2. After Adam escapes from the chain gang, he telegraphs Charles for money to come home. The telegraph operator asks Charles to give him a question that no one but Adam could answer, to ensure that the money is not going to an imposter. What question does Charles ask? Hint

What was Father's rank in the army?
What's your mother's maiden name?
What did you give Father on his birthday, just before you went in the army?
Who did Father love best?

3. In those days before blood testing and prenatal vitamins, it was not uncommon for pregnant women to crave odd and unnatural foods - "some said for filth, and it was set down to the Eve nature, still under penance for original sin." What does Cathy crave while she is pregnant? Hint

pickles
coal
paper
chalk

4. Cathy has no intention of staying in the marriage; she is only waiting for the trap of her pregnancy to be sprung. Does Cathy warn Adam that she will not be staying with him?

Yes
No

5. Where is Lee, when Cathy shoots Adam and leaves him? Hint

He's right there; she shoots him too
Cathy locks him in the kichen
King City
The Hamiltons'

6. What does Adam first tell the deputy happened to his shoulder? Hint

Cathy shot him
He was cleaning his gun and it went off
Lee shot him
Bandits broke into the house and shot him

7. What are the twins wearing, on their naming day? Hint

Chinese dress
Nothing at all
Old ragged overalls
Girls' clothing

8. After Samuel's funeral, Adam visits Cathy (now Kate) in Salinas. When he gets back to King City, where does he go first? Hint

To the Post Office, to send off a letter to Charles
To the Hamiltons' place
To the Land Agent, to sell the ranch
To Will's, to buy a car

9. To me, the most memorable part of this memorable book is the story of Lee's birth. His parents (his "dear parents") have a plan, to run away from the work camp and have the baby in a burrow up in the mountains. What happens to ruin their plans? Hint

A snowstorm
His mother tells the secret, and they are betrayed
His father breaks his leg
His father is injured in a fight

10. Adam decides to move himself and the boys into Salinas. Whose house does he buy? Hint

Olive's
The Bacons'
Dr Wilde's
Dessie's

11. After the move to Salinas, Lee finally gets his chance, to move to San Francisco and start his bookstore. How long is he gone? Hint

Six months
Six days
Two weeks
He doesn't even get on the train

12. How does Cal find out about Cathy? Hint

Aron tells him
Lee tells him
He pieces together bits of information picked up over time
He recognizes her on the street from a picture Adam carries, and follows her home

13. When Cal is arrested, what had he been doing? Hint

Visiting a whorehouse
Fighting
Breaking windows
Watching a fan-tan game

14. What is Kate's response to Ethel's blackmail attempt? Hint

She has her killed
She calls her bluff, and dares her to go to the police
Nothing; she knows Ethel has no proof
She has her run out of town

15. What happens when Aron comes home, the night he passed his tests? Hint

Cal beats him up
He doesn't come home, but spends the whole night with Abra
Adam has a big celebration
Lee offers to beat him up




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Adam shows his love for his stepmother, Alice, by leaving her small presents - flowers, a feather... Does she know that they come from Adam?

Answer: No

She believes that the presents come from Charles, her natural son - "'You have to know him,' she repeated. 'For a long time he has given me little presents, pretty things you wouldn't think he'd even notice. But he doesn't give them right out. He hides them where he knows I'll find them. And you can look at him for hours and he won't ever give the slightest sign he did it. You have to know him.'
She smiled at Adam and he closed his eyes."

Rereading this book for this quiz, I was surprised at how often certain themes came up, over and over. Gifts - misunderstood, unappreciated, unbestowed - appear again and again.
2. After Adam escapes from the chain gang, he telegraphs Charles for money to come home. The telegraph operator asks Charles to give him a question that no one but Adam could answer, to ensure that the money is not going to an imposter. What question does Charles ask?

Answer: What did you give Father on his birthday, just before you went in the army?

"'It's a good question but it's long as hell. Can't you cut it down to ten words?'
'Who's paying for it? Answer is, 'A pup".'
'Wouldn't nobody guess that,' said Carlton. 'Well, it's you paying, not me.'
'Be funny if he forgot,' said Charles. 'He wouldn't ever get home.'"

It's unlikely that Adam would ever forget, because this pup was the cause of Charles attempting to kill him - their father had loved the pup, and disregarded the pearl-handled German knife Charles bought him. The first, and most obvious, parallel to the story of Cain and Abel in this novel, but not the last.
3. In those days before blood testing and prenatal vitamins, it was not uncommon for pregnant women to crave odd and unnatural foods - "some said for filth, and it was set down to the Eve nature, still under penance for original sin." What does Cathy crave while she is pregnant?

Answer: chalk

"The carpenters, repairing the old house, complained that they could not keep the lumps of chalk with which they coated their chalk lines. Again and again the scored hunks disappeared. Cathy stole them and broke them in little pieces. She carried the chips in her apron pocket, and when no one was about she crushed the soft lime between her teeth."
4. Cathy has no intention of staying in the marriage; she is only waiting for the trap of her pregnancy to be sprung. Does Cathy warn Adam that she will not be staying with him?

Answer: Yes

"Adam, I didn't want to come here. I am not going to stay here. As soon as I can I will go away."
Adam, of course, is blind to her nature, and laughs this off. A gift, again - the ranch, a family, a future - that is just not wanted.
5. Where is Lee, when Cathy shoots Adam and leaves him?

Answer: King City

Cathy sends him to King City, to buy a "nursey bottle", and tells him to stay for a few days, until Monday. Lee is reluctant to go, suspecting that something is up, but doesn't feel he can outright disobey - "Mebbe I come back late".
6. What does Adam first tell the deputy happened to his shoulder?

Answer: He was cleaning his gun and it went off

Horace does not believe him, as it would be impossible to receive that wound in that way. He knows that Adam served in the cavalry, and would have been familiar with, and competent with, that pistol. Eventually he drags Adam's story out of him, but finds it hard to believe.

He suspects that maybe Adam shot his wife, until he talks to the sheriff in Salinas, and learns about the new girl, at Faye's whorehouse.
7. What are the twins wearing, on their naming day?

Answer: Chinese dress

"...the boys were dressed in the straight trousers and the frogged and braided jackets of the Chinese. One was in turquoise blue, and the other in a faded rose pink, and the frogs and braid were black. On their heads sat round black silken hats, each with a bright red button on its flat top...'A boy should be well dressed on his naming day'".
8. After Samuel's funeral, Adam visits Cathy (now Kate) in Salinas. When he gets back to King City, where does he go first?

Answer: To Will's, to buy a car

The scene where the mechanic teaches Adam to start the car is one of high comedy - "Just call me Joe!"
9. To me, the most memorable part of this memorable book is the story of Lee's birth. His parents (his "dear parents") have a plan, to run away from the work camp and have the baby in a burrow up in the mountains. What happens to ruin their plans?

Answer: His father breaks his leg

Lee's father breaks his leg in an accident, and his mother goes into premature labour. This gives away the secret - there is a woman in the camp - and the other men go mad. Although the book does not spell it out, it is obvious that she is raped, to death.
However - "My father always told it at the last. No child ever had such care as I. The whole camp became my mother. It is a beauty, a dreadful kind of beauty. And now, good night. I can't talk any more."
10. Adam decides to move himself and the boys into Salinas. Whose house does he buy?

Answer: Dessie's

It's "a nice little house up the street next to Reynaud's Bakery". Dessie, who had been the light of life to her family and her customers, had her heart broken in an unhappy love affair. She decides to leave Salinas and move up to the ranch with Tom, to look after him.
11. After the move to Salinas, Lee finally gets his chance, to move to San Francisco and start his bookstore. How long is he gone?

Answer: Six days

"'I got lonesome. That's all. Isn't that enough?'
'How about your bookstore?'
'I don't want a bookstore. I think I knew it before I got on the train, but I took all this time to make sure.'
'Then there's your last dream gone.'
'Good riddance.' Lee seemed on the verge of hysteria 'Missy Tlask, Chinee boy sink gung get dlunk.'"
12. How does Cal find out about Cathy?

Answer: He pieces together bits of information picked up over time

One night, Rabbit Holman, drunk and forgetting who Cal was, and how old he was, takes him to Kate's, to the 'circus'.
"You remember who Kate is, don't you, George? She's Adam Trask's wife, mother of them damn twins. I never forget the time she shot him and ran away. Plugged him in the shoulder and just ran off. Well, she wasn't no good as a wife but she's sure as hell a good whore."
13. When Cal is arrested, what had he been doing?

Answer: Watching a fan-tan game

In one of the town's periodic raids to 'clean up' vice, Cal is scooped up. This leads to a closer relationship between Cal and Adam, as Adam tells Cal some of his own past. The boy's love for his father is cemented.
14. What is Kate's response to Ethel's blackmail attempt?

Answer: She has her run out of town

It's a pretty clumsy blackmail attempt - Ethel is not too bright. Kate has her framed for stealing, and run out of town. Later, though, she regrets this. Her paranoia grows; eventually she builds her 'cave' where she can feel safe.
15. What happens when Aron comes home, the night he passed his tests?

Answer: Lee offers to beat him up

Adam has a big celebration planned, but Aron doesn't even tell his family about the tests, and goes off to dinner with Mr Rolf. (Another gift, rejected....) Lee waits for him on the porch:
"'I want you to go in and wake him up if he's asleep, but I don't think he'll be asleep. I want you to tell him.'
'I won't do it.'
Lee said softly, 'Aron, did you ever have to fight a little man, a man half your size?'"
Source: Author agony

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 18 2022 : Guest 45: 10/15
Nov 15 2022 : Guest 108: 15/15
Nov 15 2022 : Guest 68: 15/15
Nov 15 2022 : Guest 202: 10/15
Nov 14 2022 : Guest 71: 6/15
Nov 12 2022 : notsosmart49: 15/15
Oct 20 2022 : Guest 207: 7/15
Oct 13 2022 : sadwings: 15/15
Oct 12 2022 : Guest 172: 9/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series agony's individual books:

Quizzes about specific books.

  1. The Jungle Books Average
  2. Puck of Pook's Hill Average
  3. "East of Eden" - The Hamiltons Average
  4. "East of Eden" - The Trasks Average
  5. Comanche Moon Average
  6. Dead Man's Walk Average
  7. Scent of Cloves Average
  8. "Life Among the Savages" and "Raising Demons" Average

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us