Quiz about The Jungle Books
Quiz about The Jungle Books

The Jungle Books Trivia Quiz


This quiz will be easy if you have read Rudyard Kipling's "The Jungle Books", even if it was many years ago. Be warned, though - having seen the movie (any of the movies) will do you no good at all.

A multiple-choice quiz by agony. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Rudyard Kipling

Author
agony
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,567
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
953
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: jackslade (15/15), twlmy (15/15), wendylmyers (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What does the name "Mowgli" mean? Hint

frog
tiger
man-cub
one who fights

2. Who speak(s) for Mowgli at the 'looking-over' at the Council Rock, when he is adopted into the wolf-pack? Hint

Kaa
Mother and Father Wolf
Baloo and Bagheera
Shere Khan

3. If Mowgli needs to swear, what oath does he use? Hint

By the broken lock that freed me
By the teeth and claws of my fathers
By the Council Rock
By the bull that bought me

4. Why does Bagheera consider himself something of an expert among the animals on matters pertaining to Man? Hint

he has killed so many men
he was born in captivity
he often hunts near the village
he follows men and watches them

5. When the Bandar-log (monkey people) steal Mowgli, where do they take him? Hint

to the village
to the Cold Lairs
to the river
to the Seeonee hills

6. What are the Master Words that Mowgli uses to get help from Chil the Kite and from the Poison-People during his adventure with the monkeys? Hint

Good hunting
Brother thy tail hangs down behind
Hark O hark, once, twice, and again
We be of one blood, ye and I

7. When Mowgli has killed Shere Khan, and returns to the village, what is he greeted by? Hint

cheers
Buldeo prostrates himself before him
the police
stones and curses

8. In "Letting in the Jungle", who is Mowgli's chief ally in his destruction of the village? Hint

Baloo
Grey Brother
Raksha
Hathi

9. Who guards the treasure chamber where Mowgli finds the King's Ankus? Hint

Kaa
a Hindu god
the white cobra
bees

10. From whom did Mowgli get the idea for how to defeat the Dhole, the Red Dogs? Hint

Akela
Bagheera
Kaa
Buldeo

11. Who are "The Little People of the Rocks", who Mowgli uses against the Red Dogs? Hint

a neighbouring wolf pack
snakes
bees
a kind of Indian fairy, or genii

12. Does Akela survive the battle with the Red Dogs in the river?

Yes
No

13. Does Mowgli appear in any other of Kipling's works besides "The Jungle Books"?

Yes
No

14. "The Jungle Books" are more than just Mowgli. Which of these stories does not appear in "The Jungle Books"? Hint

The White Seal
The Undertakers
On Greenhow Hill
Rikki-Tikki-Tavi

15. Which author is Kipling referring to when he writes "He had 'jazzed' the motif of the "Jungle Books" and, I imagine, had thoroughly enjoyed himself"? Hint

Edgar Rice Bourroughs
James Barrie
Richard Adams
L. Frank Baum


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does the name "Mowgli" mean?

Answer: frog

He is called "frog" because he is naked, with no fur.
2. Who speak(s) for Mowgli at the 'looking-over' at the Council Rock, when he is adopted into the wolf-pack?

Answer: Baloo and Bagheera

By the Law of the Jungle, if a cub's rights are disputed, he must be spoken for by two members of the pack who are not his mother and father. Baloo the Bear is allowed at the council, even though he is not a wolf, because he teaches the Law to the young cubs.

He speaks for Mowgli, and then Bagheera buys the life of Mowgli with a fat bull, newly killed, because "to kill a naked cub is shame".
3. If Mowgli needs to swear, what oath does he use?

Answer: By the bull that bought me

This is a reference to the bull that Bagheera paid for him.
4. Why does Bagheera consider himself something of an expert among the animals on matters pertaining to Man?

Answer: he was born in captivity

Bagheera was born in the King's cages at Oodeypore. Then, one day "...I broke the silly lock with one blow of my paw and came away." This is the reason he pays the bull for Mowgli's life, as he has a fellow-feeling for another who was born among men.
5. When the Bandar-log (monkey people) steal Mowgli, where do they take him?

Answer: to the Cold Lairs

Kipling's portrayal of the Bandar-log is pretty clearly a sly poke at what we would now call the "chattering classes", those who comment upon what others have done, rather than doing themselves. "We are the most wonderful people in all the jungle! We all say so, and so it must be true," "What the Bandar-log think now the Jungle will think later".
6. What are the Master Words that Mowgli uses to get help from Chil the Kite and from the Poison-People during his adventure with the monkeys?

Answer: We be of one blood, ye and I

Even Bagheera is driven to call for help in the first rush of the battle with the monkeys. "...in despair (he) gave the Snake's Call for protection - "We be of one blood, ye and I" - for he believed that Kaa had turned tail at the last minute."
7. When Mowgli has killed Shere Khan, and returns to the village, what is he greeted by?

Answer: stones and curses

The wolf pack had cast him out because he was a man, and now the village casts him out because he is a wolf. From here on Mowgli hunts with no pack, just Grey Brother and the Three.
8. In "Letting in the Jungle", who is Mowgli's chief ally in his destruction of the village?

Answer: Hathi

Hathi had, years before, razed a village in revenge for being caught and wounded in a trap. He only insists that there be no killing. "My tusks were red at the sack of the fields of Bhurtpore and I would not wake that smell again."
9. Who guards the treasure chamber where Mowgli finds the King's Ankus?

Answer: the white cobra

He had been put into the chamber years before "...that I might teach death to those who came to steal."
10. From whom did Mowgli get the idea for how to defeat the Dhole, the Red Dogs?

Answer: Kaa

Kaa had, many years before, seen a stag leap off the cliffs above the hives of the bees into the river, and live.
11. Who are "The Little People of the Rocks", who Mowgli uses against the Red Dogs?

Answer: bees

Mowgli leads the pack of dogs over the openings of the beehives, and then leaps to safety in Kaa's coils below. He is not stung because he had coated his body with garlic, which the bees dislike.
12. Does Akela survive the battle with the Red Dogs in the river?

Answer: No

Before he dies he tells Mowgli "Go to thine own people".
13. Does Mowgli appear in any other of Kipling's works besides "The Jungle Books"?

Answer: Yes

"In the Rukh" is told from the point of view of Gisborne, the English Forest Officer. A grown-up Mowgli appears in his section of jungle, takes a wife, and settles down as a sort of forest ranger with the help of Grey Brother and his other litter-mates.

This story is from "Many Inventions", 1893, and therefore was probably written before the stories in "The Jungle Books" which were first serialized in "St. Nicholas" magazine starting in the summer of 1893.
14. "The Jungle Books" are more than just Mowgli. Which of these stories does not appear in "The Jungle Books"?

Answer: On Greenhow Hill

"Rikki-Tikki-Tavi" is probably the most famous non-Mowgli story in "The Jungle Books". It is the tale of a little mongoose who defeats two cobras.
15. Which author is Kipling referring to when he writes "He had 'jazzed' the motif of the "Jungle Books" and, I imagine, had thoroughly enjoyed himself"?

Answer: Edgar Rice Bourroughs

He was referring, of course, to "Tarzan of the Apes". Kipling himself was inspired in a way by something he had read in childhood. "...a tale about a lion-hunter in South Africa who fell among lions who were all freemasons, and with them entered into a confederacy against some wicked baboons. I think that, too, lay dormant until the "Jungle Books" began to be born." (This, and the above quote, from "Something of Myself", 1937).
Source: Author agony

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 08 2023 : jackslade: 15/15
Jan 05 2023 : twlmy: 15/15
Dec 25 2022 : wendylmyers: 13/15
Dec 09 2022 : Guest 49: 3/15
Dec 08 2022 : Guest 98: 8/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series agony's individual books:

Quizzes about specific books.

  1. The Jungle Books Average
  2. Puck of Pook's Hill Average
  3. "East of Eden" - The Hamiltons Average
  4. "East of Eden" - The Trasks Average
  5. Comanche Moon Average
  6. Dead Man's Walk Average
  7. Scent of Cloves Average
  8. "Life Among the Savages" and "Raising Demons" Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us