FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Rigoberta Menchu
Quiz about I Rigoberta Menchu

I Rigoberta Menchu Trivia Quiz


"I Rigoberta Menchu" is a novel outlining the life of Rigoberta Menchu and has been translated as closely and accurately into English as possible. This quiz is on the terminology, people, and places of this novel. How well do you know the details?

A multiple-choice quiz by apathy100. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. M

Author
apathy100
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
207,019
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
247
- -
Question 1 of 10
1. Rigoberta Menchu is from which of the following countries? Hint


Question 2 of 10
2. According to Menchu, there are twenty-three indigenous ethnic groups in her homeland. One of these groups are called "ladinos". What are "ladinos"? Hint


Question 3 of 10
3. The cold, mountainous region of Northwest Guatemala where a large proportion of the Indian population lives is known as what? Hint


Question 4 of 10
4. As Rigoberta Menchu grew up, she spent a lot of her childhood living in the "fincas". What are "fincas"? Hint


Question 5 of 10
5. In Rigoberta's first visit to the city, she describes the city as "a monster, something alien, different". What city was her first visit to? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of Rigoberta's friend who dies by poisoning in the "fincas"?

Answer: (One Word, five letters)
Question 7 of 10
7. In a conflict with the landowners, Rigoberta's father is accused of being a communist and is sent to prison. When he was released, he helped to organize the "Comite de Unidad Campesina". What does this organization translate to in english? Hint


Question 8 of 10
8. At one point in "I Rigoberta Menchu", does the army attack Rigoberta's village, and are two teenaged girls raped by the soldiers and become pregnant?


Question 9 of 10
9. According to Rigoberta's life story, what major incident occurred in February of 1980? Hint


Question 10 of 10
10. In the final chapter of "I Rigoberta Menchu", Rigoberta is forced into exile. What country does Rigoberta move to? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rigoberta Menchu is from which of the following countries?

Answer: Guatemala

Menchu was born a Quiche Indian in the hamlet of Chimel, Guatemala.
2. According to Menchu, there are twenty-three indigenous ethnic groups in her homeland. One of these groups are called "ladinos". What are "ladinos"?

Answer: Any Guatemalan who rejects Indian values of Mayan origin

The "ladinos" are viewed as scary, cruel people when they run many of the plantations around Guatemala. Many of them are rich people from the cities that have rejected their cultural heritage. Some refer to "ladinos" as those with mixed blood or as interracial.
3. The cold, mountainous region of Northwest Guatemala where a large proportion of the Indian population lives is known as what?

Answer: Altiplano

Rigoberta spent her childhood in the villages of the Altiplanos which were not suitable for farming due to the cooler climates. In the warmer months, she would travel to the "fincas" where she would help her parents earn wages for their family.
4. As Rigoberta Menchu grew up, she spent a lot of her childhood living in the "fincas". What are "fincas"?

Answer: Plantations

When Rigoberta was twelve years of age, she went with her parents to work in a cotton plantation to help support her family. The landowners of the "fincas" were normally cruel and frightening "ladinos".
5. In Rigoberta's first visit to the city, she describes the city as "a monster, something alien, different". What city was her first visit to?

Answer: Guatemala City

Rigoberta went with her father to Guatemala City to try to sell materials used to make furniture and baskets in order to make money to support their family.
6. What is the name of Rigoberta's friend who dies by poisoning in the "fincas"?

Answer: Maria

Maria was one of Rigoberta's best friends. This was one of the first times that Rigoberta talked to her mother about the death of a loved one.
7. In a conflict with the landowners, Rigoberta's father is accused of being a communist and is sent to prison. When he was released, he helped to organize the "Comite de Unidad Campesina". What does this organization translate to in english?

Answer: United Peasant Committee

Rigoberta's father helped to organize a committee that would allow peasants a good fight against the landowners who were using the peasants to become rich.
8. At one point in "I Rigoberta Menchu", does the army attack Rigoberta's village, and are two teenaged girls raped by the soldiers and become pregnant?

Answer: Yes

The two pregnant women ended up rejecting their babies as they were ashamed that they had been raped by soldiers.
9. According to Rigoberta's life story, what major incident occurred in February of 1980?

Answer: 80 000 peasants went on strike

"Along the Boca Costa (a coastal region where cotton and sugar plantations were located) 8000 peasant workers went on strike. Within fifteen days, this number had increased to between 70 000-80 000 workers" (Menchu, pp. 227, 1984).
10. In the final chapter of "I Rigoberta Menchu", Rigoberta is forced into exile. What country does Rigoberta move to?

Answer: Mexico

"The companeros got me out on a plane to Mexico, and I felt a shattered, broken woman, because I'd never imagined that one day those criminals would force me to abandon my country". (Menchu, pp. 242, 1984)
Source: Author apathy100

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My 10 Lowest Ranked Quizzes:

This list is a compilation of my ten lowest ranked quizzes here on FT (as of May 15, 2021). Perhaps some love is all they need!

  1. Four Songs, Four Albums Difficult
  2. Before Me, After Me: Pt. I Tough
  3. A Stroll Down Memory Lane: "Today's Special" Tough
  4. 90s Covers of 80s Tracks Average
  5. Speak Cree Tough
  6. "Harley's Humongous Adventure": SNES Average
  7. I Rigoberta Menchu Average
  8. Why Didn't I Think of That? Tough
  9. One Hit Wonders of the 90's: 1992 Average
  10. We Debuted At Number One Average

4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us