FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Les Miserables  Book vs Musical
Quiz about Les Miserables  Book vs Musical

"Les Miserables" - Book vs. Musical Quiz


Do you know the difference between the book and the musical versions of "Les Miserables"? Play this quiz to find out!

A multiple-choice quiz by Halt. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Victor Hugo

Author
Halt
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,274
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
358
- -
Question 1 of 10
1. The musical neglects to mention some of the dates that are given in the book, which of these is one of them: Hint


Question 2 of 10
2. According to the book, two of the major characters are related; however, this is left out of the musical. Who are they and how are they related? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these key events was left out of the musical? Hint


Question 4 of 10
4. In the book version, there is a lot of detail about the inn run by the Thenardiers at Montfermeil, but what is its name? Hint


Question 5 of 10
5. It sometimes seems that Marius has no family, because none is mentioned in the musical, did he have any that were mentioned in the book? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these scenes from the musical was not in the setting it was in according to the book? Hint


Question 7 of 10
7. In the book the last line is: "That in the evening night-time follows day." What is the last line in the musical and who sings it? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these characters is usually left out of the musical? Hint


Question 9 of 10
9. We all know, (or should have guessed) that everyone sings in the musical, but which of these characters sings in the book? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these characters actually have a relatively happy ending, in both versions? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The musical neglects to mention some of the dates that are given in the book, which of these is one of them:

Answer: Cosette is saved from the Thenardiers on Christmas Eve

Yes, Cosette was taken from the Thenardiers by Jean Valjean on Christmas Eve. We know from both versions that Cosette had to fetch water from the well that night, however in the book it explains in more detail how terrified she was, as it was Christmas time it was cold, she got wet and the bucket was too heavy for her, etc.

The other dates are either not mentioned or the date is given but it is not a significant holiday.
2. According to the book, two of the major characters are related; however, this is left out of the musical. Who are they and how are they related?

Answer: Eponine and Gavroche are brother and sister

Eponine and Gavroche are brother and sister, we learn this in the book when Eponine tells Marius not to tell her brother (Gavroche) she was dying because he would scold. They also have two parents Thenardier and Madame Thenardier, who are in both versions, and three other siblings (a sister called Azelma, and two brothers); however, none of these are in the musical.
3. Which of these key events was left out of the musical?

Answer: Cosette starting school

According to the book, Cosette starts school at a convent soon after leaving the Thenardier's inn. She leaves much later so that she can see the world before deciding to take the vows to become a nun.
4. In the book version, there is a lot of detail about the inn run by the Thenardiers at Montfermeil, but what is its name?

Answer: The Sergeant of Waterloo

Yes, remember that Thenardier accidentally saved the life of a sergeant (who he was robbing) at the Battle of Waterloo.
5. It sometimes seems that Marius has no family, because none is mentioned in the musical, did he have any that were mentioned in the book?

Answer: Yes, his grandfather and father both played significant roles

His father was the sergeant mentioned in the previous question, his father also gave up all rights to seeing his son, so that his son would have an inheritance. Marius' mother's father (his grandfather) was a source of money and annoyance, but everything was made right in the end.
6. Which of these scenes from the musical was not in the setting it was in according to the book?

Answer: The first robbery (in the street)

According to the book the first robbery occurs inside Jean Valjean's house. The rest of these happened in the same places in both versions.
7. In the book the last line is: "That in the evening night-time follows day." What is the last line in the musical and who sings it?

Answer: "Tomorrow comes" (everyone)

The other two lines are real, but the last line in the musical is "tomorrow comes". The last line in the first act is "one day more". "There is no way to go on" is Javert's last line, while he is still living. "Is to see the face of God" is the last line sung by Jean Valjean, Fantine and Eponine before the rest of the cast appears in the finale.
8. Which of these characters is usually left out of the musical?

Answer: Azelma

The rest of these characters are in the musical; however, the foreman is a woman in the book. Grantaire is seen at the barricade and at the ABC cafe, the foreman sacks Fantine from the factory and the bishop gives Jean Valjean his silver so that he can start again. Azelma is Eponine's younger sister who survives the book and goes to live in America with her father, Thenardier.
9. We all know, (or should have guessed) that everyone sings in the musical, but which of these characters sings in the book?

Answer: Gavroche

Gavroche sings just before he is shot at the barricade. His sister, Eponine, is also a bit musical as she is humming when she is visiting Marius.
10. Which of these characters actually have a relatively happy ending, in both versions?

Answer: Marius and Cosette

Marius and Cosette get married and at least have a chance of living a happy life. Thenardier leaves for America in the book with his last living child, Azelma, but Madame Thenardier dies in prison. Eponine and Enjolras both die at the barricade. As almost all the characters die, not many of them have a chance to live happily ever after.
Source: Author Halt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us