FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Friends of the ABC in Les Miserables
Quiz about Friends of the ABC in Les Miserables

Friends of the ABC in "Les Miserables" Quiz


About the Friends of the ABC and the little things about them that you will know if you have read the book by Victor Hugo. The Friends of the ABC are the group of students that started the Barricade.

A multiple-choice quiz by Cafe_Musain. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Victor Hugo

Author
Cafe_Musain
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,391
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
202
- -
Question 1 of 10
1. Which member of the Friends of the ABC has three different names for himself? Hint


Question 2 of 10
2. In the book there is a list of the Friends. Who is listed last? Hint


Question 3 of 10
3. Which member of the Friends was orphaned of both father and mother? Hint


Question 4 of 10
4. To whom did Jean Prouvaire say "Fly away on the four ls."?
Hint


Question 5 of 10
5. Which member of the Friends, when he is being described, says 'On Mount Aventine, he would have been Gracchus.' Hint


Question 6 of 10
6. In a description of which member of the Friends does this sentence occur? "But the bourgeois of the epoch of la Minerve estimated so highly that poor de, that they thought themselves bound to abdicate it." Hint


Question 7 of 10
7. Who represented the philosophy of the Revolution? Hint


Question 8 of 10
8. Who was known as the sceptic of the group? Hint


Question 9 of 10
9. Which Friend do these words describe? Generous, talkative, eloquent. Hint


Question 10 of 10
10. How many languages did Prouvaire know? (Not including French) Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which member of the Friends of the ABC has three different names for himself?

Answer: Lesgle

The three names are Bossuet, L'Aigle and Lesgle. He is also said to be notoriously unlucky as he started going bald at the age of twenty-five. He is the eldest member of the group and is best friends with Joly.
2. In the book there is a list of the Friends. Who is listed last?

Answer: Grantaire

The order is "Enjolras, Combeferre, Jean Prouvaire, Feuilly, Courfeyrac, Bahorel, Lesgle or L'Aigle and Grantaire." Enjolras is listed first as he was the leader. Combeferre is listed second as he was second in command and Grantaire is listed last as he was the sceptic who didn't believe in the cause and often scoffed at it.
3. Which member of the Friends was orphaned of both father and mother?

Answer: Feuilly

He was a fan-maker who earned three francs everyday. He was also very passionate about Poland.
4. To whom did Jean Prouvaire say "Fly away on the four ls."?

Answer: Joly

Joly's name in one part of the book is written as Jollly. That is the reason why the remark had been said. Joly is a student studying medicine who is also a hypochondriac. Joly is best friends with Lesgles.
5. Which member of the Friends, when he is being described, says 'On Mount Aventine, he would have been Gracchus.'

Answer: Enjolras

It also states that 'In the Convention, he would have been Saint-Just.' Enjolras is the leader of the group who had a brain for nothing but Revolution.
6. In a description of which member of the Friends does this sentence occur? "But the bourgeois of the epoch of la Minerve estimated so highly that poor de, that they thought themselves bound to abdicate it."

Answer: Courfeyrac

One of the sentences used in the brief description of Courfeyrac. He was also the member of the group that was closest friends with Marius and he offered him lodging after the Gorbeau House affair.
7. Who represented the philosophy of the Revolution?

Answer: Combeferre

Enjolras was the logic of the Revolution and Combeferre was the philosophy.
8. Who was known as the sceptic of the group?

Answer: Grantaire

Not only was he the sceptic of the group he worshiped the leader Enjolras. He did not believe in the cause and scoffed at it. The only reason he stayed in the group was because of his admiration for Enjolras.
9. Which Friend do these words describe? Generous, talkative, eloquent.

Answer: Bahorel

"Bahorel had figured in the bloody tumult of June, 1822, on the occasion of the burial of young Lallemand."
10. How many languages did Prouvaire know? (Not including French)

Answer: Four

He knew Greek, Hebrew, Italian and Latin. He was also the youngest of the group.
Source: Author Cafe_Musain

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us