FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Les Miserables Forever
Quiz about Les Miserables Forever

"Les Miserables" Forever Trivia Quiz


Do you consider yourself a "Les Mis" freak?

A multiple-choice quiz by Raquelinha. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors H-K
  8. »
  9. Victor Hugo

Author
Raquelinha
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
194,410
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
835
- -
Question 1 of 15
1. What was the name of one of the convicts recognising Champmathieu as Jean Valjean? Hint


Question 2 of 15
2. What did Cosette name her doll, given by Valjean? Hint


Question 3 of 15
3. What was Valjean's convict number when he was recaptured? Hint


Question 4 of 15
4. What was the name of the Savoyard who was robbed by Jean Valjean? Hint


Question 5 of 15
5. What is the name of the village Madeleine makes a fortune in? Hint


Question 6 of 15
6. On which street was the convent Cosette stayed with her father? Hint


Question 7 of 15
7. Who is the father of Marius Pontmercy? Hint


Question 8 of 15
8. "'Another quarter of an hour of this success, and there will not be any cartridges left in the barricade' Enjolras said.
Courfeyrac suddenly caught sight of someone at the base of the barricade, outside in the street, amid the bullets."
Who was this BOY?
Hint


Question 9 of 15
9. What is Jondrette's real identity? Hint


Question 10 of 15
10. When Valjean arrives at the town of Digne, no one is willing to give him shelter because he is an ex-convict. Desperate, Valjean knocks on someone's door. Whose door? Hint


Question 11 of 15
11. Who is Cosette's biological father? Hint


Question 12 of 15
12. Who is the intruder? Hint


Question 13 of 15
13. Who was the British commander in the Battle of Waterloo? Hint


Question 14 of 15
14. Where was Javert born? Hint


Question 15 of 15
15. How long did it take to Victor Hugo write the novel? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of one of the convicts recognising Champmathieu as Jean Valjean?

Answer: Chenildieu

"It shall please the court to summon once more into this place the convicts Brevet, Cochepaille, and Chenildieu, and Police-Inspector Javert, and question them for the last time as to the identity of the prisoner with the convict Jean Valjean."
2. What did Cosette name her doll, given by Valjean?

Answer: Catherine

"Cosette hastily withdrew her hand, as though that of the "lady" scorched her, and began to stare at the floor. We are forced to add that at that moment she stuck out her tongue immoderately. All at once she wheeled round and seized the doll in a transport.

'I shall call her Catherine,' she said."
3. What was Valjean's convict number when he was recaptured?

Answer: 9,430

Chapter I. Number 24,601 becomes Number 9,430.
4. What was the name of the Savoyard who was robbed by Jean Valjean?

Answer: Petit Gervais

Valjean's encounter with Petit Gervais in Book II of "Fantine" is the first interaction Valjean has after he leaves Myriel's house in Digne.
5. What is the name of the village Madeleine makes a fortune in?

Answer: Montreuil-sur-Mer

Valjean masks his identity and enters the town of Montreuil-sur-mer. Under the assumed name of Madeleine, Valjean invents an ingenious manufacturing process that brings the town prosperity.
6. On which street was the convent Cosette stayed with her father?

Answer: Petit-Picpus

This convent, which in 1824 had "already existed for many a long year in the Rue Petit-Picpus", was a community of Bernardines of the obedience of Martin Verga.
7. Who is the father of Marius Pontmercy?

Answer: Georges Pontmercy

Marius Pontmercy is a young man who lives with his wealthy grandfather, M. Gillenormand. Because of political differences within the family, Marius has never met his father, Georges Pontmercy.
8. "'Another quarter of an hour of this success, and there will not be any cartridges left in the barricade' Enjolras said. Courfeyrac suddenly caught sight of someone at the base of the barricade, outside in the street, amid the bullets." Who was this BOY?

Answer: Gavroche

Gavroche had taken a bottle basket from the wine-shop, had made his way out through the cut, and was quietly engaged in emptying the full cartridge-boxes of the National Guardsmen who had been killed on the slope of the redoubt, into his basket.
9. What is Jondrette's real identity?

Answer: Thenardier

The Jondrettes are in fact the Thénardiers, who have lost their inn and moved to Paris under an assumed name.
10. When Valjean arrives at the town of Digne, no one is willing to give him shelter because he is an ex-convict. Desperate, Valjean knocks on someone's door. Whose door?

Answer: Mr Myriel

The Bishop of Digne.
11. Who is Cosette's biological father?

Answer: Tholomyès

Fantine, a young woman from Montreuil, lives in Paris. She falls in love with Tholomyès, a wealthy student who gets her pregnant and then abandons her.
12. Who is the intruder?

Answer: Javert

All the rest are revolutionary students.
13. Who was the British commander in the Battle of Waterloo?

Answer: Wellington

"At five o'clock Wellington drew out his watch, and he was heard to murmur these sinister words, 'Blucher, or night!'"
14. Where was Javert born?

Answer: in a jail

He was born in prison; his mother was a future teller and his father a convict.
15. How long did it take to Victor Hugo write the novel?

Answer: 16 years

In 1845 he began to write Les Misérables and in 1861 it was finished.
Source: Author Raquelinha

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us