FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Orson Scott Card Novels
Quiz about Orson Scott Card Novels

Orson Scott Card Novels Trivia Quiz


I'm a big OSC (Orson Scott Card) fan. If you aren't, you won't do well on this quiz! Remember to put all book titles in single quotations (eg. 'Ender's Game' not "Ender's Game")!

A multiple-choice quiz by belleandtracker. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Orson Scott Card

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
17,492
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
1144
- -
Question 1 of 25
1. Which of these books are not in Card's popular 'Ender's Game' series? Hint


Question 2 of 25
2. What novel, written by OSC (Orson Scott Card), was the first book ever to win both the Hugo and Nebula Awards for science fiction? Hint


Question 3 of 25
3. In the 'Ender's Game' movie, which male character will OSC write as a woman? Hint


Question 4 of 25
4. What is Ender's real first name?

Answer: (Capitalize first letter.)
Question 5 of 25
5. What is the title of the last book of the 'Alvin Maker' Series? Hint


Question 6 of 25
6. What are the names of Alvin's brothers (the twins)? Hint


Question 7 of 25
7. What book tells the story of Russian witch Baba Yaga? Hint


Question 8 of 25
8. What do the Little King and Queen Beauty name their twelve month son in 'Hart's Hope'? Hint


Question 9 of 25
9. In 'Pastwatch', who is the subject of Tagiri's experiment? Hint


Question 10 of 25
10. In the 'Homecoming' Series, which is Nafai's only full brother? Hint


Question 11 of 25
11. 'Ender's Shadow', a parallel novel to 'Ender's Game', follows what character?

Answer: (one word)
Question 12 of 25
12. What is the name of the planet in the 'Ender's Game' Series on which several of its citizens perform odd rituals to please the gods? Hint


Question 13 of 25
13. In 'The Memory of Earth', Basilica is ruled by the _______________. Hint


Question 14 of 25
14. What is the name of Ender's wife? Hint


Question 15 of 25
15. Name the two children Ender killed with his bare hands. Hint


Question 16 of 25
16. What word is in the title of every novel in the 'Homecoming' Series?

Answer: (one word)
Question 17 of 25
17. How do you pronounce the last name of the main character in 'Treasure Box'? Hint


Question 18 of 25
18. In 'The Worthing Saga', what is the name of God? Hint


Question 19 of 25
19. Who is the father of Novinha's children? Hint


Question 20 of 25
20. What body parts of Novinha's son Olhado were damaged? Hint


Question 21 of 25
21. In the Piggies' religion, what do they become in the afterlife? Hint


Question 22 of 25
22. Who whispered Salaam to Ender?

Answer: (first name only)
Question 23 of 25
23. In 'Enchantment', who is Ivan's fiancee? Hint


Question 24 of 25
24. How did Volemak's family name the rivers, valleys, etc. that surrounded them? Hint


Question 25 of 25
25. How many games did Ender lose as commander of Dragon Army? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these books are not in Card's popular 'Ender's Game' series?

Answer: Mindstar Rising

The books are 'Ender's Game', 'Speaker for the Dead', 'Xenocide', and 'Children of the Mind' and 'First Encounters in the Enderverse'. 'Mindstar Rising' is not by Card, it is a book by Peter Hamilton.
2. What novel, written by OSC (Orson Scott Card), was the first book ever to win both the Hugo and Nebula Awards for science fiction?

Answer: Ender's Game

'Speaker for the Dead' also won both, but came after 'Ender's Game'
3. In the 'Ender's Game' movie, which male character will OSC write as a woman?

Answer: Colonel Graff

4. What is Ender's real first name?

Answer: Andrew

5. What is the title of the last book of the 'Alvin Maker' Series?

Answer: 'Master Alvin'

'Prentice Alvin' was the third, 'Crystal City' is the sixth and second last.
6. What are the names of Alvin's brothers (the twins)?

Answer: Wastenot and Wantnot

They're all Alvin's brothers (except Armor of God - his brother IN LAW) but Vigor is dead.
7. What book tells the story of Russian witch Baba Yaga?

Answer: 'Enchantment'

Brilliant novel that links fairy tale with reality.
8. What do the Little King and Queen Beauty name their twelve month son in 'Hart's Hope'?

Answer: Youth

9. In 'Pastwatch', who is the subject of Tagiri's experiment?

Answer: Christopher Columbus

10. In the 'Homecoming' Series, which is Nafai's only full brother?

Answer: Issib

Elemak and Mebbekew are Nafai's half brothers, Volemak is his father.
11. 'Ender's Shadow', a parallel novel to 'Ender's Game', follows what character?

Answer: Bean

Technically, Bean was named "Julian Delphiki" by his biological parents, although he is not made aware of this until they are on Eros
12. What is the name of the planet in the 'Ender's Game' Series on which several of its citizens perform odd rituals to please the gods?

Answer: Path

13. In 'The Memory of Earth', Basilica is ruled by the _______________.

Answer: women

14. What is the name of Ender's wife?

Answer: Novinha

Plikt was his student, Jane the voice in his jewel and his friend, and Valentine his sister.
15. Name the two children Ender killed with his bare hands.

Answer: Stilson and Bonzo Madrid

16. What word is in the title of every novel in the 'Homecoming' Series?

Answer: Earth

'The Memory of Earth', 'The Call of Earth', 'The Ships of Earth', 'Earthfall', and 'Earthborn'.
17. How do you pronounce the last name of the main character in 'Treasure Box'?

Answer: Fierce

It's spelt Fears but pronounced Fierce.
18. In 'The Worthing Saga', what is the name of God?

Answer: Jason

It is Jason Worthing.
19. Who is the father of Novinha's children?

Answer: Libo

In 'Speaker for the Dead', Marcao was her first husband, but he was sterile. Ender was her husband after she had all her children. Libo was her lover.
20. What body parts of Novinha's son Olhado were damaged?

Answer: his eyes

21. In the Piggies' religion, what do they become in the afterlife?

Answer: trees

22. Who whispered Salaam to Ender?

Answer: Alai

23. In 'Enchantment', who is Ivan's fiancee?

Answer: Ruth

He was engaged to Ruth, but had to marry Katarina.
24. How did Volemak's family name the rivers, valleys, etc. that surrounded them?

Answer: family members

25. How many games did Ender lose as commander of Dragon Army?

Answer: 0

Source: Author belleandtracker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Scott's List.:

A list of things I like.

  1. Orson Scott Card Novels Tough
  2. All about Scott Baio Tough
  3. Fun and Easy Sports Tough
  4. Do You Know Your Sports? Average
  5. Who am I? American Sports Legends Average

Also part of quiz list
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us