FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Card Orson Scott Quizzes, Trivia and Puzzles
Card Orson Scott Quizzes, Trivia

Orson Scott Card Trivia

Orson Scott Card Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C

Fun Trivia
There's a lot more to the work of Orson Scott Card than "Ender's Game", but that was the novel that shot him to fame when it won both the Hugo Award and the Nebula Award, a feat he repeated the next year with the sequel, "Speaker for the Dead".
26 quizzes and 320 trivia questions.
1.
  Ender's Game Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 25 Qns
I chose to create a quiz based on "Ender's Game" by Orson Scott Card. It is a fantastic sci-fi story that I simply couldn't put down. The quiz itself loosely follows the story in chronological order. I hope you enjoy it.
Easier, 25 Qns, The Frogman, Feb 24 21
Easier
The Frogman
Feb 24 21
3224 plays
2.
  10 Ender's Game Questions   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The world is at war and only one boy can stop the evil bugger species from invading Earth in this award-winning, 1985 sci-fi classic by Orson Scott Card. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Sep 03 13
Average
kyleisalive editor
312 plays
3.
  "Enchantment"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Orson Scott Card's "Enchantment" is a delightful novel that blends the modern world with medieval Ukraine. How much do you remember of this fairy tale?
Average, 10 Qns, CellarDoor, Oct 16 05
Average
CellarDoor gold member
435 plays
4.
  Pathfinder    
Multiple Choice
 10 Qns
In the book "Pathfinder" by Orson Scott Card, Rigg is a boy with the power to change the past. What else do you remember from the book?
Easier, 10 Qns, SpaceGirl451, Aug 19 12
Easier
SpaceGirl451
127 plays
5.
  Ender's Game    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions about the book 'Ender's Game'...
Easier, 10 Qns, Tristan., Jan 01 15
Easier
Tristan.
3881 plays
6.
  The Enemy's Gate is Down    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz covers one of Orison Scott Card's most popular books, "Ender's Game".
Average, 15 Qns, akita11, Aug 23 10
Average
akita11
1251 plays
7.
  Ender's Game, by Orson Scott Card Part 2    
Multiple Choice
 15 Qns
My second quiz about this very long book.
Easier, 15 Qns, ron4468, Mar 09 06
Easier
ron4468
990 plays
8.
  Ender Saga    
Multiple Choice
 10 Qns
The Enderverse has expanded since the Orson Scott Card published "Ender's Game" (1985) and "Ender's Shadow" (1999). This quiz covers the universe created and is focused on the main novels associated with the two series that helped define the Ender Saga.
Average, 10 Qns, RollTidewinner, Dec 18 15
Average
RollTidewinner
178 plays
9.
  Orson Scott Card's First Lines   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Orson Scott Card is an author of mostly science fiction and fantasy. I will give you the opening line of a novel by Orson Scott Card and you identify which novel it's from. This might be hard.
Tough, 10 Qns, kristina71, Oct 23 07
Tough
kristina71
350 plays
10.
  "Ender's Game", by Orson Scott Card: Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
The quiz on the very long book by Orson Scott Card.
Easier, 10 Qns, ron4468, Sep 07 08
Easier
ron4468
875 plays
trivia question Quick Question
What fake name do Peter and Valentine use to become well-known worldwide?

From Quiz "Ender's Game, by Orson Scott Card Part 2"




11.
  Ender's Game, Ender's Shadow    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the books "Ender's Game" and "Ender's Shadow" by Orson Scott Card.
Average, 10 Qns, egyptmysteries, Apr 23 05
Average
egyptmysteries
1315 plays
12.
  Ender's Game and Ender's Shadow    
Multiple Choice
 20 Qns
Such stellar books. The first 10 questions are from 'Ender's Game' and the last 10 questions are from 'Ender's Shadow'. Good luck!
Average, 20 Qns, GSLAngel, Apr 30 05
Average
GSLAngel
1548 plays
13.
  "Ender's Game" Quiz 2 (chapters 4-6)    
Multiple Choice
 15 Qns
This is my second quiz on "Ender's Game" by Orson Scott Card. This quiz is to test your knowledge of small details in chapters 4 through 6. Just so you know...this quiz will require you to have the book in hand at ready! Good Luck!
Tough, 15 Qns, StarGlider, Sep 07 08
Tough
StarGlider
885 plays
14.
  The Fantasy Game    
Multiple Choice
 10 Qns
One of the coolest parts of "Ender's Game" by OSC is the fantasy game. So, I made a quiz relating to it. Hope you enjoy it.
Average, 10 Qns, S4M2E3E, Sep 04 03
Average
S4M2E3E
1269 plays
15.
  Lost Boys    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will see how well you know the book "Lost Boys" by Orson Scott Card.
Average, 10 Qns, CoolGirl17, Mar 25 07
Average
CoolGirl17
271 plays
16.
  "Ender's Game" part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
Take my quiz, on Orson Scott Card's novel.
Easier, 10 Qns, shaman_king, Oct 14 11
Easier
shaman_king
716 plays
17.
  Orson Scott Card Novels    
Multiple Choice
 25 Qns
I'm a big OSC (Orson Scott Card) fan. If you aren't, you won't do well on this quiz! Remember to put all book titles in single quotations (eg. 'Ender's Game' not "Ender's Game")!
Tough, 25 Qns, belleandtracker, Feb 04 11
Tough
belleandtracker
1144 plays
18.
  "Ender's Game" Quiz 1 (chapters 1-3)    
Multiple Choice
 15 Qns
Try your hand at my quiz for Orson Scott Card's "Ender's Game".This quiz is designed to test you on how well you remember small details. You only need to know chapters 1 through 3 for this quiz. Look for my other chapter quizzes coming soon! Good Luck!
Difficult, 15 Qns, StarGlider, Mar 09 10
Difficult
StarGlider
777 plays
19.
  "Ender's Game" by Orson Scott Card Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
I have already done a quiz on "Ender's Shadow" by Orson Scott Card, and I have decided to do one on "Ender's Game". Good luck!
Average, 10 Qns, YugiObsessive, Aug 23 10
Average
YugiObsessive
1478 plays
20.
  "Shadow of the Giant" Details    
Multiple Choice
 10 Qns
How carefully did you read Orson Scott Card's "Shadow of the Giant"? Find out now. Good luck!
Average, 10 Qns, dragonlady64, Mar 20 07
Average
dragonlady64
330 plays
21.
  The Works of Orson Scott Card    
Multiple Choice
 10 Qns
If you've read as many Orson Scott Card books as I have, you should have no problem. Just match the short description with the correct Orson Scott Card novel.
Average, 10 Qns, kristina71, Jun 06 04
Average
kristina71
457 plays
22.
  Multiple Choice Quiz about Ender's Shadow    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a basic quiz on the novel "Ender's Shadow" by Orson Scott Card.
Average, 10 Qns, YugiObsessive, Feb 02 18
Average
YugiObsessive
Feb 02 18
853 plays
23.
  What do you know about Ender's Shadow?    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz on Orson Scott Card's Shadow Series, which includes "Ender's Shadow", "Shadow of the Hegemon" and "Shadow Puppets".
Difficult, 15 Qns, smartfan, May 30 05
Difficult
smartfan
584 plays
24.
  Ender's Game Quiz Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on "Ender's Game". You have to have a very good memory for details to play this. So try it... if you dare!
Very Difficult, 10 Qns, smartfan, Nov 19 04
Very Difficult
smartfan
1172 plays
25.
  Multiple Choice Quiz about Ender's Game    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a quiz about Ender's Game by Orson Scott Card.
Easier, 5 Qns, Lost_Player, Sep 20 08
Easier
Lost_Player
1693 plays
26.
  Novels by Orson Scott Card    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quite easy quiz on the novels of Orson Scott Card.
Very Difficult, 10 Qns, meals, Jul 12 03
Very Difficult
meals
651 plays
Related Topics
  Science Fiction [Literature] (215 quizzes)


Orson Scott Card Trivia Questions

1. What is Ender's given name?

From Quiz
Ender's Game

Answer: Andrew

The story begins with scientists removing the monitor from the back of genius boy Andrew 'Ender' Wiggin's neck. This is just a test for the young boy. Clearly a special case, he continues to be watched over the next day, approaching situations without the direct link to his superiors. When he fights some bullies at school, he considers himself no better than his aggressive brother, Peter, and fears the worst, but when Col. Hyrum Graff arrives the next day to take Ender to the Battle School in the Belt for further training-- a series of lessons that will take ten years to complete, he discovers that he may be the perfect candidate, a combination of his brother, Peter, and his nurturing sister, Valentine. He heads off to play in War Games.

2. Humankind is being attacked by "Buggers" (Formics), and children are being trained to become fleet commanders and leaders. What is this novel in which Andrew (Ender) Wiggin discovers that the game was real?

From Quiz Ender Saga

Answer: Ender's Game

"Ender's Game" (1985) is the novel that started the whole series. Not only was it a huge success, but it won multiple awards including the Nebula Award (1985), the Hugo Award (1986) and was a Locus Award nominee (1986). Interestingly, it started out as a short story (1977) but was later expanded to a novel. Card himself explains that the novelization was largely driven to create the character Ender for his novel "Speaker for the Dead."

3. The book centered on a boy named Rigg, who lived and trapped in the woods with Father. How did Father die?

From Quiz Pathfinder

Answer: He was crushed by a fallen tree.

Father was killed by a tree that fell on him, when he went away into the woods to make Rigg search for him. However, it was a ploy to get Rigg to go find his sister, and we later found out that Father was really alive.

4. "Some people called it 'the time of the undoing'; some, wishing to be more positive, spoke of it as 'the replenishing' or 'the restoring' or even 'the resurrection' of the Earth." Alternate timelines are a big part of the plot of this novel.

From Quiz Orson Scott Card's First Lines

Answer: Pastwatch : The Redemption of Christopher Columbus

The Earth is dying, despite the best efforts of humanity to repair the damage they've done. The best hope for the future lies with a group of people who observe the past and Christopher Columbus is the key.

5. In what town do the main events of the book take place?

From Quiz Lost Boys

Answer: Steuben, North Carolina

The family travels from Vigor, Indiana to Steuben, North Carolina at the beginning of the story.

6. How many poison darts were in Hot Soup's dart pen?

From Quiz "Shadow of the Giant" Details

Answer: 4

Mazar called the four-dart pen the Mandate of Heaven.

7. Who is Ender's first friend?

From Quiz The Enemy's Gate is Down

Answer: Shen

Though he becomes best friends with Alai, the first launchy that he makes friends with was Shen, when Ender got back at Bernard for making fun of Shen's wiggling butt.

8. What was the main character's first name?

From Quiz "Ender's Game" part 1

Answer: Andrew

The book is called "Ender's Game" because as a child Andrew's sister could not pronounce his name so she called him Ender. Peter was Ender's brother, and Bonzo was Ender's first army commander.

9. At what age did Ender have his monitor taken out?

From Quiz "Ender's Game", by Orson Scott Card: Part 1

Answer: 6

This was unusual for a child, because most people had their's taken out at a much younger age.

10. Who trains Ender in the battleroom because his commander won't?

From Quiz Ender's Game, by Orson Scott Card Part 2

Answer: Petra

She is the top marksman of the group.

11. Ivan Smetski, called Vanya, is an ordinary ten-year-old boy until his father hits on a plan to escape the Soviet Union. The family braves religious persecution while seeking a visa after converting to what faith?

From Quiz "Enchantment"

Answer: Judaism

To flee the Communists, Ivan's parents return to the religion of his father's grandmother and his mother's parents. The family takes the surname Shlomo, changes young Vanya's name to Itzhak, and awaits a coveted visa to Israel (though they plan to go to the United States instead). In the meantime, Vanya's father loses his job and the family's apartment due to anti-Semitism.

12. What is the first Army mentioned in the book?

From Quiz Ender's Game

Answer: Manticore

When Ender goes into the mess hall, he sees the score board and kids in uniform. He sees Manticore and Asp doing a battle.

13. Where is Helga's soup kitchen?

From Quiz Ender's Shadow

Answer: Aert Van Nes Straat

Achilles' family, formerly Poke's crew, goes there to eat. They attack Ulysses there.

14. In this novel a boy named Andrew Wiggin is taken from his family and trained in Battle School.

From Quiz The Works of Orson Scott Card

Answer: Ender's Game

Andrew thinks he is playing a game and destroys the Bugger race in this 1985 novel that won the Hugo and Nebula awards.

15. What is Ender's real name?

From Quiz Ender's Game

Answer: Andrew Wiggin

Ender is just his nick-name, that his sister referred to him as when she was an infant. The name stuck. I think it's because he has a habit of 'ending' games, by winning. He is referred to as Ender for virtually the whole story.

16. Why did Ender kill Stilson, even though Stilson was already defeated?

From Quiz "Ender's Game" by Orson Scott Card Quiz

Answer: He needed to win all the other fights.

Ender decided that by "throughly defeating" Stilson, the other boys would leave him alone.

17. What is the name of the boy who acts as Poke's second-in-command?

From Quiz Ender's Shadow

Answer: Sergeant

Sergeant believes that he is Poke's second-in-command, though she doesn't really have one.

18. How many other boys were in Ender's Launchy group?

From Quiz "Ender's Game" Quiz 2 (chapters 4-6)

Answer: 19&nineteen

There can only be 20 boys per launchy group, so hey, process of elimination! 20-1=19!

19. Ender hoped that after his monitor was gone, he and Peter would be what?

From Quiz "Ender's Game" Quiz 1 (chapters 1-3)

Answer: brothers

Ender speaks of his desire to be brothers with Peter. Of course, technically they are brothers, but they don't act like it. Ender associated "brothers" as being able to live in the same house- no more fighting.

20. What was the name of the captain who was in charge of Ender's Launchy group and took a special interest in Ender?

From Quiz Ender's Game, Ender's Shadow

Answer: Dap

Graff was the one who picked Ender, but he was not in charge of the Launchies. We also find out more about Captain Dap in "Ender's Shadow".

21. What is Ender's real name, both first and last? Please capitalize his name

From Quiz Ender's Game and Ender's Shadow

Answer: Andrew Wiggin

I can't really remember why he went by the name Ender - Valentine has trouble pronouncing "Andrew", I think... but Andrew Wiggin is quite the stud. Also the Speaker for the Dead.

22. We'll start with an easy one: In 'Ender's Game', when Colonel Graff takes Ender on leave to Earth, in which state of the United States does he take him to?

From Quiz Novels by Orson Scott Card

Answer: North Carolina

This was, incidentally, the last time Ender saw Earth, a rather tragic fate, I think.

23. What is Ender Wiggin's brother's name?

From Quiz Ender's Game

Answer: Peter

Peter is Ender's wicked brother who likes to torture animals, and he likes to kill things.

24. Upon arriving at the Battle School, Ender is placed into a group affectionately known by what name?

From Quiz Ender's Game

Answer: The Launchies

After leaving home, Ender is launched into space where he gets his first experience of being reoriented in null gravity. He gets picked on almost immediately after Graff singles him out and, in the ensuing taunting, he accidentally breaks a kid's arm, Bernard's. Graff later tells him that to kill the buggers, they need a commander and he needs to find his own way to succeed. Ender is given the lowest bunk near the door on his first day and is introduced to Dap, the Lauchies' 'Mom'; the isolation is almost too obvious. He does, however, manage to show off in front of older students in the games room by quickly adapting to the controls and winning two of three games. He makes friends by standing up for some of the other boys, like Shen, mainly by psychologically defeating Bernard, the boy who taunted him on day one. After a trip into the null gravity room for the first time he also makes a strong bond with Alai, who becomes the bridge leader. After he defeats a supposedly unbeatable giant in a virtual reality game, Ender's superiors decide to move him into an older army, forcing him to leave his new friends behind almost immediately.

25. This novel parallels "Ender's Game" and follows the character of Bean. What is this novel that focuses on Bean's experiences in the Battle School?

From Quiz Ender Saga

Answer: Ender's Shadow

As the author Card notes, "Ender's Shadow" (1999) is not a sequel since the events occur at roughly the same time as "Ender's Game." Instead it is a fresh look at events from Bean's perspective. He is a brilliant child who realizes the "game" of fighting the Buggers is real. It is also revealed that he suffers from genetic manipulation that makes him brilliant, but he will suffer an early death.

26. "'I'm ten years old, my whole life you've called me Vanya'" Ivan Smetski discovers a hidden clearing in this novel.

From Quiz Orson Scott Card's First Lines

Answer: Enchantment

When Ivan is ten years old his family leaves Russia for the United States but before they do Ivan discovers a beautiful woman lying in the center of a leaf covered clearing. He is haunted by the memory until he goes back to Russia as an adult and awakens Sleeping Beauty.

27. The oldest boy of the family, Stevie, had a special nickname. What was it?

From Quiz Lost Boys

Answer: Door Man

Each member of the family had a nickname. Dad was Junk Man, Mom was Fish Lady, Stevie was Door Man, Robby was Robot, Elizabeth was Betsy Wetsy and Jeremy was Zap.

28. What is the name of Randi's husband?

From Quiz "Shadow of the Giant" Details

Answer: Bob

Randi left Bob because she believed that she was pregnant with Achille's child.

29. What is Ender the first to do?

From Quiz The Enemy's Gate is Down

Answer: Open his locker

He is the last launchy in his group to get his bunk, but is the fastest of them and opens the locker first.

30. What was the device that Ender had on his neck up until the age of six?

From Quiz "Ender's Game" part 1

Answer: monitor

The government monitored Ender since he was a child to see if he was what they were looking for.

This is category 8881
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.