FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Orson Scott Cards First Lines
Quiz about Orson Scott Cards First Lines

Orson Scott Card's First Lines Quiz


Orson Scott Card is an author of mostly science fiction and fantasy. I will give you the opening line of a novel by Orson Scott Card and you identify which novel it's from. This might be hard.

A multiple-choice quiz by kristina71. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Orson Scott Card

Author
kristina71
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,672
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
350
Awards
Top 35% Quiz
Question 1 of 10
1. "Some people called it 'the time of the undoing'; some, wishing to be more positive, spoke of it as 'the replenishing' or 'the restoring' or even 'the resurrection' of the Earth."
Alternate timelines are a big part of the plot of this novel.
Hint


Question 2 of 10
2. "'I'm ten years old, my whole life you've called me Vanya'"
Ivan Smetski discovers a hidden clearing in this novel.
Hint


Question 3 of 10
3. The older version of this novel begins, "I've endured having four arms, an extra nose, and two hearts pumping away before the surgeon took me under his knife to cut away the excess." Hint


Question 4 of 10
4. This fantasy novel begins, "O, Palicrovol, with death and vengeance in your eyes, I write to you because over the centuries there are tales you have forgotten, and tales you never knew." Hint


Question 5 of 10
5. "Dr. Calhoun Bellamy made it a point to stay away from his property while the crew was tearing down the old Varley house."
What horror novel begins with this line?
Hint


Question 6 of 10
6. "'I've watched through his eyes, I've listened through his ears, and I tell you he's the one.'"
This is the first line of Card's most well known novel.
Hint


Question 7 of 10
7. This sequel to another novel begins, "Not many flatboats were getting down the Hio these days, not with pioneers aboard, anyway, not with families and furniture and seed and a few shoats to start a pig herd." Hint


Question 8 of 10
8. "Today one of the brothers asked me : Is it a terrible prison, not to be able to move from the one place where you're standing?"
Two alien species are having a nonverbal conversation as this novel opens.
Hint


Question 9 of 10
9. Witchcraft is a big part of the novel that starts with the line, "Quentin Fears never told his parents the last thing his sister Lizzy said to him before they pulled the plug on her and let her die." Hint


Question 10 of 10
10. "Since we are not yet fully comfortable with the idea that people from the next village are as human as ourselves, it is presumptuous in the extreme to suppose we could ever look at sociable, tool-making creatures who arose from other evolutionary paths and see not beasts but brothers, not rivals but fellow pilgrims journeying to the shrine of intelligence."
This is the first line of Card's second Hugo award winning novel.
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Some people called it 'the time of the undoing'; some, wishing to be more positive, spoke of it as 'the replenishing' or 'the restoring' or even 'the resurrection' of the Earth." Alternate timelines are a big part of the plot of this novel.

Answer: Pastwatch : The Redemption of Christopher Columbus

The Earth is dying, despite the best efforts of humanity to repair the damage they've done. The best hope for the future lies with a group of people who observe the past and Christopher Columbus is the key.
2. "'I'm ten years old, my whole life you've called me Vanya'" Ivan Smetski discovers a hidden clearing in this novel.

Answer: Enchantment

When Ivan is ten years old his family leaves Russia for the United States but before they do Ivan discovers a beautiful woman lying in the center of a leaf covered clearing. He is haunted by the memory until he goes back to Russia as an adult and awakens Sleeping Beauty.
3. The older version of this novel begins, "I've endured having four arms, an extra nose, and two hearts pumping away before the surgeon took me under his knife to cut away the excess."

Answer: A Planet Called Treason

"A Planet Called Treason" was published in 1979 and tells the story of Lanik Mueller a "radical regenerative" who travels across his home planet Treason where generations ago a group of scientists were stranded for the crime they named their planet after. Each scientist formed his own nation and they each used their scientific skills to change the people living there.

In 1988, Card revised "A Planet Called Treason" and renamed it "Treason". The opening line of "Treason" is : "I was the last to know what was happening to me."
4. This fantasy novel begins, "O, Palicrovol, with death and vengeance in your eyes, I write to you because over the centuries there are tales you have forgotten, and tales you never knew."

Answer: Hart's Hope

"Hart's Hope" is a tale of the revenge that Queen Beauty takes on Palicrovol the King after he kills her father and humiliates her. The Hart has a son and sends him to undo Queen Beauty and restore the world to the way it should be.
5. "Dr. Calhoun Bellamy made it a point to stay away from his property while the crew was tearing down the old Varley house." What horror novel begins with this line?

Answer: Homebody

"Homebody" is the story of Don Lark who purchases old homes to fix them up. When he buys the Bellamy House he gets much more than he expected.
6. "'I've watched through his eyes, I've listened through his ears, and I tell you he's the one.'" This is the first line of Card's most well known novel.

Answer: Ender's Game

"Ender's Game" is Orson Scott Card's classic novel which won both the Hugo and Nebula awards when it was published in 1985.
7. This sequel to another novel begins, "Not many flatboats were getting down the Hio these days, not with pioneers aboard, anyway, not with families and furniture and seed and a few shoats to start a pig herd."

Answer: Red Prophet

"Red Prophet" is the second book in "The Tales of Alvin Maker". Alvin and his brother are kidnapped by Ta-Kumsaw and his brother the Prophet. This is an alternate history of America where magic really works.
8. "Today one of the brothers asked me : Is it a terrible prison, not to be able to move from the one place where you're standing?" Two alien species are having a nonverbal conversation as this novel opens.

Answer: Xenocide

"Xenocide" is the third book in the Ender series. On the planet Lusitania, the Piggies are only the second sentient species ever discovered. Humanity has already committed xenocide once when they destroyed the Buggers. Now, in their fear, they might do it again.
9. Witchcraft is a big part of the novel that starts with the line, "Quentin Fears never told his parents the last thing his sister Lizzy said to him before they pulled the plug on her and let her die."

Answer: Treasure Box

Quentin is a recluse who now lives on the millions he made as a software creator. He meets Madelaine who seems like his dream woman, but she has a secret.
10. "Since we are not yet fully comfortable with the idea that people from the next village are as human as ourselves, it is presumptuous in the extreme to suppose we could ever look at sociable, tool-making creatures who arose from other evolutionary paths and see not beasts but brothers, not rivals but fellow pilgrims journeying to the shrine of intelligence." This is the first line of Card's second Hugo award winning novel.

Answer: Speaker for the Dead

Orson Scott Card was the first author to win the Hugo and Nebula awards in two consecutive years with "Ender's Game" and it's sequel "Speaker for the Dead". In "Speaker for the Dead" the reader is introduced to the Piggies, the second sentient species that Humanity has encountered. We also learn that though it has been 3000 years since Ender destroyed the Buggers, Ender is still alive and a young man.
Source: Author kristina71

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us