FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Highwayman by Alfred Noyes
Quiz about The Highwayman by Alfred Noyes

"The Highwayman" by Alfred Noyes Quiz


This is a quiz about "The Highwayman". Enjoy!

A multiple-choice quiz by TFD1. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. N

Author
TFD1
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
284,697
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
620
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 205 (8/10), Guest 110 (6/10), Arieisher (9/10).
Question 1 of 10
1. What is the name of the landlord's daughter? Hint


Question 2 of 10
2. What is the moon described as in the poem? Hint


Question 3 of 10
3. How old is the highwayman? Hint


Question 4 of 10
4. Who was (probably) king at this time? Hint


Question 5 of 10
5. What happens to the highwayman in the poem? Hint


Question 6 of 10
6. What is the ostler's name? Hint


Question 7 of 10
7. What happens to Bess? Hint


Question 8 of 10
8. What was the road in the sunset? Hint


Question 9 of 10
9. When was Alfred Noyes born? Hint


Question 10 of 10
10. What are the red coats? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 205: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 110: 6/10
Mar 27 2024 : Arieisher: 9/10
Mar 25 2024 : Guest 75: 10/10
Mar 25 2024 : Guest 106: 8/10
Mar 25 2024 : Guest 205: 7/10
Mar 25 2024 : Guest 205: 8/10
Mar 24 2024 : Guest 205: 9/10
Mar 24 2024 : Guest 205: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the landlord's daughter?

Answer: Bess

"But the landlord's black-eyed daughter,
Bess, the landlord's daughter,"

The ostler loves Bess. See question 6!

Alfred Noyes was born on September 16, 1880 in Wolverhampton, England.
2. What is the moon described as in the poem?

Answer: "...a ghostly galleon..."

He uses alliteration later on to make it sound better.

"The wind was a torrent of darkness among the gusty trees,
The moon was a ghostly galleon tossed upon cloudy seas,
The road was a ribbon of moonlight over the purple moor,
And the highwayman came riding,
Riding, riding,
The highwayman came riding, up to the old inn-door."

The poem's writer, Alfred Noyes, was the son of Alfred and Amelia Adams Noyes.
3. How old is the highwayman?

Answer: Only the author knows

Or not even him! It is not mentioned in the poem.

At 21 years of age, Noyes published his first collection of poems, "The Loom Years".
4. Who was (probably) king at this time?

Answer: George III

"King George's men came matching, up to the old inn-door."

George V became king in 1910, long after the last highwayman. It mentions
"King George's men". Also, George III ruled a long time.
5. What happens to the highwayman in the poem?

Answer: He is shot

"Back, he spurred like a madman, shrieking a curse to the sky,
With the white road smoking behind him and his rapier brandished high!
Blood-red were his spurs i' the golden noon; wine-red was his velvet coat,
When they shot him down on the highway,
Down like a dog on the highway,
And he lay in his blood on the highway, with the bunch of lace at his throat."

Thus, the highwayman is dead.
6. What is the ostler's name?

Answer: Tim

"And dark in the dark old inn-yard a stable-wicket creaked
Where Tim the ostler listened; his face was white and peaked;
His eyes were hollows of madness, his hair like mouldy hay,
But he loved the landlord's daughter,
The landlord's red-lipped daughter,
Dumb as a dog he listened, and he heard the robber say..."

This is one of the verses not in the song adaptation.
7. What happens to Bess?

Answer: She commits suicide to warn the highwayman of danger

"He did not come in the dawning; he did not come at noon;
And out o' the tawny sunset, before the rise o' the moon,
When the road was a gypsy's ribbon, looping the purple moor,
A red-coat troop came marching-
Marching-marching-"

Later...
"Till, now, on the stroke of midnight,
Cold, on the stroke of midnight,
The tip of one finger touched it! The trigger at least was hers!
The tip of one finger touched it; she strove no more for the rest!
Up, she stood up to attention, with the barrel beneath her breast,
Tlot-tlot; tlot-tlot! Had they heard it? The horse-hoofs ringing clear;
Down the ribbon of moonlight, over the brow of the hill,
The highwayman came riding,
Tlot-tlot, in the frosty silence! Tlot-tlot, in the echoing night!
Nearer he came and nearer! Her face was like a light; she drew one last deep breath,
Then her finger moved in the moonlight,
Her musket shattered the moonlight,
Shattered her breast in the moonlight and warned him-with her death."
8. What was the road in the sunset?

Answer: "...a gypsy's ribbon..."

"He did not come in the dawning; he did not come at noon;
And out o' the tawny sunset, before the rise o' the moon,
When the road was a gypsy's ribbon, looping the purple moor..."

At the 1924 British Empire Exhibition, Noyes wrote a series of poems set to music by Sir Edward Elgar and known as "Pageant of Empire". Among these poems was "Shakespeare's Kingdom".
9. When was Alfred Noyes born?

Answer: 1880

September 16th, to be precise.
10. What are the red coats?

Answer: soldiers

"A red-coat troop came marching-"

Noyes died at the age of 77 on June 28, 1958, aged 77.
Information on Alfred Noyes from Wikipedia.
Song adaptation is on YouTube, if anyone wants to hear this masterpiece!
Source: Author TFD1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Favorite Poems:

This list contains quizzes on my favorite poems. Most of these quizzes were written by me, but some of my favorite poems were already covered by other authors and have been added to this quiz list as well.

  1. Lord Byron's "The Destruction of Sennacherib" Average
  2. "The Love Song of J. Alfred Prufrock" Average
  3. "The Highwayman" by Alfred Noyes Average
  4. Rudyard Kipling's "If" Average
  5. The Gods of the Copybook Headings Average
  6. Journey Through a Midnight Dreary Average
  7. 'The Rime of the Ancient Mariner' Average
  8. The Flea Average
  9. Poe's "The Bells" Average
  10. Shelley's "Ozymandias" Average
  11. Whitman's "O Captain! My Captain!" Easier
  12. Let Me Not to the Marriage of True Minds Average

4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us