FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lord Byrons The Destruction of Sennacherib
Quiz about Lord Byrons The Destruction of Sennacherib

Lord Byron's "The Destruction of Sennacherib" Quiz


Learn more about this Romantic era poem, which enjoyed great popularity in Victorian times and has continued to have influence today.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. B

Author
skylarb
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,989
Updated
Dec 09 23
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
254
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 83 (7/15), Guest 149 (8/15), calmdecember (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. "The Destruction of Sennacherib" was written by Lord Byron and first published in 1815 in what collection? Hint


Question 2 of 15
2. "The Destruction of Sennacherib" is based on the Biblical account of the Assyrian King Sennacherib's siege of Jerusalem in approximately what year? Hint


Question 3 of 15
3. "The Assyrian came down like the ____ on the fold." What word is missing from this blank?

Answer: (One Word (an animal))
Question 4 of 15
4. "And his cohorts were gleaming in _____ and gold." What color is missing from this blank? Hint


Question 5 of 15
5. "And the sheen of their spears was like stars on the sea, / When the blue wave rolls nightly on deep _____." The name of which sea is missing from the end of this verse?

Answer: (One Word (rhymes with sea))
Question 6 of 15
6. In what meter is "The Destruction of Sennacherib" written? Hint


Question 7 of 15
7. "Like the _____ of the forest when Summer is green, / That host with their banners at sunset were seen: / Like the _____ of the forest when Autumn hath blown, / That host on the morrow lay withered and strown." To what is the Assyrian army compared? Hint


Question 8 of 15
8. "For the _____ spread his wings on the blast, / And breathed in the face of the foe as he passed; / And the eyes of the sleepers waxed deadly and chill, / And their hearts but once heaved, and for ever grew still!" Who spread his wings? Hint


Question 9 of 15
9. "And there lay the steed with his nostril all wide, / But through it there rolled not the breath of his" what? Hint


Question 10 of 15
10. "And the foam of his gasping lay white on the turf, / And cold as the spray of the rock-beating ___ " what?

Answer: (One Word (rhymes with turf))
Question 11 of 15
11. After the destruction of Sennacherib, "the idols are broke in the temple of" whom? Hint


Question 12 of 15
12. What poet makes reference to "The Destruction of Sennacherib" in his humorous complaint about poetical metaphors, "Very Like a Whale"? Hint


Question 13 of 15
13. What Mark Twain character is forced to recite "The Destruction of Sennacherib" in school? Hint


Question 14 of 15
14. What animated television sitcom character has several lines of "The Destruction of Sennacherib" tattooed on her back? Hint


Question 15 of 15
15. In 1878, "The Destruction of Sennacherib" was parodied in "Punch", a satirical British weekly magazine, when a team from what country defeated England's Marylebone Cricket Club? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 04 2024 : Guest 83: 7/15
Mar 27 2024 : Guest 149: 8/15
Mar 12 2024 : calmdecember: 15/15
Feb 24 2024 : PurpleComet: 11/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Destruction of Sennacherib" was written by Lord Byron and first published in 1815 in what collection?

Answer: Hebrew Melodies

"Hebrew Melodies" contains thirty poems, most of which were created by Lord Byron to accompany music composed by Isaac Nathan. In the collection, the poem was called "The Destruction of Semnacherib".

"Lyrical Ballads" was written by Wordsworth and Coleridge. "Songs of Innocence and Experience" was written by William Blake.
2. "The Destruction of Sennacherib" is based on the Biblical account of the Assyrian King Sennacherib's siege of Jerusalem in approximately what year?

Answer: 701 BC

The northern kingdom of Israel had previously been taken captive by the Assyrians. The southern kingdom of Judah survived as their vassals. King Hezekiah, however, made a stand against Assyria by breaking religious idols and refusing to pay tribute. In response, in approximately 701 BC, the Assyrian king Sennacherib besieged Jerusalem.

The siege is mentioned on Sennacherib's Annals of his military campaign in Judah and described in the Bible in 2 Kings 18-19 and Isaiah 36-37.
3. "The Assyrian came down like the ____ on the fold." What word is missing from this blank?

Answer: wolf

The imagery of shepherds protecting their folds of sheep from wolves and other predators is common in the Bible. George Gordon Byron, better known as Lord Byron, was born January 22, 1788. He was an English peer and politician, and one of England's great Romantic poets.
4. "And his cohorts were gleaming in _____ and gold." What color is missing from this blank?

Answer: purple

Purple is the color of royalty. Gold represents wealth. In the opening lines of the poem, the Assyrians appear mighty and invincible, but a reversal is about to occur.

Byron was not a stranger to war himself. He joined the Greek War of Independence against the Ottoman Empire and died of a fever he contracted after the First and Second Siege of Missolonghi.
5. "And the sheen of their spears was like stars on the sea, / When the blue wave rolls nightly on deep _____." The name of which sea is missing from the end of this verse?

Answer: Galilee

In these verses, the Assyrian army is described in imagery that further emphasizes its power and might.

The Sea of Galilee is located in northeast Israel, in the Jordan Rift Valley. Much of the ministry of Jesus, as recounted in the New Testament, occurred on the shores of the Sea of Galilee. The sea lies on an ancient trade route that once linked the northern empires with Egypt.
6. In what meter is "The Destruction of Sennacherib" written?

Answer: anapestic

The poem is written in rhymed couplets using anapestic meter. Anapestic meter contains two unstressed syllables followed by a stressed one. In the poem, the meter mimics the rhythmic sound of horse hooves thundering on the ground as the Assyrians attempt to capture Jerusalem.
7. "Like the _____ of the forest when Summer is green, / That host with their banners at sunset were seen: / Like the _____ of the forest when Autumn hath blown, / That host on the morrow lay withered and strown." To what is the Assyrian army compared?

Answer: leaves

The Assyrians roll in looking fresh and powerful (like green leaves in summer), but their siege fails, and the next day their bodies lay strewn on the ground like the leaves in autumn. The poetic device used here is called a simile, which is a comparison using "like" or "as." Byron also employs alliteration in these verses by repeating the beginning "s" sound in "summer", "sunset", and "seen".
8. "For the _____ spread his wings on the blast, / And breathed in the face of the foe as he passed; / And the eyes of the sleepers waxed deadly and chill, / And their hearts but once heaved, and for ever grew still!" Who spread his wings?

Answer: The Angel of Death

In the King James Bible, it is the Angel of the Lord who wreaks this destruction: "And it came to pass that night, that the angel of the LORD went out, and smote in the camp of the Assyrians an hundred fourscore and five thousand: and when they arose early in the morning, behold, they were all dead corpses." (2 Kings 19:34-35)
9. "And there lay the steed with his nostril all wide, / But through it there rolled not the breath of his" what?

Answer: pride

The Assyrians - and their horses - lay dead. According to the Hebrew account, overnight, an angel killed 185,000 Assyrian troops. (In "A History of Israel", John Bright suggests this is a transliteration error and the real number was 5,180.) The Assyrians did not manage to capture Jerusalem, as indicated by the fact that its capture is not mentioned in Sennacherib's Annals.
10. "And the foam of his gasping lay white on the turf, / And cold as the spray of the rock-beating ___ " what?

Answer: surf

In the Bible, King Hezekiah made several efforts to protect Jerusalem. He had a tunnel dug to the Spring of Gihon to provide fresh water to the city and blocked the springs outside the city to deny the Assyrians water. He had the walls of the city fortified and towers constructed.
11. After the destruction of Sennacherib, "the idols are broke in the temple of" whom?

Answer: Baal

"And the widows of Ashur are loud in their wail,
And the idols are broke in the temple of Baal,
And the might of the Gentile, unsmote by the sword,
Hath melted like snow in the glance of the Lord!"

Baal was worshiped in several ancient Middle Eastern communities. He was a fertility deity and also known as the god of rain and dew. Ashur was an Assyrian city and important center of trade situated above the Tigris River in Mesopotamia in what is today northern Iraq.
12. What poet makes reference to "The Destruction of Sennacherib" in his humorous complaint about poetical metaphors, "Very Like a Whale"?

Answer: Ogden Nash

Ogden Nash, known for having written over 500 pieces of light verse, makes a commentary on poetic devices in "Very Like a Whale", in which he opines:

"Now then, this particular Assyrian, the one whose cohorts were gleaming in purple and gold,
Just what does the poet mean when he says he came down like a wolf on the fold?
In heaven and earth more than is dreamed of in our philosophy there are great many things.
But I don't imagine that among them there is a wolf with purple and gold cohorts or purple and gold anythings."
13. What Mark Twain character is forced to recite "The Destruction of Sennacherib" in school?

Answer: Tom Sawyer

"The Adventures of Tom Sawyer" was published in 1876. In the book, Tom Sawyer and his peers have to recite Byron's poem as well as the famous speech of Patrick Henry. Twain also made reference to Byron's poem in his early newspaper sketches.
14. What animated television sitcom character has several lines of "The Destruction of Sennacherib" tattooed on her back?

Answer: Pam Poovey from "Archer"

Pamela "Pam" Poovey from the animated show "Archer" has the following lines tattooed on her back:

"For the Angel of Death spread his wings on the blast,
And breathed in the face of the foe as he passed;
And the eyes of the sleepers waxed deadly and chill,
And their hearts but once heaved, and for ever grew still!"

In the show, Pam Poovey was formerly the Human Resources Director for ISIS.
15. In 1878, "The Destruction of Sennacherib" was parodied in "Punch", a satirical British weekly magazine, when a team from what country defeated England's Marylebone Cricket Club?

Answer: Australia

In a surprising upset, on May 27, 1878, the first official Australian cricket team to tour England defeated the MCC at Lord's Cricket Ground in St. John's Wood, London. A parody of Byron's poem published in "Punch" described the upset as follows:

"The Australians came down like a wolf on the fold,
The Marylebone cracks for a trifle were bowled."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Favorite Poems:

This list contains quizzes on my favorite poems. Most of these quizzes were written by me, but some of my favorite poems were already covered by other authors and have been added to this quiz list as well.

  1. Lord Byron's "The Destruction of Sennacherib" Average
  2. "The Love Song of J. Alfred Prufrock" Average
  3. "The Highwayman" by Alfred Noyes Average
  4. Rudyard Kipling's "If" Average
  5. The Gods of the Copybook Headings Average
  6. Journey Through a Midnight Dreary Average
  7. 'The Rime of the Ancient Mariner' Average
  8. The Flea Average
  9. Poe's "The Bells" Average
  10. Shelley's "Ozymandias" Average
  11. Whitman's "O Captain! My Captain!" Easier
  12. Let Me Not to the Marriage of True Minds Average

Also part of quiz list
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us