FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Places You Go
Quiz about The Places You Go

The Places You Go Trivia Quiz


...When You Read. Can you identify these imaginary places from different types of literature? I'm sure you can. Have fun.

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Specific Subjects & Themes
  8. »
  9. Places in Literature

Author
shvdotr
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,913
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
1212
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Chucklemel (11/20), Mary2023 (8/20), MissHollyB (13/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first stop on our voyage to imaginary literary places is "a stately pleasure-dome" located on "twice five miles of fertile ground" along with "gardens bright with sinuous rills" and "forests ancient as the hills." What is this place? Hint

Jonathan Swift's Brobdingnab
Terry Pratchett's Discworld
Samuel Taylor Coleridge's Xanadu
C. S. Lewis' Narnia

2. Let us go now to an island, whose original Greek references place "before the Pillars of Hercules," and describe as being "larger than Libya and Asia combined." After building an extremely advanced culture, it was eventually destroyed by earthquakes and floods and swallowed up by the sea. What is the name of this island, one of the most-visited in literature and most sought in the real world? Hint

Mesopotamia
Narnia
Atlantis
Middle Earth

3. After surviving a plane crash in mountains in or near the Himalayas, World War I veteran Hugh Conway leads us next to a hidden valley and the location of a lamasery, or monastery of Tibetan lamas. Residents of this mystical valley enjoy extended lifetimes and a totally peaceful existence. What is the name of this valley? Hint

Shangri-La
Eldorado
Eden
Hyperborea

4. Let us expand for a moment from individual valleys or islands to entire worlds. We are headed for places ranging from the crowded streets and alleys of Ankh-Morpork to lands like ▄berwald and Lancre, to the mountains of the Ramtop, and beyond the Sto Plains to the small city of Genua or the continent of Klatch. Where are we now? Hint

Terry Pratchett's Discworld
J. R. R. Tolkien's Middle Earth
Anne McCaffrey's Pern
Ursula K. Le Guin's Earthsea

5. Edgar Rice Burroughs has taken me to many fascinating places. Seven of his novels take us to a land of dinosaurs and strange races, like the Azarians, man-eating giants, and the Mahars, the master race here. First found by David Innes and Abner Perry, even Tarzan has visited this world within the earth's crust. Can you name it? Hint

Barsoom
Amtor
Mordor
Pellucidar

6. JRR Tolkien's "The Lord of the Rings" is the epic trilogy detailing how Frodo and the Fellowship of the Ring destroy the One Ring and save Middle Earth. But before our hero and his Hobbit friends set out on their great adventure, where are they at home? Hint

The Shire
Rohan
Rivendell
Lothlˇrien

7. Back to our odyssey, we sail to an imaginary island. In which island kingdom, whose capital is Mildendo, does Lemuel Gulliver discover human inhabitants who are less than six inches tall? Hint

Landover
Lilliput
Fillory
Brobdingnag

8. Where must we go to visit the cities of King's Landing and Lannisport, as well as the castles of Harrenhal, Winterfell, and Casterly Rock? Hint

Landover
Westeros
Narnia
Midgard

9. Now let us travel to the far future to a planet which is the only source in the universe for the "spice" melange, a substance which not only extends the user's life, but also increases one's mental powers and enables the user to achieve safe and accurate space travel. What is the name of this desert planet, home of the great sandworms, and site of the "Dune" novels? Hint

Pern
Arrakis
Gormenghast
Krull

10. Now let us accompany Jim Hawkins and Long John Silver in search of a Dead Man's Chest. I bet we will find it where X marks the spot. On which island would that be? Hint

Devil's Island
The Island of Doctor Moreau
The Island of the Blue Dolphins
Treasure Island

11. I'm going to fudge a little and call our next destination a "semi-imaginary" place because it does exist in the real world. But we are going to go there on an imaginary plane along with a young rabbit named Fiver (who is a seer), his brother Hazel, and their companions Bigwig and Silver, among others, in search of a new home, due to the fact that Fiver has foreseen the total destruction of their former warren. What is the name of their destination? Hint

Arcadia
El Dorado
Watership Down
Utopia

12. Let's head again to another island, hidden from the rest of the world. We join other Dolphinbacks (humans brought to the island from shipwrecks) as they create a society shared with sentient dinosaurs. Humans and dinosaurs share every facet of life in a harmonious society free of money and social problems, all living peacefully under a common law code. What is the name of this island society? Hint

The Land That Time Forgot
Thule (or Thy´lea)
The Isle of the Blessed
Dinotopia

13. Our next destination is a magical kingdom which features clock-trees, a terrifying creature called The Beast, and a mysterious, powerful figure called The Watcher, all ruled over by the God named Umber. Into this world comes Quentin Coldwater, a graduate of the magical school of Brakebills, along with a few fellow Brakebills alumni in search of an adventure. What is this place which serves as a literary anti-Narnia? Hint

Nadinel
Fillory
Hyperia
Amana

14. For an action adventure with a classical flavor, let us join half-bloods Percy Jackson and Clarisse as they attempt to wrest the Golden Fleece from Polyphemus. Into what body of water must they make a perilous journey? Hint

the Gulf of Poseidon
the Last Sea
the Sea of Monsters
the Straits of Hercules

15. You cannot do a tour of imaginary literary places without visiting Oz. Of the following, which is NOT one of the four peoples whose countries surround the Emerald City? Hint

Munchkins
Winkies
Quadlings
Gilligans

16. Although Terry Brooks is probably best known for Shannara, one of my favorite places to visit is another creation of his, a magic kingdom which was purchased by a lawyer named Ben Holliday. Which kingdom is this which features such interesting characters as the dragon Strabo, the witch Nightshade, and the Prism Cat Edgewood Dirk, as well as King Ben, his wife Willow, daughter of the River Master, and their willful daughter Mistaya? Hint

Landover
Washta
Aurelia
Primghar

17. As we continue our odyssey of magical worlds, we take an excursion cruise now and transfer to the Dawn Treader, a ship belonging to King Caspian X. Joining two young siblings and their cousin, along with a talking mouse named Reepicheep, through the waters of which magical world are we now sailing? Hint

Xanth
Narnia
Pern
Riverworld

18. First appearing as a serial in "Strand Magazine," and then published in book form, all in 1912, which author's "The Lost World" introduces us to Professor Challenger and his discovery of a land of dinosaurs and ape-men, all located on a remote plateau in the middle of South America? Even Sherlock Holmes would need help finding this place. Hint

Michael Crichton
James Fenimore Cooper
Edgar Rice Burroughs
Sir Arthur Conan Doyle

19. Let's travel now to one of my favorite worlds, Katherine Kerr's Annwn. Which Celtic kingdom's neighbors include elves to the west, dwarves ("Mountain Folk") to the north, the Rhiddaer, also to the north and west, and the savage Horsekin beyond the Rhiddaer? Hint

Terabithia
AlagaŰsia
Deverry
Shannara

20. Our final location is a planet mentioned in several novels by the late Kurt Vonnegut. Cited in different forms in five different novels, the planet's inhabitants play their greatest role in "Slaughterhouse Five," wherein they transport Billy Pilgrim, survivor of the firebombing of Dresden, to a zoo on their home world, where he meets and falls in love with adult movie star Montana Wildhack. Can you name this world? Hint

Krynn
Tralfamadore
Argabuthon
Gallifrey


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first stop on our voyage to imaginary literary places is "a stately pleasure-dome" located on "twice five miles of fertile ground" along with "gardens bright with sinuous rills" and "forests ancient as the hills." What is this place?

Answer: Samuel Taylor Coleridge's Xanadu

The story is that Coleridge wrote his poem "Kubla Khan" in 1797 following a dream he had under the influence of opium. It was almost twenty years after the writing of the unfinished poem that Coleridge published it at the urging of Lord Byron.
2. Let us go now to an island, whose original Greek references place "before the Pillars of Hercules," and describe as being "larger than Libya and Asia combined." After building an extremely advanced culture, it was eventually destroyed by earthquakes and floods and swallowed up by the sea. What is the name of this island, one of the most-visited in literature and most sought in the real world?

Answer: Atlantis

First mentioned in the works of Plato, the story of Atlantis grew through countless other references and retellings into a huge myth representing the ideal society and the fortunes and frailties of mankind. It is such a powerful myth that people even to this day are still searching for the "lost continent."
3. After surviving a plane crash in mountains in or near the Himalayas, World War I veteran Hugh Conway leads us next to a hidden valley and the location of a lamasery, or monastery of Tibetan lamas. Residents of this mystical valley enjoy extended lifetimes and a totally peaceful existence. What is the name of this valley?

Answer: Shangri-La

Shangri-La is the location of James Hilton's 1933 novel, "Lost Horizon." It represents a sort of Garden of Eden hidden from the troubles and turmoils of the modern world. The name could be based on the place in Tibetan Buddhist tradition called Shambala, a realm of harmony between man and nature.
4. Let us expand for a moment from individual valleys or islands to entire worlds. We are headed for places ranging from the crowded streets and alleys of Ankh-Morpork to lands like ▄berwald and Lancre, to the mountains of the Ramtop, and beyond the Sto Plains to the small city of Genua or the continent of Klatch. Where are we now?

Answer: Terry Pratchett's Discworld

Discworld is a flat world, supported by four elephants which are standing, in turn, on a huge turtle called the Great A'Tuin. The fortieth novel in the series was published in 2013. The series is perhaps best known for its stable of characters, including the wizard Rincewind, three witches (Esmerelda Weatherwax, Gytha Ogg, and Magrat Garlick), the City Watch of Ankh-Morpork, and Death (who only speaks in capital letters).

The series is often divided into sets of novels grouped by the main characters.
5. Edgar Rice Burroughs has taken me to many fascinating places. Seven of his novels take us to a land of dinosaurs and strange races, like the Azarians, man-eating giants, and the Mahars, the master race here. First found by David Innes and Abner Perry, even Tarzan has visited this world within the earth's crust. Can you name it?

Answer: Pellucidar

Barsoom is the Martian name for Mars in Burroughs' stories of John Carter of Mars. Amtor is Venus in his series of adventures of Carson Napier of Venus. Mordor is in Tolkien's Middle Earth.
6. JRR Tolkien's "The Lord of the Rings" is the epic trilogy detailing how Frodo and the Fellowship of the Ring destroy the One Ring and save Middle Earth. But before our hero and his Hobbit friends set out on their great adventure, where are they at home?

Answer: The Shire

Located in the northwestern reaches of Middle Earth, within the Kingdom of Arnor and the region of Eriador, The Shire is an out-of-the way land inhabited only by Hobbits. Geographically, The Shire is very similar to England, especially in terms of agriculture, climate, and culture.
7. Back to our odyssey, we sail to an imaginary island. In which island kingdom, whose capital is Mildendo, does Lemuel Gulliver discover human inhabitants who are less than six inches tall?

Answer: Lilliput

Lilliput is an island found in "Gulliver's Travels," a satire written in 1726 by Irishman Jonathan Swift. In this classic work, Gulliver also finds himself in other places such as Brobdingnag, an island inhabited by giants, Laputa, a flying island, Glubbgubdrib, and Luggnagg, inhabited by immortals called struldbrugs.
8. Where must we go to visit the cities of King's Landing and Lannisport, as well as the castles of Harrenhal, Winterfell, and Casterly Rock?

Answer: Westeros

Westeros is the continent on which most of the action of George R. R. Martin's series "A Song of Ice and Fire" takes place. A native of New Jersey and former college professor of English and journalism in Iowa, Martin was inspired to pen his epic fantasy series by English history's Wars of the Roses, as well as Sir Walter Scott's "Ivanhoe."
9. Now let us travel to the far future to a planet which is the only source in the universe for the "spice" melange, a substance which not only extends the user's life, but also increases one's mental powers and enables the user to achieve safe and accurate space travel. What is the name of this desert planet, home of the great sandworms, and site of the "Dune" novels?

Answer: Arrakis

Frank Herbert's "Dune" won the 1966 Hugo Award and the first Nebula Award given in the novel category. It is the story of the attempt by the Atreides family to control the planet of Arrakis against the powers of an intergalactic empire. One cannot help but think of the "Star Wars" films as a comparison.
10. Now let us accompany Jim Hawkins and Long John Silver in search of a Dead Man's Chest. I bet we will find it where X marks the spot. On which island would that be?

Answer: Treasure Island

Robert Louis Stevenson's "Treasure Island" is a rollicking tale of pirates and buried treasure. The story was originally published in serial form from October 1, 1881, to January 28, 1882, in a British children's magazine called "Young Folks." Devil's Island is the nickname of the infamous penal colony of French Guiana known as Cayenne. "The Island of the Blue Dolphins" by Scott O'Dell is a children's novel published in 1960.

It tells the historically-based story of a young native girl stranded on an island off the coast of California in the 1840. "The Island of Doctor Moreau" by H.G. Wells was published in 1896.

It tells of the efforts of Doctor Moreau to create human-like creatures from animals found on the island.
11. I'm going to fudge a little and call our next destination a "semi-imaginary" place because it does exist in the real world. But we are going to go there on an imaginary plane along with a young rabbit named Fiver (who is a seer), his brother Hazel, and their companions Bigwig and Silver, among others, in search of a new home, due to the fact that Fiver has foreseen the total destruction of their former warren. What is the name of their destination?

Answer: Watership Down

Richard Adams' "Watership Down" was published in 1972. Adams created a culture for rabbits, including language, mythology, and other human characteristics. The destruction of Sandleford, Fiver and Hazel's original warren site, forces the rabbits to seek Watership Down. Sandleford and Watership Down are located in the county of Hampshire in England, not far from the town of Newtown.
12. Let's head again to another island, hidden from the rest of the world. We join other Dolphinbacks (humans brought to the island from shipwrecks) as they create a society shared with sentient dinosaurs. Humans and dinosaurs share every facet of life in a harmonious society free of money and social problems, all living peacefully under a common law code. What is the name of this island society?

Answer: Dinotopia

Dinotopia was first conceived and created by James Gurney, who both wrote and illustrated the first book, intended for children, called "Dinotopia: A Land Apart from Time." It was published in 1992. He then added three sequels. Other authors have picked up on the idea and expanded the series. "The Land That Time Forgot" was a 1924 novel by Edgar Rice Burroughs.

The Isle of the Blessed is a concept from many cultures, corresponding to Elysium of classical Greek mythology and the Isle of Apples of Celtic culture, among others. Thule represents the far northern "end of the world" location of classical and medieval European thought.
13. Our next destination is a magical kingdom which features clock-trees, a terrifying creature called The Beast, and a mysterious, powerful figure called The Watcher, all ruled over by the God named Umber. Into this world comes Quentin Coldwater, a graduate of the magical school of Brakebills, along with a few fellow Brakebills alumni in search of an adventure. What is this place which serves as a literary anti-Narnia?

Answer: Fillory

Gritty and more realistic, perhaps, than Narnia, Lev Grossman's Fillory first appears in his 2009 novel, "The Magicians." Subsequent novels "The Magician King" (2011) and "The Magician's Land" (2014) complete the trilogy.
14. For an action adventure with a classical flavor, let us join half-bloods Percy Jackson and Clarisse as they attempt to wrest the Golden Fleece from Polyphemus. Into what body of water must they make a perilous journey?

Answer: the Sea of Monsters

Rick Riordan's second installment of the "Percy Jackson & the Olympians" series finds near-mortal enemies needing to find a way to cooperate to free Grover from Polyphemus' grasp and secure the Golden Fleece and its healing powers to save the tree of Thalia and Camp Half Blood. Percy is the son of Poseidon and a human mother and Clarisse is the daughter of Ares and another human. Written for children, the series is also a real page-turner for adults.
15. You cannot do a tour of imaginary literary places without visiting Oz. Of the following, which is NOT one of the four peoples whose countries surround the Emerald City?

Answer: Gilligans

The fourth people whose country surround the Emerald City are the Gillikins. Gilligan's Island is, of course, not an imaginary literary place, but an imaginary television place, the site of the shipwreck of the Good Ship SS Minnow. The Emerald City is actually surrounded by a desert, with the four countries lying beyond, Gillikin Country to the north, Quadling Country to the south, Munchkin Country to the East, and Winkie Country to the West.
16. Although Terry Brooks is probably best known for Shannara, one of my favorite places to visit is another creation of his, a magic kingdom which was purchased by a lawyer named Ben Holliday. Which kingdom is this which features such interesting characters as the dragon Strabo, the witch Nightshade, and the Prism Cat Edgewood Dirk, as well as King Ben, his wife Willow, daughter of the River Master, and their willful daughter Mistaya?

Answer: Landover

Other enjoyable characters in the "Kingdom of Landover" novels include the Earth Mother, the Iron Mark (leader of the demons of Abbadon), the Mud Puppy Halfwhistle, the court jester Questor Thews, the court scribe Abernathy (who had been turned into a Wheaten Terrier), the Paladin, and others. The incorrect answers are all small Iowa towns, each with its own magic, to be sure.
17. As we continue our odyssey of magical worlds, we take an excursion cruise now and transfer to the Dawn Treader, a ship belonging to King Caspian X. Joining two young siblings and their cousin, along with a talking mouse named Reepicheep, through the waters of which magical world are we now sailing?

Answer: Narnia

The two children are the youngest of the four Pevensies, who first entered Narnia through a wardrobe. In "Voyage of the Dawn Treader," along with their cousin Eustace, the children enter Narnia through a painting. Narnia is the brain child of C.S. Lewis, while Xanth is a series of novels by Piers Anthony, Pern is the dragon world of Anne McCaffrey, and Riverworld is a series by Philip Jose Farmer.
18. First appearing as a serial in "Strand Magazine," and then published in book form, all in 1912, which author's "The Lost World" introduces us to Professor Challenger and his discovery of a land of dinosaurs and ape-men, all located on a remote plateau in the middle of South America? Even Sherlock Holmes would need help finding this place.

Answer: Sir Arthur Conan Doyle

Crichton adopted the same title for his sequel to "Jurassic Park," which also features dinosaurs. Burroughs included the meeting of dinosaurs and modern men in his novels "Pellucidar" and "The Land That Time Forgot," the latter being another "lost world," discovered by a U-Boat crew in the center of Antarctica. I included Cooper because I like his name.
19. Let's travel now to one of my favorite worlds, Katherine Kerr's Annwn. Which Celtic kingdom's neighbors include elves to the west, dwarves ("Mountain Folk") to the north, the Rhiddaer, also to the north and west, and the savage Horsekin beyond the Rhiddaer?

Answer: Deverry

Firmly rooted in Celtic culture, Deverry was founded by Gallic Celts fleeing the Romans. They were taken by magic (dweomer) to Annwn, in a parallel universe. Kerr's Deverry series was composed of fifteen novels, culminated in "The Silver Mage," published in 2009. AlagaŰsia is the realm of Christopher Paolini's novels which began with "Eragon." Shannara is Terry Brooks' magical series set in the Four Lands. Terabithia is a location in Katherine Paterson's "Bridge to Terabithia."
20. Our final location is a planet mentioned in several novels by the late Kurt Vonnegut. Cited in different forms in five different novels, the planet's inhabitants play their greatest role in "Slaughterhouse Five," wherein they transport Billy Pilgrim, survivor of the firebombing of Dresden, to a zoo on their home world, where he meets and falls in love with adult movie star Montana Wildhack. Can you name this world?

Answer: Tralfamadore

In Vonnegut's "Hocus Pocus," Tralfamadore's inhabitants are multi-dimensional and control all facets of humans' lives, while in his "The Sirens of Titan," they are machines. Krynn is a world created by Tracy Hickman and Laura Hickman in their "Dragonlance" series. Argabuthon is a planet in Douglas Adams' series, "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy," while Gallifrey is the home planet to the time lord protagonist of the BBC TV series' "Doctor Who."
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jun 03 2023 : Chucklemel: 11/20
May 15 2023 : Mary2023: 8/20
Apr 22 2023 : MissHollyB: 13/20

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Fab Literature Quizzes:

Some wonderful authors (plus me) give us these Literature quizzes

  1. Verdict: Guilty! Average
  2. Finally! You Realize I Was Write Average
  3. The Places You Go Average
  4. World Literature Average
  5. A Novel Approach To Novels Average

6/10/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us