FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about This is What Happened
Quiz about This is What Happened

This is What Happened... Trivia Quiz


You might know these cases from Mr Holmes, but do you know the motive/method? Try yourself to see how good you are! (WARNING, full of spoilers)

A multiple-choice quiz by bruce401067. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
bruce401067
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,348
Updated
Jun 19 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
269
- -
Question 1 of 10
1. In 'The Adventure of the Red-Headed League', what was the reason for tricking Jabez Wilson? Hint


Question 2 of 10
2. Whose ears were found in the cardboard box in 'The Adventure of the Cardboard Box'? Hint


Question 3 of 10
3. How many ways did the three lab students prove that the box was not a practical joke in 'The Cardboard Box'? Hint


Question 4 of 10
4. In 'The Study in Scarlet' who was the killer pursuing? Hint


Question 5 of 10
5. What chemical was found on the dog at 'The Hound of Baskerville'? Hint


Question 6 of 10
6. How does the dog in 'The Hound of Baskerville' find its target? Hint


Question 7 of 10
7. Why did the killer try to kill Henry in 'The Hound of Baskervilles'? Hint


Question 8 of 10
8. When was the day when Sherlock Holmes was presumed dead? Hint


Question 9 of 10
9. In 'The Adventure of the Empty House', Moran shot Adair without anyone hearing the him fire. How was that possible? Hint


Question 10 of 10
10. In 'The Adventure of the Six Napoleons', what was the killer/vandal's motive? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 'The Adventure of the Red-Headed League', what was the reason for tricking Jabez Wilson?

Answer: So John Clay can dig a tunnel

In 'The Red-Headed League' John and Archie, the villains, planned to trick Jabez to leave his store while the pair digs a tunnel to the bank to, of cause, steal money.
2. Whose ears were found in the cardboard box in 'The Adventure of the Cardboard Box'?

Answer: Mary Cushing and Alec Fairbairn

In 'The Adventure of the Cardboard Box', James Browner killed Mary and Alec after being blinded by jealous love. He sent their ears to Sarah hoping to scare her, but they arrived at Susan, her sister. What gave them away is... oh wait, that's the next question!
3. How many ways did the three lab students prove that the box was not a practical joke in 'The Cardboard Box'?

Answer: 4

The ways in 'The Cardboard Box' that Sherlock Holmes used to disprove Lestrade's theory are the following:
1. The writing of the address shows that the killer is not acquainted with Croyton, who wrote 'Croiton' before correcting it; if it were one of the students, they wouldn't make such a mistake.
2. The rope shows that the killer is a seafarer (which the students aren't).
3. The salt shows that it is not the lab students whom Lestrade suspected, since they would use something better than coarse salt as a preservative.
4. The cut also proves it is not the students, who would have used a surgical knife instead something blunt in the case of the ears.
4. In 'The Study in Scarlet' who was the killer pursuing?

Answer: two Mormons

Jefferson's lover and her father were killed by Enoch Drebber and Joseph Stangerson in 'The Study in Scarlet'. Jefferson, seeking revenge, tracked them down and poisoned one and stabbed the other.
5. What chemical was found on the dog at 'The Hound of Baskerville'?

Answer: phosphorus

The phosphorus in 'The Hound of Baskerville' is used to make a mask for the dog. Sort of the same tactic the villains used for Scooby-doo... Maybe they read Sherlock Holmes as well?
6. How does the dog in 'The Hound of Baskerville' find its target?

Answer: the scent of its target

In 'The Hound of Baskervilles', the killer (Jack Stapleton) stole Henry Baskerville's boots and gave them to the dog to sniff him out. Instead it was Seldon, who was wearing Henry's shirt, who was tracked/killed.
7. Why did the killer try to kill Henry in 'The Hound of Baskervilles'?

Answer: to inherit money

Apparently Jack Stapleton in 'The Hound of Baskerville' was a Baskerville himself. He was greedy, so he planned to kill the family line so he would be given the manor and all the wealth within.
8. When was the day when Sherlock Holmes was presumed dead?

Answer: 4th May 1891

Holmes 'died' when he was separated from Watson in 'The Final Problem'. Afterwards both Moriarty and Holmes fell off Reichenbach Falls. There he died, or did he ... .
9. In 'The Adventure of the Empty House', Moran shot Adair without anyone hearing the him fire. How was that possible?

Answer: an air gun designed to fire revolver shots

Doyle brought Holmes back due to the negative comments he received from his fans after Arthur 'killed' Holmes in 'The Final Problem'.

In the story, Moran shot Adair and Holmes's dummy with an air gun firing revolver rounds in 'The Empty House'. (Looked at from outside on the street through a window in a dark night, the dummy probably does resemble Holmes.)
10. In 'The Adventure of the Six Napoleons', what was the killer/vandal's motive?

Answer: To get a pearl

Although Lestrade suggested the Napoleon-hater and the mafia-war theory in 'The Six Napoleons', Holmes suspected the killer is after something in the bust, which turned out to be a pearl stolen from the Prince of Colonna.
Source: Author bruce401067

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us