FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sherlock Holmes Short Stories
Quiz about Sherlock Holmes Short Stories

Sherlock Holmes Short Stories Trivia Quiz


A challenging quiz, but one that should not really tax the grey cells of genuine Sherlockians.

A multiple-choice quiz by macbeth51. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
macbeth51
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
8,732
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2802
Last 3 plays: Guest 173 (3/15), Guest 83 (15/15), Guest 42 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. In which story did Holmes meet the only woman he really admired, Irene Adler? Hint


Question 2 of 15
2. After his 'demise' at the hands of Moriarty, Holmes returns in which story? Hint


Question 3 of 15
3. In the story 'The Dancing Men', what is/are the dancing men? Hint


Question 4 of 15
4. Which case involved the gruesome delivery of two ears? Hint


Question 5 of 15
5. In which story do we first meet Sherlock's older brother, Mycroft? Hint


Question 6 of 15
6. Who is the villain in 'The Illustrious Client'? Hint


Question 7 of 15
7. In 'The Stockbroker's Clerk', the clerk is enticed to which English city? Hint


Question 8 of 15
8. Watson makes passing reference to many cases about which he tells us nothing more. Which of the following is one of those cases? Hint


Question 9 of 15
9. How many Garridebs were there, ostensibly?

Answer: (One Word)
Question 10 of 15
10. Angered by Holmes' criticism of his account of the cases, Watson retorts, 'Try it yourself, Holmes!' and Holmes narrates... Hint


Question 11 of 15
11. In which of these stories did Holmes NOT wear a disguise? Hint


Question 12 of 15
12. In which story does Holmes disguise himself as a bookseller? Hint


Question 13 of 15
13. The first case in Holmes' career was... Hint


Question 14 of 15
14. In one case, Holmes almost kills himself and Watson in his efforts to prove the murder. Which case was this? Hint


Question 15 of 15
15. Some Holmes' titles involve colours. What colour do we associate 'The Adventure of --------- Peter'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : Guest 173: 3/15
May 23 2024 : Guest 83: 15/15
May 19 2024 : Guest 42: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which story did Holmes meet the only woman he really admired, Irene Adler?

Answer: Scandal in Bohemia

Holmes always referred to Irene Adler as 'the woman'.
2. After his 'demise' at the hands of Moriarty, Holmes returns in which story?

Answer: The Empty House

Conan Doyle reluctantly resurrected Holmes. He said 'I had fully determined at the conclusion of the 'Memoirs' that I would bring Holmes to an end.'
3. In the story 'The Dancing Men', what is/are the dancing men?

Answer: A code

One of Doyle's favourite cases.
4. Which case involved the gruesome delivery of two ears?

Answer: The Cardboard Box

Involving murder and adultery, this case caused quite a stir when it was first published.
5. In which story do we first meet Sherlock's older brother, Mycroft?

Answer: The Greek Interpreter

Mycroft was a founding member of the Diogenes club.
6. Who is the villain in 'The Illustrious Client'?

Answer: Baron Gruner

The client was supposedly King Edward VII.
7. In 'The Stockbroker's Clerk', the clerk is enticed to which English city?

Answer: Birmingham

Very similar plot to 'The Red-Headed League'.
8. Watson makes passing reference to many cases about which he tells us nothing more. Which of the following is one of those cases?

Answer: The Amateur Mendicant Society

Many authors have tried to tell some of these stories. None have Conan Doyles' style.
9. How many Garridebs were there, ostensibly?

Answer: Three

Occurred in the same month that Holmes refused a knighthood.
10. Angered by Holmes' criticism of his account of the cases, Watson retorts, 'Try it yourself, Holmes!' and Holmes narrates...

Answer: The Blanched Soldier

Holmes did have the good grace to say 'I am compelled to admit that, having taken pen to hand, I do begin to realise that the matter must be presented in such a way as may interest the reader.'
11. In which of these stories did Holmes NOT wear a disguise?

Answer: The Cardboard Box

According to Watson 'The stage lost a fine actor... when Holmes became a specialist in crime'.
12. In which story does Holmes disguise himself as a bookseller?

Answer: The Empty House

As usual Watson did not have a clue.
13. The first case in Holmes' career was...

Answer: The Gloria Scott

One of the few cases not narrated by Watson. Holmes solved this case before he had met the good doctor.
14. In one case, Holmes almost kills himself and Watson in his efforts to prove the murder. Which case was this?

Answer: The Devil's Foot

One of those cases that fell into Holmes' lap while he was on holiday.
15. Some Holmes' titles involve colours. What colour do we associate 'The Adventure of --------- Peter'?

Answer: Black

Poor Black Peter was found impaled to a wall by a harpoon.
Source: Author macbeth51

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us