FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Are You As Good As Sherlock Holmes
Quiz about Are You As Good As Sherlock Holmes

Are You As Good As Sherlock Holmes? Quiz


In each of the following questions you will try to come to the same conclusion as the master detective or identify the clue that led him to his conclusion. All the puzzles are directly from the works of Arthur Conan Doyle. Beware red herrings!

A multiple-choice quiz by Philian. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Doyle, Arthur Conan
  8. »
  9. Sherlock Holmes Mixture

Author
Philian
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,360
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2382
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 81 (9/10), Guest 51 (10/10), Guest 92 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the case of "The Norwood Builder" how did Sherlock Holmes deduce the location of the concealed room? Hint


Question 2 of 10
2. In the case of "The Dancing Men" what was the initial clue that allowed Holmes to trace Watson's thoughts so that he concluded that Watson would not invest in South African securities? Hint


Question 3 of 10
3. In the case of "The Solitary Cyclist" what did Holmes deduce about his client from her spatulate finger ends? Hint


Question 4 of 10
4. How does Holmes deduce that whatever had affected Dr. Huxtable in "The Priory School" had happened three days earlier? Hint


Question 5 of 10
5. In the case of "Lady Frances Carfax" which clue led Holmes to deduce that Watson had paid a recent visit to the Turkish baths? Hint


Question 6 of 10
6. In "The Valley of Fear" what clue did Holmes use to demonstrate to Inspector MacDonald that Professor Moriarty must have a secret source of income? Hint


Question 7 of 10
7. What conclusion did Holmes come to when he noted the missing dumb-bell in "The Valley of Fear"? Hint


Question 8 of 10
8. In "The Red-Headed League" what did Holmes deduce from the fact that his client had a right cuff that was very shiny and a left elbow that had a smooth patch? Hint


Question 9 of 10
9. In "A Case of Identity" what clue led Holmes to deduce that Miss Mary Sutherland spent a lot of time type-writing? Hint


Question 10 of 10
10. In "The Speckled Band" what clue led Holmes to deduce that Miss Helen Stoner had taken a good drive in a dog-cart along heavy roads on the morning she came to Baker Street? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 81: 9/10
Jun 22 2024 : Guest 51: 10/10
Jun 17 2024 : Guest 92: 8/10
May 31 2024 : Guest 24: 9/10
May 15 2024 : Guest 161: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the case of "The Norwood Builder" how did Sherlock Holmes deduce the location of the concealed room?

Answer: He paced out the length of the corridor on the floor below.

This story occurs in "The Return of Sherlock Holmes". The builder contrived circumstances in which it looked like he had been murdered. He concealed himself and suspicion was thrown on a young solicitor. Holmes tells Lestrade, "When I paced one corridor and found it six feet shorter than the corresponding one below, it was pretty clear where he was."
2. In the case of "The Dancing Men" what was the initial clue that allowed Holmes to trace Watson's thoughts so that he concluded that Watson would not invest in South African securities?

Answer: Watson had chalk between his left finger and thumb.

Holmes deduced first of all that Watson had been playing billiards and had used the chalk to steady the cue. Watson only ever plays billiards with a man named Thurston. Thurston had an option on some South African property which he wanted Watson to share with him. Watson had told Holmes about this and about the expiry date of the option. Watson had not asked for his cheque book which was locked in Holmes' drawer and therefore he did not intend to invest his money.
3. In the case of "The Solitary Cyclist" what did Holmes deduce about his client from her spatulate finger ends?

Answer: He concluded that she was a pianist.

The client was Miss Violet Smith and earlier in the interview Holmes had deduced that she was a cyclist by the "slight roughening on the side of the sole caused by the friction of the edge of the pedal". The spatulate finger ends, combined with the "spirituality about the face" led him to the conclusion that the young lady played the piano on a regular basis.
4. How does Holmes deduce that whatever had affected Dr. Huxtable in "The Priory School" had happened three days earlier?

Answer: He observed the state of the stubble on Dr.Huxtable's chin.

Dr. Huxtable has delayed consulting Sherlock Holmes because the case involves the disappearance of the son of the Duke of Holdernesse. Both the schoolteacher and the Duke want to avoid a public scandal. Holmes is annoyed that he will be coming late on the scene when most of the clues may have been obscured or destroyed.
5. In the case of "Lady Frances Carfax" which clue led Holmes to deduce that Watson had paid a recent visit to the Turkish baths?

Answer: The way in which Watson's boots were tied.

Watson's boots were fastened with an elaborate double bow which was not his usual method of tying them. He concludes only two other people were likely to have tied them - a bootmaker or a boy at the baths. As Watson's boots were new it was unlikely to have been a bootmaker. This story occurs in "His Last Bow".
6. In "The Valley of Fear" what clue did Holmes use to demonstrate to Inspector MacDonald that Professor Moriarty must have a secret source of income?

Answer: A valuable painting by Greuze.

Holmes points out to MacDonald that Professor Moriarty has an income of seven hundred pounds a year. The Greuze painting was worth at least four thousand pounds. Moriarty has no other legal source of income. Holmes suggests that Moriarty gets his money by being the controlling genius behind many of the crimes that are committed in England.
7. What conclusion did Holmes come to when he noted the missing dumb-bell in "The Valley of Fear"?

Answer: That it had been used to weight down something thrown into the nearby moat.

Holmes had used Watson's umbrella to fish a bundle weighted by the dumb-bell out of the moat at Birlstone Manor House. The bundle contained the clothes of the man who had come to kill Mr. Douglas but who had been killed himself. His body was believed to be that of his would-be victim until Holmes solved the case whose origins lay in the U.S.A.
8. In "The Red-Headed League" what did Holmes deduce from the fact that his client had a right cuff that was very shiny and a left elbow that had a smooth patch?

Answer: That the man had done a lot of writing recently.

This story occurs in "The Adventures of Sherlock Holmes". Mr. Jabez Wilson had been busily employed in copying out the Encyclopaedia Britannica. This task was a ruse to get him away from his place of business so that crooks could tunnel to a nearby bank. The left elbow was smooth because that was where it rested on the desk.
9. In "A Case of Identity" what clue led Holmes to deduce that Miss Mary Sutherland spent a lot of time type-writing?

Answer: There was a double line on the plush of her sleeves.

Holmes tells Watson that the knee of the trouser is a sure guide to the occupation of a man but that the sleeves are the best indication of what a woman does for a living. He has observed that a sewing machine would leave a similar mark but only on one sleeve. The marks in the plush were from where the typewriter presses against the table.
10. In "The Speckled Band" what clue led Holmes to deduce that Miss Helen Stoner had taken a good drive in a dog-cart along heavy roads on the morning she came to Baker Street?

Answer: Her jacket was spattered with mud.

It was the lady herself who carried the traces of her journey. The left arm of her jacket was spattered "in no less than seven places". From this Holmes also deduced that she had travelled by a dog-cart for as he said, "There is no vehicle save a dog cart which throws up mud in that way, and then only when you sit on the left-hand side of the driver."
Source: Author Philian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us