FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lean On Me  Part I
Quiz about Lean On Me  Part I

"Lean On Me" - Part I Trivia Quiz


"Lean On Me" is the gripping drama about a NJ principal who uses harsh and controversial means to turn around a failing high school. Morgan Freeman is wonderful in the lead role. See what you recall in Part I of my three-part quiz on this great movie.

A multiple-choice quiz by sweetness15. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. Lean on Me

Author
sweetness15
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,850
Updated
Dec 27 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2026
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (4/10), Guest 129 (4/10), Guest 174 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the "God-forsaken" high school? Hint


Question 2 of 10
2. In the beginning, Joe Clark's union brothers sell him out during some tough labor negotiations. They agree to new contract stipulations behind his back. In return, Mr. Clark is to be transferred to which lower elementary school? Hint


Question 3 of 10
3. When the film first pays attention to Eastside High, what song is playing in the background? Hint


Question 4 of 10
4. Who directs the film? Hint


Question 5 of 10
5. Mr. Clark immediately makes enemies at his first staff meeting, which includes the demotion of one head coach. Which sport did the fired coach, a regular on the NBC medical show "ER", work at? Hint


Question 6 of 10
6. During his first assembly, Mr. Clark is greeted by a girl named Kaneisha. How does he know her? Hint


Question 7 of 10
7. To the 300 students he kicks out during the assembly Mr. Clark says: "You students are all ________________...You are all _______________." Hint


Question 8 of 10
8. Which woman is greatly insulted by Clark's words during a board meeting with residents? Hint


Question 9 of 10
9. What does Mr. Clark NOT suggest that residents do to help improve student performance at Eastside? Hint


Question 10 of 10
10. Mr. Clark meets a student named Thomas Samms, who had been kicked out the day before. He insists to Mr. Clark that his banishment is a mistake. Mr. Clark allows him back, but not before Samms admits to committing illegal acts. During the exchange, what does Mr. Clark tell Samms to do? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 23 2024 : Guest 24: 4/10
Jun 20 2024 : Guest 129: 4/10
Jun 18 2024 : Guest 174: 6/10
Jun 01 2024 : Guest 67: 6/10
May 28 2024 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the "God-forsaken" high school?

Answer: Eastside High School

Eastside High School students continue to do poorly on standardized tests, despite valiant teacher efforts and millions of dollars being devoted to turning things around. Clark's rather extreme ways earn him the nickname "Crazy Joe."
2. In the beginning, Joe Clark's union brothers sell him out during some tough labor negotiations. They agree to new contract stipulations behind his back. In return, Mr. Clark is to be transferred to which lower elementary school?

Answer: School 6

Today, Paterson has 34 elementary schools and middle schools, and most are NOT like the wonderful School 6 seen in the film. However, School 6 is considered less likely to raise strife for the Paterson Board of Education, thus making it easier to stifle Clark.
3. When the film first pays attention to Eastside High, what song is playing in the background?

Answer: "Welcome to the Jungle" by Guns 'N Roses

The film offers an incredibly diverse music score, including the title song. However, the original version of "Lean on Me" by Bill Withers is not used. Instead, the Club Noveau version from the 1980s is used on the soundtrack. The version used in the film is an original.
4. Who directs the film?

Answer: John Avildsen

Hughes is best known for his films about teenage angst like "The Breakfast Club". Poitier starred in the 1960s memorable bad school movie, "To Sir With Love". Singleton's school-related work is "Higher Learning", while Avildsen directed "The Karate Kid" and "Rocky," the latter for which he won an Oscar.
5. Mr. Clark immediately makes enemies at his first staff meeting, which includes the demotion of one head coach. Which sport did the fired coach, a regular on the NBC medical show "ER", work at?

Answer: football

Clark tells the beleaguered coach that he's being replaced because he's tired of seeing the team lose all the time. Incidentally, all Eastside teams are nicknamed the Ghosts. It is believed that part of the Eastside landscape was built atop a cemetery.
6. During his first assembly, Mr. Clark is greeted by a girl named Kaneisha. How does he know her?

Answer: He was her principal in fifth-grade.

The actress playing Kaneisha would later star for a couple of years on NBC's "A Different World". Like most supporting roles in the film, Kaneisha is not a character in whole, but a composite of several wrapped into one. In the film, however, the very bright Kaneisha brings Clark both joy and worry.
7. To the 300 students he kicks out during the assembly Mr. Clark says: "You students are all ________________...You are all _______________."

Answer: incorrigible!------expurgated!

Among the misdeeds committed by those who are leaving Eastside is drug dealing, assault and weapons dealing. Clark announces their expulsion after they are unable to sing the school song. The school song issue will become pivotal later on in the film.
8. Which woman is greatly insulted by Clark's words during a board meeting with residents?

Answer: Ms. Barrett

Tony Award winning actress Lynne Thigpen (1997's "American Daughter") is outstanding as the angry, conniving apologist for rotten student behavior. Her son is among those banished from the school, and she plays the pity pot about his discouragement leading to bad acts in school. She may be best known for her role as the chief on the PBS series "Where in the World is Carmen San Diego?"
9. What does Mr. Clark NOT suggest that residents do to help improve student performance at Eastside?

Answer: Stop acting like the whole world is against you.

At this point, the insulted woman browbeats the mayor into appointing her to the school board in order to get rid of Clark.
10. Mr. Clark meets a student named Thomas Samms, who had been kicked out the day before. He insists to Mr. Clark that his banishment is a mistake. Mr. Clark allows him back, but not before Samms admits to committing illegal acts. During the exchange, what does Mr. Clark tell Samms to do?

Answer: Jump off the roof.

Samms is the only banished student who begs for and is allowed back into school. As the movie progresses, Samms becomes one of the principals staunchest supporters, and he has a pivotal role in the important school song scene.
Source: Author sweetness15

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "Lean On Me" Part II Average
2. "Lean On Me" Part III Average
3. Lean on Me Average
4. Dean Koontz' "Phantoms" Average
5. Major Payne Difficult
6. Woody Allen's "Manhattan" Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us