FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lean on Me
Quiz about Lean on Me

Lean on Me Trivia Quiz


This movie is an example of where a good school can go wrong unless the right principal comes along.

A multiple-choice quiz by shs05. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. Lean on Me

Author
shs05
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
243,103
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2922
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 96 (9/10), Guest 40 (7/10), rossian (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of the teacher who later became principal? Hint


Question 2 of 10
2. Eastern High was the school's name.


Question 3 of 10
3. Who was the parent who formed a vendetta against the principal? Hint


Question 4 of 10
4. Clark did more than a few things that got people upset, but which action got him into trouble with city officials as well as parents? Hint


Question 5 of 10
5. The principal was known to carry around what two objects while he walked the school halls? Hint


Question 6 of 10
6. The high school featured in the movie was located in what American state?

Answer: (Two Words)
Question 7 of 10
7. Which of the following African-American actors played the teacher who later became principal at the same school? Hint


Question 8 of 10
8. What song does the principal have the students sing just before they take the state test for the second time?

Answer: (Three Words)
Question 9 of 10
9. Did the students pass the State Proficiency exam the first time they took it?


Question 10 of 10
10. What decade was the movie portraying? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 23 2024 : Guest 96: 9/10
Jul 10 2024 : Guest 40: 7/10
Jul 08 2024 : rossian: 10/10
Jun 30 2024 : nmerr: 6/10
Jun 20 2024 : Guest 129: 7/10
Jun 18 2024 : Guest 174: 10/10
Jun 17 2024 : Guest 184: 7/10
Jun 09 2024 : Guest 108: 5/10
Jun 01 2024 : Guest 67: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the teacher who later became principal?

Answer: Joe Clark

They called him "Crazy" Joe Clark because of his unorthodox approach to getting things done in education. And although they thought him crazy they knew he was the one to save Eastside High from the slum school it had become.
2. Eastern High was the school's name.

Answer: False

The movie started out showing how Eastside High once was, a thriving school that was orderly and full of promise. Twenty years later the school had disintergrated into a graffiti pit of apathetic students, ineffective teachers, and drug dealers.
3. Who was the parent who formed a vendetta against the principal?

Answer: Barrett

One of the first things Clark did was to throw out all the students who were the troublemakers. Barrett's son was one of them, and she decided she would "get" Clark. She came very close to getting Clark out of Eastside. She hadn't counted on how much the students, and even staff, came to love him.
4. Clark did more than a few things that got people upset, but which action got him into trouble with city officials as well as parents?

Answer: chaining the school doors shut

Clark discovered that even though he threw the drug dealing students out of the school, their friends would simply let them back in. So Clark chain locked the school doors shut, getting him into trouble with parents and the city fire chief. It was a teacher who threw a desk at Clark. Actually he tipped it over in a rage at Clark.
5. The principal was known to carry around what two objects while he walked the school halls?

Answer: bullhorn and baseball bat

Right off Clark used a bullhorn to get his point across to the students. He then began carrying a bat. He said they called him Crazy Joe Clark, now they could call him Batman. This was kind of funny given that Morgan Freeman was one of the principal actors in "Batman Begins", a part that came much later in his career.
6. The high school featured in the movie was located in what American state?

Answer: New Jersey

The movie was based on the real Eastside High which was located in New Jersey. The students and the school were featured in the movie.
7. Which of the following African-American actors played the teacher who later became principal at the same school?

Answer: Morgan Freeman

Freeman played role of Joe Clark, the principal who turned the troubled school and its students around.
"Lean On Me" and then "Driving Miss Daisy" were the movies that catapulted Morgan Freeman to fame. Will Smith would have been close to high school age. Sidney Poitier had done his own teacher movie called "To Sir with Love" back in 1967.
8. What song does the principal have the students sing just before they take the state test for the second time?

Answer: Lean On Me

"Lean On Me" was one of those symbolic songs sung in the 60s and 70s, and was a perfect fit for the theme of learning to lean on others to help get through the tough times. This assembly was so very different to the other assemblies Clark held. The students and staff joyfully rallied together, stood, and sang the theme song together.

They had learned they had to lean on one another in order not to fall.
9. Did the students pass the State Proficiency exam the first time they took it?

Answer: No

The students basically bombed the state skills test the first time; about 75% of the students failed. Clark was outraged and demanded the teachers put more effort into their teaching. A Saturday reading program was established, t-shirts were printed, and a countdown calendar was created.

They passed the second time. In real life there was no skills test crisis; it did make for good movie material though.
10. What decade was the movie portraying?

Answer: 1980s

The film had the feel of a late seventies movie, but the film release date was 1989. Joe Clark had left Eastside as a teacher in the sixties when it had been a thriving place of learning, only to return to it twenty years later as the last chance principal.
Source: Author shs05

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "Lean On Me" - Part I Average
2. "Lean On Me" Part III Average
3. "Lean On Me" Part II Average
4. Dean Koontz' "Phantoms" Average
5. Major Payne Difficult
6. Woody Allen's "Manhattan" Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us