FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lord of the Rings Character Riddles
Quiz about Lord of the Rings Character Riddles

"Lord of the Rings" Character Riddles Quiz


In this quiz, for every question you'll find a riddle and the answer is a character. Also, please keep in mind that this quiz is based on the movies only. Enjoy!

A multiple-choice quiz by cinnabun. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. Lord of the Rings

Author
cinnabun
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,559
Updated
Oct 16 22
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
13 / 15
Plays
20457
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (14/15), Guest 64 (15/15), Guest 176 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. I sit on my throne,
looking sick and old,
But with help from Gandalf,
again I feel bold.

Who am I?
Hint


Question 2 of 15
2. My weary eyes have seen many years,
in Rivendell I live,
to the Fellowship, I provide a council
but hope I have yet to give.

Who am I?
Hint


Question 3 of 15
3. I like to eat mushroom
and Ale I like to sip,
I'm a troublesome lad
when with my best friend Pip.

Who am I?
Hint


Question 4 of 15
4. My long, old robes
are as white as my beard,
I'm the worst kind of traitor,
and one to be feared.

Who am I?
Hint


Question 5 of 15
5. I am sweet talked by many.
A girl? Yes I am.
I'm the apple of the eye,
of young hobbit Sam.

Who am I?

Answer: (One word, first name only)
Question 6 of 15
6. With axe in my hand
I am strong and quite brave,
It'll be a few hundred years
before I will rest in a grave.

Who am I?
Hint


Question 7 of 15
7. I sing like an angel
but am a princess by blood,
upon the evil ringwraiths
I launched a horse river flood.

Who am I?

Answer: (One word)
Question 8 of 15
8. We're dark and we're ugly
and were birthed out of mud,
we obey the dark wizard
and our taste buds crave blood.

Who are we?
Hint


Question 9 of 15
9. Our shiny, sleek coats
can be black, brown or white,
we are strong and quite quick,
you ride us while you fight.

Who are we?

Answer: (One Word, plural)
Question 10 of 15
10. My skin and my hair
are a lovely bright white,
an elf? yes I am,
Known as the Lady of Light.

Who am I?

Answer: (One word)
Question 11 of 15
11. I scream like a girl
and am helped by Strider,
This burden that I bear,
must be cast into fire.

Who am I?
Hint


Question 12 of 15
12. Shiny and round
I taunt your mind,
slip me on and
you'll be hard to find.

I am the one...

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. I reside in Mirkwood
and my hair has a glow,
Yet do not test my fighting skills,
For I'm lethal with a bow.

Who am I?
Hint


Question 14 of 15
14. I've got scruffy black hair,
with the elves I have lived.
I love an elf princess
and aid I do give.

Who am I?

Answer: (One Word)
Question 15 of 15
15. My hair is white
and my feet are long,
to keep this Ring longer,
would be terribly wrong.

Who am I?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 02 2024 : Guest 107: 14/15
Feb 27 2024 : Guest 64: 15/15
Feb 27 2024 : Guest 176: 14/15
Feb 27 2024 : Guest 107: 15/15
Feb 27 2024 : LauraMcC: 14/15
Feb 25 2024 : Guest 77: 11/15
Feb 25 2024 : Guest 178: 15/15
Feb 24 2024 : Guest 101: 14/15
Feb 23 2024 : Guest 74: 10/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I sit on my throne, looking sick and old, But with help from Gandalf, again I feel bold. Who am I?

Answer: Theoden

King Theoden finds himself under a spell of Saruman which causes his appearence to make him look much older than he really is. When Gandalf the White arrives in Rohan, he releases Theoden from the spell.
2. My weary eyes have seen many years, in Rivendell I live, to the Fellowship, I provide a council but hope I have yet to give. Who am I?

Answer: Elrond

Elrond sends the Fellowship on their way but is unsure of whether or not there is any hope for them.
3. I like to eat mushroom and Ale I like to sip, I'm a troublesome lad when with my best friend Pip. Who am I?

Answer: Merry

Meriadoc Brandybuck is his name but most people just call him Merry.
4. My long, old robes are as white as my beard, I'm the worst kind of traitor, and one to be feared. Who am I?

Answer: Saruman

Once a good wizard, Saruman gives into the will of Sauron and joins the dark side.
5. I am sweet talked by many. A girl? Yes I am. I'm the apple of the eye, of young hobbit Sam. Who am I?

Answer: Rosie

Since I made this quiz I have gotten lots of messages about this riddle from people thinking that the first two lines read "I am sweet talked by many a girl". Now obviously that's wrong and so I will clear this up before I get another message like that. Understand that the first part of the riddle should be read like this "I am sweet talked by many.

A girl? Yes I am". It is as if Rosie is saying that yes she is in fact a girl since the point of this quiz is to guess at which character the riddle is about. I'm sorry for any inconvenience related with this question.
6. With axe in my hand I am strong and quite brave, It'll be a few hundred years before I will rest in a grave. Who am I?

Answer: Gimli

Dwarves live to be a few hundred years old and most carry axes as their weapon of choice. Gimli the Dwarf is very proud.
7. I sing like an angel but am a princess by blood, upon the evil ringwraiths I launched a horse river flood. Who am I?

Answer: Arwen

When Aragorn first meets Arwen she is singing and he thinks that he has strayed into a dream. Then in the first movie she uses her elvish powers to cause a river flood (against the ringwraiths) in the form of galloping horses.
8. We're dark and we're ugly and were birthed out of mud, we obey the dark wizard and our taste buds crave blood. Who are we?

Answer: Uruk-hai

The Uruk-hai are the disgusting creatures that Saruman creates to fight for him. Sometimes they ride deformed wolf like creatures called Wargs.
9. Our shiny, sleek coats can be black, brown or white, we are strong and quite quick, you ride us while you fight. Who are we?

Answer: Horses

Horses, although most likely overlooked, are very important in the "Lord of the Rings". Characters, such as Aragorn, have been saved by their horses.
10. My skin and my hair are a lovely bright white, an elf? yes I am, Known as the Lady of Light. Who am I?

Answer: Galadriel

Just about all the elves in the "Lord of the Rings" are fair haired with few exceptions such as Arwen. Galadriel, her grandmother, is one of the whitest elves though. She is also known as the Lady of Light.
11. I scream like a girl and am helped by Strider, This burden that I bear, must be cast into fire. Who am I?

Answer: Frodo

To anyone who just took this quiz: If you are one of those people who is all mad about this riddle and want to send me an angry message... please don't. I've been sent a whole bunch already. This riddle is not supposed to offend anyone. It was only a joke. I love "Lord of the Rings" as much as the next person and you don't have to prove it by sending me an angry message. I understand that some fans are mad but there is no reason to be. I'm sorry if I offended anyone but I swear it wasn't my intention. To quote the great Bilbo Baggins, "It was just a bit of fun!"
12. Shiny and round I taunt your mind, slip me on and you'll be hard to find. I am the one...

Answer: Ring

I felt that since "The Lord of the Rings" basically revolves around the one ring that I might as well include it in my riddles.
13. I reside in Mirkwood and my hair has a glow, Yet do not test my fighting skills, For I'm lethal with a bow. Who am I?

Answer: Legolas

Legolas, the blond haired, blue eyed, prince elf, who carries a bow and arrow is probably my favorite of all the elves.
14. I've got scruffy black hair, with the elves I have lived. I love an elf princess and aid I do give. Who am I?

Answer: Aragorn

Aragorn was brought to Rivendell when he was a child by his mother. He is the heir to the throne of Gondor and in love with the Elven Princess Arwen.
15. My hair is white and my feet are long, to keep this Ring longer, would be terribly wrong. Who am I?

Answer: Bilbo

Bilbo Baggins, uncle to Frodo Baggins, leaves the One Ring to Frodo when Gandalf tells him that he should not keep it any longer.
Source: Author cinnabun

This quiz was reviewed by FunTrivia editor robmeister before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us