FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Popular Movies of 1995
Quiz about Popular Movies of 1995

Popular Movies of 1995 Trivia Quiz


This quiz is about the popular movies of the year 1995. I will give you some information about the movie and you select the correct answer. Good luck!

A multiple-choice quiz by Velvet_Rain. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies by Year
  8. »
  9. 1990s Movies

Author
Velvet_Rain
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1426
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), Guest 50 (10/10), Guest 96 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. "Se7en" (1995) Tells the story of two detectives on the hunt for a serial killer whose murders mimic the seven deadly sins. Brad Pitt plays Detective Mills, the rookie. Who plays his older, more seasoned partner? Hint


Question 2 of 10
2. A mobster named Chili Palmer goes to Hollywood to collect a debt from a Hollywood producer. Whilst he is there he becomes enamored with both the producers leading lady and the movie business itself. Name this movie starring John Travolta and Gene Hackman. Hint


Question 3 of 10
3. "Braveheart" (1995) tells the story of William Wallace who leads fellow Scots into battle against King Edward I of England. After his wife is killed by English soldiers he vows to make Scotland a free country. Who plays William Wallace? Hint


Question 4 of 10
4. Suzanne Stone is a weather reporter at her local TV station but has her sights set on becoming a news anchor. She feels her husband (played by Matt Dillon) is standing between her and her rise to fame. She enlists the help of a high school boy and persuades him to kill her husband! Name this comedy/drama starring Nicole Kidman as Suzanne Stone. Hint


Question 5 of 10
5. In "GoldenEye" (1995), former 006 agent Alec Trevelyan (Sean Bean) has stolen a nuclear weapon and it is up to James Bond to stop him. As well as his old colleague he also has to deal with a beautiful but evil assassin played by Famke Janssen. Who plays James Bond in this movie? Hint


Question 6 of 10
6. In this movie a nun named Sister Helen Prejean (Susan Sarandon) visits and comforts death row inmate Matthew Poncelet (Sean Penn). Whilst knowing the brutality of his crime she works tirelessly to stop his impending execution. The two form an unlikely bond. Name this Oscar winning movie. Hint


Question 7 of 10
7. In "Copycat" (1995), Helen Hudson is an agoraphobic psychologist who writes books about serial killers. A female detective (Holly Hunter) asks for Helen's help in tracking down a killer who is copying serial killers described in Helen's book. Who plays psychologist Helen Hudson? Hint


Question 8 of 10
8. Ben Sanderson is a Hollywood screenwriter who because of his alcoholism sees his life spiraling out of control. After losing his job he decides he is going to commit suicide by drinking excessively. He then meets and starts a complex relationship with prostitute Sera. Name this movie starring Nicolas Cage and Elisabeth Shue. Hint


Question 9 of 10
9. In "Dangerous Minds" (1995) Lou Anne Johnson, a former Marine, starts a teaching job at an inner-city school. She is warned that the class will be rebellious and difficult to teach. After a rocky start she gets the class interested in learning by using unconventional teaching methods. Name the actress who plays Lou Anne Johnson. Hint


Question 10 of 10
10. A monkey which is carrying a deadly virus is smuggled aboard a plane coming into the U.S. The horrific virus reaches a California town and we see people fall ill and die. The army are brought in alongside a team of medical experts who struggle to stop the the disease spreading. Starring Dustin Hoffman and Rene Russo, name this tense thriller. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 172: 10/10
Feb 29 2024 : Guest 50: 10/10
Feb 28 2024 : Guest 96: 9/10
Feb 27 2024 : Guest 1: 10/10
Feb 27 2024 : LancYorkYank: 9/10
Feb 26 2024 : Guest 199: 9/10
Feb 26 2024 : Guest 176: 7/10
Feb 24 2024 : Guest 8: 8/10
Feb 24 2024 : Guest 217: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Se7en" (1995) Tells the story of two detectives on the hunt for a serial killer whose murders mimic the seven deadly sins. Brad Pitt plays Detective Mills, the rookie. Who plays his older, more seasoned partner?

Answer: Morgan Freeman

Morgan Freeman was born in 1937 in Tennessee, USA. As a young man he spent several years in the Air Force as a mechanic. His acting career began on stage where he was very successful and won many awards. One of his first big roles in television was in the show "The Electric Company" (1971-1977). Among Morgan Freeman's long list of films are "Driving Miss Daisy" (1989), "The Shawshank Redemption" (1994), "Million Dollar Baby" (2004) and "Invictus" (2009).
2. A mobster named Chili Palmer goes to Hollywood to collect a debt from a Hollywood producer. Whilst he is there he becomes enamored with both the producers leading lady and the movie business itself. Name this movie starring John Travolta and Gene Hackman.

Answer: Get Shorty

"Get Shorty" (1995) was written by Elmore Leonard (novel), Scott Frank (screenplay) and directed by Barry Sonnenfeld. John Travolta won a Golden Globe for his Role and the movie was nominated for a Golden Globe for Best Motion Picture.
3. "Braveheart" (1995) tells the story of William Wallace who leads fellow Scots into battle against King Edward I of England. After his wife is killed by English soldiers he vows to make Scotland a free country. Who plays William Wallace?

Answer: Mel Gibson

Mel Gibson was born in New York, USA in 1956. Mel moved to Australia with his family in the late 1960s and after appearing on stage and TV he got his first big break in the movie "Mad Max" (1975). Some of Mel's other movies include "Lethal Weapon" (1987), "Payback" (1999) and "Signs" (2002).
4. Suzanne Stone is a weather reporter at her local TV station but has her sights set on becoming a news anchor. She feels her husband (played by Matt Dillon) is standing between her and her rise to fame. She enlists the help of a high school boy and persuades him to kill her husband! Name this comedy/drama starring Nicole Kidman as Suzanne Stone.

Answer: To Die For

"To Die For" (1995) was written by Joyce Maynard (book), Buck Henry (screenplay) and directed by Gus Van Sant. Nicole Kidman won a Golden Globe for her role as Suzanne Stone. The movie is loosely based on the real-life case of Pamela Smart, who used seduction to persuade her teenage lover into killing her husband.
5. In "GoldenEye" (1995), former 006 agent Alec Trevelyan (Sean Bean) has stolen a nuclear weapon and it is up to James Bond to stop him. As well as his old colleague he also has to deal with a beautiful but evil assassin played by Famke Janssen. Who plays James Bond in this movie?

Answer: Pierce Brosnan

Pierce Brosnan was born in 1953 in Ireland. He spent three years at Drama Centre London and acted on stage before breaking into television. "Remington Steele" (1982-1987) was the television series that saw his rise in popularity. He played the role of James Bond between 1994-2005.

Other movies that Pierce Brosnan starred in include "The Matador" (2005), "Mamma Mia!" (2008) and "The November Man" (2014).
6. In this movie a nun named Sister Helen Prejean (Susan Sarandon) visits and comforts death row inmate Matthew Poncelet (Sean Penn). Whilst knowing the brutality of his crime she works tirelessly to stop his impending execution. The two form an unlikely bond. Name this Oscar winning movie.

Answer: Dead Man Walking

"Dead Man Walking" (1995) was directed and co written for film by Tim Robbins and is based on the book by Sister Helen Prejean. It was nominated for three Oscars (Best Actor in a Leading Role, Best Director and Best Music, Original Song). Susan Sarandon won an Oscar for Best Actress in a Leading Role.
7. In "Copycat" (1995), Helen Hudson is an agoraphobic psychologist who writes books about serial killers. A female detective (Holly Hunter) asks for Helen's help in tracking down a killer who is copying serial killers described in Helen's book. Who plays psychologist Helen Hudson?

Answer: Sigourney Weaver

Sigourney Weaver was born in 1949 in New York, USA. After completing her studies in Literature at Stanford University, she studied at the Yale School of Drama and appeared in many plays during the 1970s. Her breakthrough role in film came in "Alien" (1979) where she played the role of Ripley.

Other movies starring Sigourney Weaver include "Ghostbusters" (1984), "Gorillas in the Mist" (1988), "The Village" (2004) and "Avatar" (2009).
8. Ben Sanderson is a Hollywood screenwriter who because of his alcoholism sees his life spiraling out of control. After losing his job he decides he is going to commit suicide by drinking excessively. He then meets and starts a complex relationship with prostitute Sera. Name this movie starring Nicolas Cage and Elisabeth Shue.

Answer: Leaving Las Vegas

"Leaving Las Vegas" (1995) was directed by Mike Figgis and written by John O'Brien (novel) and Mike Figgis (screenplay). Nicolas Cage won an Oscar for his role as Ben Sanderson. In rehearsing for his role, Nicolas Cage would get drunk then film himself to study how he spoke whilst under the influence.
9. In "Dangerous Minds" (1995) Lou Anne Johnson, a former Marine, starts a teaching job at an inner-city school. She is warned that the class will be rebellious and difficult to teach. After a rocky start she gets the class interested in learning by using unconventional teaching methods. Name the actress who plays Lou Anne Johnson.

Answer: Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer was born in California in 1958. One of her first roles was on a television show called "Delta House" (1979) where she played The Bombshell for seven episodes. Her first breakthrough movie was "Grease 2" (1982) where she played the lead role of Stephanie.

Some of her other well known movies include "The Witches of Eastwick" (1987), "Batman Returns" (1992) and "I Am Sam" (2001).
10. A monkey which is carrying a deadly virus is smuggled aboard a plane coming into the U.S. The horrific virus reaches a California town and we see people fall ill and die. The army are brought in alongside a team of medical experts who struggle to stop the the disease spreading. Starring Dustin Hoffman and Rene Russo, name this tense thriller.

Answer: Outbreak

"Outbreak" (1995) was written by Laurence Dworet and Robert Roy Pool and directed by Wolfgang Petersen. It is loosely based on Richard Preston's nonfiction book "The Hot Zone", which explores the origins of the Ebola Virus and other viral hemorrhagic fevers.
Source: Author Velvet_Rain

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Movie Quizzes:

A selection of my movie quizzes

  1. Popular Movies of 1995 Easier
  2. Popular Movies of 1996 Average
  3. Popular Movies Of 1997 Easier
  4. Popular Movies of 1998 Average
  5. Popular Movies Of 1999 Average
  6. Popular Movies of 2000 Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us