FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Popular Movies of 1996
Quiz about Popular Movies of 1996

Popular Movies of 1996 Trivia Quiz


This quiz is about the popular movies of the year 1996. I will give you some information about the movie and you select the correct answer. Good luck!

A multiple-choice quiz by Velvet_Rain. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies by Year
  8. »
  9. 1990s Movies

Author
Velvet_Rain
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,794
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2317
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (10/10), Guest 107 (6/10), Guest 59 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Aliens have come to Earth and plan to destroy mankind. They have already attacked major cities. A group of survivors come up with a plan to fight back!Starring Jeff Goldblum, name this Oscar winning movie. Hint


Question 2 of 10
2. Jerry Lundegaard is in debt and he needs to make money fast. He hires two men to kidnap his wife and asks for a ransom to be paid by her rich father. What is supposed to be a simple plan turns into a disaster! Name the actor who plays Jerry Lundegaard in the movie "Fargo" (1996). Hint


Question 3 of 10
3. Set at the end of WWII this movie tells the story of badly burned plane crash victim, Count Laszlo de Almásy. We see him being cared for by a young nurse and while he reveals little to her we see his past in flashbacks revealing a tale of a tragic love affair. Name this Oscar winning movie. Hint


Question 4 of 10
4. A killer known as 'Ghost Face' is killing off teenagers one by one, but his main focus is on Sidney Prescott. Sidney and her friends fight to stay alive in this 'slasher' movie entitled "Scream" (1996). Who plays Sidney Prescott? Hint


Question 5 of 10
5. A young lawyer (played by Matthew McConaughey) defends Carl Lee Hailey, a black man who killed the two men who raped his young daughter. After the killings the Ku Klux Klan begin to threaten the lawyer and organise an uprising in the county. Name this movie. Hint


Question 6 of 10
6. "The Cable Guy" (1996) tells the story of lonely cable guy who wants a best friend. He targets designer Steven M. Kovacs, who rejects him. The film is a dark comedy showing how his stalking goes too far. Name the actor who plays the cable guy. Hint


Question 7 of 10
7. This British film tells the story of Hortense, a successful black woman trying to trace her white birth mother. When she finds her birth mother, she at first denies her, but as the film goes on we see a relationship between them developing. However other family members do not accept her so easily. Name this movie starring Brenda Blethyn. Hint


Question 8 of 10
8. "Shine" (1996) is based on the true story of pianist David Helfgott. It is told in flashback from his traumatic childhood through to him being put into an institution after having a breakdown. After his release he slowly makes a comeback into the music world. Name the actor who plays David Helfgott. Hint


Question 9 of 10
9. Four boys get sent to a detention centre after a prank hurts an elderly man. During their time in the centre they are subjected to physical and sexual abuse from the guards. Many years later they have a chance meeting with one of the guards and so their revenge begins. Name this movie starring Kevin Bacon, Robert De Niro and Billy Crudup. Hint


Question 10 of 10
10. Samantha Caine is a mother to an eight year old girl and teaches at a local school. After a bump to the head she starts to remember things from her past, most importantly her being a former secret agent! She enlists the help of a private detective (played by Samuel L. Jackson) when fellow secret agents come to track her down. Who plays Samantha in "The Long Kiss Goodnight" (1996)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 68: 10/10
Apr 13 2024 : Guest 107: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 59: 10/10
Apr 07 2024 : wycat: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 82: 10/10
Apr 03 2024 : Guest 51: 9/10
Mar 29 2024 : Guest 172: 10/10
Mar 29 2024 : Guest 84: 4/10
Mar 28 2024 : melw73: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aliens have come to Earth and plan to destroy mankind. They have already attacked major cities. A group of survivors come up with a plan to fight back!Starring Jeff Goldblum, name this Oscar winning movie.

Answer: Independence Day

"Independence Day" (1996) stars Jeff Goldblum, Will Smith and Bill Pullman. It won an Oscar for Best Visual Effects. It was directed by Roland Emmerich.
2. Jerry Lundegaard is in debt and he needs to make money fast. He hires two men to kidnap his wife and asks for a ransom to be paid by her rich father. What is supposed to be a simple plan turns into a disaster! Name the actor who plays Jerry Lundegaard in the movie "Fargo" (1996).

Answer: William H. Macy

William H. Macy was born in Florida, USA in 1950. He was nominated for an Oscar for his role as Jerry Lundegaard. Some of his other films include "Pleasantville" (1998), "Mystery Men" (1999) and "Wild Hogs" (2007).
3. Set at the end of WWII this movie tells the story of badly burned plane crash victim, Count Laszlo de Almásy. We see him being cared for by a young nurse and while he reveals little to her we see his past in flashbacks revealing a tale of a tragic love affair. Name this Oscar winning movie.

Answer: The English Patient

"The English Patient" (1996) won nine Oscars including Best Picture, Best Director and Best Costume Design. It was based on the novel by Michael Ondaatje and was directed by Anthony Minghella.
4. A killer known as 'Ghost Face' is killing off teenagers one by one, but his main focus is on Sidney Prescott. Sidney and her friends fight to stay alive in this 'slasher' movie entitled "Scream" (1996). Who plays Sidney Prescott?

Answer: Neve Campbell

Neve Campbell was born in Ontario, Canada in 1973. Some of her other films include "Wild Things" (1998), "Panic" (2000), and "Partition" (2007).
5. A young lawyer (played by Matthew McConaughey) defends Carl Lee Hailey, a black man who killed the two men who raped his young daughter. After the killings the Ku Klux Klan begin to threaten the lawyer and organise an uprising in the county. Name this movie.

Answer: A Time to Kill

"A Time to Kill" (1996) is based on the John Grisham novel of the same name. It features an all star cast including Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Kiefer Sutherland and Matthew McConaughey. It was directed by Joel Schumacher.
6. "The Cable Guy" (1996) tells the story of lonely cable guy who wants a best friend. He targets designer Steven M. Kovacs, who rejects him. The film is a dark comedy showing how his stalking goes too far. Name the actor who plays the cable guy.

Answer: Jim Carrey

Jim Carrey was born in Ontario, Canada in 1962. He started his career as as stand up comedian, then later turned to television and movies. Since then he has starred in some very popular and successful movies including "Liar Liar" (1997), "Me, Myself & Irene" (2000) and "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004).
7. This British film tells the story of Hortense, a successful black woman trying to trace her white birth mother. When she finds her birth mother, she at first denies her, but as the film goes on we see a relationship between them developing. However other family members do not accept her so easily. Name this movie starring Brenda Blethyn.

Answer: Secrets & Lies

"Secrets & Lies" (1996) was written and directed by Mike Leigh. It was nominated for five Oscars and it won two BAFTA's for Best Actress (Brenda Blethyn) and Best Original Screenplay (Mike Leigh).
8. "Shine" (1996) is based on the true story of pianist David Helfgott. It is told in flashback from his traumatic childhood through to him being put into an institution after having a breakdown. After his release he slowly makes a comeback into the music world. Name the actor who plays David Helfgott.

Answer: Geoffrey Rush

Geoffrey Rush was born in Queensland, Australia in 1951. He won an Oscar and a BAFTA for his portrayal of David Helfgott.
9. Four boys get sent to a detention centre after a prank hurts an elderly man. During their time in the centre they are subjected to physical and sexual abuse from the guards. Many years later they have a chance meeting with one of the guards and so their revenge begins. Name this movie starring Kevin Bacon, Robert De Niro and Billy Crudup.

Answer: Sleepers

"Sleepers" (1996) is based on Lorenzo Carcaterra's novel of the same name. It was directed by Barry Levinson and was nominated for an Oscar.
10. Samantha Caine is a mother to an eight year old girl and teaches at a local school. After a bump to the head she starts to remember things from her past, most importantly her being a former secret agent! She enlists the help of a private detective (played by Samuel L. Jackson) when fellow secret agents come to track her down. Who plays Samantha in "The Long Kiss Goodnight" (1996)?

Answer: Geena Davis

Geena Davis was born in Massachusetts, USA in 1956. She started out as a model and then later turned to acting. Her first role was in the Oscar winning movie "Tootsie" (1982).
Source: Author Velvet_Rain

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Movie Quizzes:

A selection of my movie quizzes

  1. Popular Movies of 1995 Easier
  2. Popular Movies of 1996 Average
  3. Popular Movies Of 1997 Easier
  4. Popular Movies of 1998 Average
  5. Popular Movies Of 1999 Average
  6. Popular Movies of 2000 Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us