Quiz about The Day the Earth Stood Still 1951
Quiz about The Day the Earth Stood Still 1951

"The Day the Earth Stood Still" (1951) Quiz


Here is another quiz on this classic 1951 Golden Globe winner. A 2008 remake is in the works, so I thought that I would write a quiz on the original.

A multiple-choice quiz by christopherm. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies D-G
  8. »
  9. The Day the Earth Stood Still

Author
christopherm
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,704
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1862
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: ThickFingers (9/10), Guest 174 (10/10), Guest 92 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. An unidentified flying object is reported having been spotted traveling at over 4,000 miles per hour, orbiting the planet. Several different international broadcasters are seen making a report. Reports emanate from which of the following countries? Hint

All of them.
England
India
France

2. The flying saucer, as it were, lands in Washington, D.C. Klaatu, (Michael Rennie) says, "We have come to visit you in peace and with goodwill." Klaatu is bearing an object, which suddenly springs open. How do the soldiers react? Hint

They laugh hysterically.
They shoot the device.
They are completely stunned and don't do anything.
Someone from the crowd steals the object, before the soldiers can react.

3. Who or what is Gort? Hint

It's a delicious food brought to Earth by Klaatu.
Gort is a protective humanoid robot accompanying Klaatu to Earth.
It's a highly competitive game, that Klaatu wants to introduce to Earth.
It's a special mineral that Klaatu has been instructed to give to Earth.

4. What is the name of the hospital, to which Klaatu is transported? Hint

Walter Reed
St. Thomas' Hospital
Sinai Medical Center
Mayo Clinic

5. Klaatu has assumed the name of Mr. Carpenter. Klaatu agrees to have Bobby show Klaatu around the city. They decide to go to the movies. What does Klaatu offer to give Bobby for two dollars? Hint

an autographed photo of himself
a trip around the world in his spaceship
two diamonds
a picture postcard of his home planet

6. Klaatu admires the Lincoln Memorial and the words that are inscribed there. Klaatu asks Bobby, whom does he think is the greatest man in America today. Bobby clarifies the question, to mean, whom does Klaatu think is the smartest man in the whole world. Who does Bobby suggest this person to be? Hint

Albert Einstein
Professor Barnhardt
Elvis Presley
Captain Crunch

7. Bobby becomes suspicious of Klaatu, after Bobby observes Klaatu leave the apartment building. How does Klaatu signal his robot? Hint

Klaatu gives the robot a verbal command.
He has a particular telepathic connection with his robot.
He uses the flashlight, that he borrowed from Bobby.
He throws a stone at the robot.

8. What has Klaatu done to make a significant demonstration to the world? Hint

He is broadcast on every t.v. and radio station in the world.
He has turned the sky green.
He has neutralized all of the power of the world for thirty minutes.
He has created three moons.

9. To whom, does Klaatu issue what may be arguably the most famous line of all time, in science fiction movies? Hint

Bobby Benson
Helen Benson
Professor Barnhardt
Tom Stevens

10. Klaatu leaves Earth without destroying the planet.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An unidentified flying object is reported having been spotted traveling at over 4,000 miles per hour, orbiting the planet. Several different international broadcasters are seen making a report. Reports emanate from which of the following countries?

Answer: All of them.

Radio reports come from Calcutta Radio, speaking in Hindi, an unidentified broadcaster, speaking in French, the BBC, and of course, the U.S. It's reported to be headed towards the east coast of the United States, traveling at 4,000 miles per hour.
2. The flying saucer, as it were, lands in Washington, D.C. Klaatu, (Michael Rennie) says, "We have come to visit you in peace and with goodwill." Klaatu is bearing an object, which suddenly springs open. How do the soldiers react?

Answer: They shoot the device.

Klaatu, enigmatically reveals his device, which he claims to be a gift, for the president. However, as he apparently activates the device, a soldier panics, and shoots the device, wounding Klaatu, in the process.
3. Who or what is Gort?

Answer: Gort is a protective humanoid robot accompanying Klaatu to Earth.

Gort appears after Klaatu is attacked, and proceeds to destroy the weapons of Earth's militia, with ease. Gort, could probably destroy the entire contingent of the military's forces, but Klaatu, issues an order, "Gort, Deklato Prosko," which, apparently puts Gort at ease. By the way, Gort is portrayed by the seven foot, seven inch actor, Lock Martin.
4. What is the name of the hospital, to which Klaatu is transported?

Answer: Walter Reed

Klaatu is transported to Walter Reed Medical Center for treatment and evaluation. He is under heavy guard and under orders, not to leave the hospital. His medical condition mystifies the consulting physicians. One of the doctors quips, that, "I don't know whether to get drunk, or just give up the practice of medicine."
5. Klaatu has assumed the name of Mr. Carpenter. Klaatu agrees to have Bobby show Klaatu around the city. They decide to go to the movies. What does Klaatu offer to give Bobby for two dollars?

Answer: two diamonds

First, Bobby and Klaatu visit Arlington Cemetery. They discuss the travesty of war and cemeteries. Unfortunately, Klaatu doesn't have any money, but he does have a handful of diamonds. He offers two of them to Bobby for Bobby's two dollars. Bobby says, "Let's not say anything to mom about these. She doesn't like me to steal from people."
6. Klaatu admires the Lincoln Memorial and the words that are inscribed there. Klaatu asks Bobby, whom does he think is the greatest man in America today. Bobby clarifies the question, to mean, whom does Klaatu think is the smartest man in the whole world. Who does Bobby suggest this person to be?

Answer: Professor Barnhardt

Bobby goes on to say that Professor Barnhardt is the greatest scientist in the world. Klaatu is thrilled that he may have an opportunity to meet with this man. Klaatu says, "He lives right here in Washington, doesn't he?" Later, they visit Professor Barnhardt's home, and Klaatu corrects some equations, on Professor Barnhard's blackboard, as an implicit invitation.
7. Bobby becomes suspicious of Klaatu, after Bobby observes Klaatu leave the apartment building. How does Klaatu signal his robot?

Answer: He uses the flashlight, that he borrowed from Bobby.

Klaatu has borrowed Bobby's flashlight. In accordance with his conversation with Dr. Barnhardt, Klaatu signals the robot with the flashlight, that he has borrowed from Bobby, in order to carry out a significant demonstration. The robot disables the guards around the ship, allowing Klaatu to enter.
8. What has Klaatu done to make a significant demonstration to the world?

Answer: He has neutralized all of the power of the world for thirty minutes.

In a significant, yet benign demonstration of power, Klaatu has disabled all power sources, all over the world. Exceptions, include anything that might endanger lives. Klaatu and Bobby's mother are stuck in an elevator together, at 12 p.m. Klaatu confesses his position to Bobby's mother, and pleads with her, to preserve his secret, so that he may attend an important meeting with the most prominent scientists of the day.
9. To whom, does Klaatu issue what may be arguably the most famous line of all time, in science fiction movies?

Answer: Helen Benson

Klaatu informs Helen, that in the event he is injured or wounded, she must issue the following command to the robot: "Klaatu Barada Nikto." Klaatu appears to be fatally wounded, which activates the robot's police action. Helen, although terribly frightened and confused, does, in fact, utter those words.

This prevents the robot from further destruction. The robot carries Helen aboard the ship, in order to witness the resurrection of Klaatu.
10. Klaatu leaves Earth without destroying the planet.

Answer: True

Klaatu is revived by his robot. His parting remarks indicate that his robot is to preserve the peace. "The result is that we live in peace, without arms or armies, secure in the knowledge that we are free from aggression and war ... free to pursue more profitable enterprises. We do not pretend to have achieved perfection ..but we do have a system and it works. I came here to give you the facts.

It is no concern of ours how you run your own planet. But if you to extend your violence, this Earth of yours will be reduced to a burned-out cinder." Klaatu concludes, "Your choice is simple. Join us and live in peace. Or pursue your present course and face obliteration. We will be waiting for your answer.

The decision rests with you."
Source: Author christopherm

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : ThickFingers: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 92: 10/10
Dec 15 2022 : Guest 172: 5/10
Dec 11 2022 : Guest 86: 2/10
Dec 06 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 05 2022 : Guest 73: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us