Quiz about  La Bohme
Quiz about  La Bohme

La Bohème Trivia Quiz


"La Boheme" is the most popular opera ever written. Here some questions about Puccini's romantic masterpiece.

A multiple-choice quiz by fdgla. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Giacomo Puccini

Author
fdgla
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
107,132
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
522
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (20/20), Guest 35 (4/20), Guest 50 (15/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Scenes of Bohemian Life" was the novel which inspired the opera. Name the author of this work. Hint

Guy de Maupassant
Victor Hugo
Henri Murger
Alexander Dumas

2. The setting for "La Boheme" is Paris in the 1830's. Specifically, which area, or district, of Paris does it take place in? Hint

La Chapelle
Latin Quarter
Passy
Belle Ville

3. In Act I, we meet the bohemians: Marcello, the painter; Schaunard, the musician; Colline, the philosopher; and the hero of the opera, Rodolfo. What is Rodolfo's occupation? Hint

Poet
Teacher
Actor
Sculptor

4. The bohemians live a poverty-stricken life in a dilapidated garret. In the first act they are freezing. What do they use as kindling in order to warm themselves? Hint

Marcello's painting
Colline's philosophy books
A chair
Rodolfo's play

5. Not surprisingly, the rent on the garret is overdue. How do the bohemians handle the landlord's request for payment? Hint

They pretend to be asleep
They escape out the window
They get him drunk then throw him out
They pay him half and promise the balance the next day

6. Next we meet the heroine of the opera, Mimi, a poor neighbor whom Rodolfo has never met before. She has come to the bohemians' garret for what reason? Hint

She needs a light for her candle
To see if her friend is there
She wants to borrow money
She asks for food

7. Rodolfo falls in love with Mimi instantly. After first touching her hand he sings to her passionately of his life and his dreams and the new inspiration he has found in her eyes. What is this name of this aria? Hint

Che gelida manina
Recondita armonia
Nessun dorma
La donna e mobile

8. Next we get to learn from Mimi about her life in the aria "Mi chiamano Mimi." She reveals that Mimi is not her real name. What is her real name? Hint

Adelina
Lucia
Anna
Turandot

9. "La Boheme" is so popular that it has inspired an updated rock version written by Jonathan Larson. What is the name of this long running Broadway hit? Hint

This Is Our Youth
The Most Happy Fella
Rent
Mimi!

10. In the second act, which cafe do Rodolfo and Mimi go to on their first date? Hint

Momus
La Maison Blanche
Le Lapin Agile
La Vache Folle

11. True or false: While on their date, Rodolfo buys Mimi a muff for her hands.

True
False

12. We next meet Musetta, the former girlfriend of Marcello. Who is she with when she enters? Hint

Schaunard
Parpignol
Alcindoro
Benoit

13. Musetta is a beautiful flirt. She still loves Marcello, however. In order to gain his attention, what does she sing? Hint

Quando me'n vo
Eri tu
Questa o quella
Celeste Aida

14. Which composer friend of Puccini's also wrote a version of "La Boheme"? Hint

Verdi
Mascagni
Leoncavallo
Wolf-Ferrari

15. Where does the third act of the opera take place? Hint

At Mimi's seamstress shop
A hospital
A gate to the city of Paris
Outside the Notre Dame cathedral

16. True or false: Rodolfo tells Marcello that the reason he and Mimi argue is because of money.

True
False

17. What then relatively-unknown conductor led the opera's premiere? Hint

Carlo Maria Giulini
Arturo Toscanini
Victor de Sabata
Guido Cantelli

18. Act IV takes place back in the garret. Musetta brings in Mimi, who is mortally ill. What illness does Mimi have? Hint

Pneumonia
Tuberculosis
Smallpox
Leprosy

19. Colline bids farewell to what in his aria "Vecchia zimarra"? Hint

His shoes
His books
His coat
His life as a philosopher

20. What is the name of the director of the Broadway production of "La Boheme", which premiered in December, 2002? Hint

Franco Zeffiirelli
Baz Luhrman
Martin Scorsese
Francis Ford Coppola


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Scenes of Bohemian Life" was the novel which inspired the opera. Name the author of this work.

Answer: Henri Murger

Murger's "Scenes of Bohemian Life", depicting the poverty stricken, yet joyous life of young intellectuals and artists, was very successful.
2. The setting for "La Boheme" is Paris in the 1830's. Specifically, which area, or district, of Paris does it take place in?

Answer: Latin Quarter

The Latin Quarter was so named because so many of the people who lived there were students from around the world. The only method they had of communicating with one another was with Latin, the common language of scholars in times past.
3. In Act I, we meet the bohemians: Marcello, the painter; Schaunard, the musician; Colline, the philosopher; and the hero of the opera, Rodolfo. What is Rodolfo's occupation?

Answer: Poet

Though Rodolfo introduces himself as a poet, he also writes plays and is a journalist. This is a wonderful role for tenor. In fact, Luciano Pavarotti always used this part when he debuted at a new opera house. He felt it brought him good luck.
4. The bohemians live a poverty-stricken life in a dilapidated garret. In the first act they are freezing. What do they use as kindling in order to warm themselves?

Answer: Rodolfo's play

Rodolfo must have figured that his play might as well serve some useful purpose.
5. Not surprisingly, the rent on the garret is overdue. How do the bohemians handle the landlord's request for payment?

Answer: They get him drunk then throw him out

Benoit, the landlord, is plied with alcohol. The bohemians then feign shock at his supposed womanizing and literally throw him out the door. They are safe, at least until Benoit sobers up.
6. Next we meet the heroine of the opera, Mimi, a poor neighbor whom Rodolfo has never met before. She has come to the bohemians' garret for what reason?

Answer: She needs a light for her candle

Mimi is a soprano role which is very hard to fail with. Puccini gives her gorgeous music, she is a very sweet and sympathetic character, and she gets a great death scene. Who could ask for anything more?
7. Rodolfo falls in love with Mimi instantly. After first touching her hand he sings to her passionately of his life and his dreams and the new inspiration he has found in her eyes. What is this name of this aria?

Answer: Che gelida manina

"Che gelida manina" roughly translates as "what a cold little hand." Poor Mimi is always cold, which does not bode well for her longevity. This is one of opera's great tenor arias. It has passion, romance, joy and a high 'C' thrown in for good measure.
8. Next we get to learn from Mimi about her life in the aria "Mi chiamano Mimi." She reveals that Mimi is not her real name. What is her real name?

Answer: Lucia

Mimi says that while she makes artifical flowers, it just makes her long for the the real flowers which will come in the spring. Also she says that while she lives in a garret, that means the first rays of spring are hers. She is a real sweetheart; you can see why Rodolfo falls in love with her.
9. "La Boheme" is so popular that it has inspired an updated rock version written by Jonathan Larson. What is the name of this long running Broadway hit?

Answer: Rent

"Rent" has been a hit around the world. Unfortunately, Mr. Larson died before it opened.
10. In the second act, which cafe do Rodolfo and Mimi go to on their first date?

Answer: Momus

This act, which takes place on Christmas Eve, is filled with joy and humor. In contrast, the next two acts are filled with bitterness and sadness.
11. True or false: While on their date, Rodolfo buys Mimi a muff for her hands.

Answer: False

He buys her a hat. In the final act, Musetta gives the dying Mimi her own muff to warm her hands.
12. We next meet Musetta, the former girlfriend of Marcello. Who is she with when she enters?

Answer: Alcindoro

Alcindoro is a rich old man who is continually made a fool of by Musetta.
13. Musetta is a beautiful flirt. She still loves Marcello, however. In order to gain his attention, what does she sing?

Answer: Quando me'n vo

This is one of the big hits from the opera. In the aria, Musetta describes how people admire her when she walks along the streets. It develops into an ensemble for all the assembled characters and ends with Musetta and Marcello reconciling and Alcindoro stuck with everyone's food and wine bill.
14. Which composer friend of Puccini's also wrote a version of "La Boheme"?

Answer: Leoncavallo

Leoncavallo's "La Boheme" was much more succesful at its premiere than Puccini's. Today the only opera that Leoncavallo is known for is "Pagliacci."
15. Where does the third act of the opera take place?

Answer: A gate to the city of Paris

It is early dawn and bitterly cold. A fitting scene for the action, which dwells on the serious problems in Mimi and Rodolfo's relationship, as well as Marcello and Musetta's constant bickering.
16. True or false: Rodolfo tells Marcello that the reason he and Mimi argue is because of money.

Answer: False

Actually, Rodolfo admits the reason behind the quarrels is his jealousy. He is also frightened about Mimi's failing health.
17. What then relatively-unknown conductor led the opera's premiere?

Answer: Arturo Toscanini

Toscanini, without doubt, was one of the greatest conductors who ever lived. He also led the premieres of Puccini's "La Fanciulla del West" and "Turandot."
18. Act IV takes place back in the garret. Musetta brings in Mimi, who is mortally ill. What illness does Mimi have?

Answer: Tuberculosis

Tuberculosis, or consumption as it was known then, also claimed the life of Violetta in Verdi's "La Traviata."
19. Colline bids farewell to what in his aria "Vecchia zimarra"?

Answer: His coat

Colline gives his coat to Musetta so she can sell it to buy medicine for Mimi.
20. What is the name of the director of the Broadway production of "La Boheme", which premiered in December, 2002?

Answer: Baz Luhrman

Luhrman's production, which updates the opera to the 1950's, opened to excellent reviews.
Source: Author fdgla

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 20 2022 : Guest 68: 20/20
Nov 07 2022 : Guest 35: 4/20
Nov 04 2022 : Guest 50: 15/20
Oct 25 2022 : Guest 24: 18/20
Oct 22 2022 : Guest 5: 16/20

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Puccini's "Madama Butterfly" Tough
2. Puccini's "Turandot" Average
3. Puccini Women Average
4. Puccini's 'Tosca' Average
5. Puccini, His Life And Work Tough
6. La Boheme Average
7. "Tosca" by Giacomo Puccini Average
8. Puccini's "Il Trittico" Tough
9. Kelly Osbourne Difficult
10. Motor City Madman Average
11. Hole and Courtney Love Easier

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us