Quiz about Boomers Ascending The 60s for the Most Part
Quiz about Boomers Ascending The 60s for the Most Part

Boomers Ascending- The 60s, for the Most Part Quiz


It's "1984" and our current environment brought in a rush of fresh air. We now have alternative facts sprinkled with a modicum of original facts. Ici aussi. The entrance to the 60s.

A multiple-choice quiz by gfitz47. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. 1960s Music
  8. »
  9. Music from 1960

Author
gfitz47
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
387,701
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
383
Last 3 plays: sarryman (8/10), Guest 72 (8/10), Guest 66 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Written by Mack Discant and Max Steiner, this was technically a song from 1959. But technically, a tomato is a fruit. Or as Dan would say, "Technically a tomatoe is a fruit". The Percy Faith recording hit the charts with it in January 1960 and it rose to number one in February and a rose by any other name would smell as sweet. There are no lyrics for this version but I will hum the first line for you. Do you know it?

"Hmmmm
Hmm Hmm Hmm Hmmmm"
Hint

Themes Like Old Times
Theme from "Moulin Rouge"
Theme from a Summer Place
Lara's Theme

2. This song was written by Joe Allison and Audrey Allison

Jim Reeves recorded it in late 1959 but it took until February 1960 to make the charts in a big way. Hint: It was country and that should get you half the way there. Which one is it?

"Put your sweet lips a little closer to the phone
Let's pretend that we're together, all alone
I'll tell the man to turn the jukebox way down low"
Hint

Four Walls
Welcome to My World
He'll Have to Go
Blue Side of Lonesome

3. This song was written by Dallas Frazier and recorded by The Hollywood Argyles. It topped out at number one on the Hot 100. It socked it to the other songs. It also spawned a neanderthal diet fad. So that would make it?

"He's the toughest man there is alive"
"Wearin' clothes from a wildcat's hide"
"He's the king of the jungle jive"
Hint

Alley Oop
Papa Oom Mow Mow
Stranded in the Jungle
Gitarzan

4. This song was written by Roy Orbison and Joe Melson. It was recorded by the former in 1960. It peaked at number two on the Hot 100 thus not reaching the heights of "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini". Oh, I wonder, wonder,... what the song in question is? Perhaps a type of teardrop?

"Dum-dum-dum-dumdy-doo-wah
Ooh-yay-yay-yay-yeah
Oh-oh-oh-oh-wah"
Hint

Only the Lonely
Love Hurts
Ooby Dooby
Leah

5. Written by Doc Pomus and Mort Shuman, this song, recorded by The Drifters, made it to the top of the Hot 100 in 1960. It might have been Mariano Rivera's favorite song. Can you get it?

"You can smile
Every smile for the man
Who held your hand
'Neath the pale moonlight"
Hint

Save the Last Dance for Me
Up on the Roof
Under the Boardwalk
Tiny Bubbles in My Mind

6. Written by Charles Trenet and Albert Lasry, this French song was Americanized (Jack Lawrence did the new lyric) and recorded by Bobby Darin in 1959 and it reached number six on the Hot 100 in January of 1960. Picard, If you cannot get this one then your old gray mare ain't what it used to be, so?

"It's far beyond the stars
It's near beyond the moon
I know beyond a doubt
My heart will lead me there soon"
Hint

Beyond the Sea
If I Were A Carpenter
Mack the Knife
I'd Be Richard

7. The song, "You've Got What It Takes", was written by the quartet of Tyran Carlo, Gwen Fuqua, Berry Gordy, Jr. and, Marv Johnson. It was recorded by this artist and it went to number ten on the Hot 100. It was Magic. Can you name him?

"Now, you don't live in a beautiful place
And you don't dress in the best of taste
And nature didn't give you such a beautiful face"
Hint

Marv Johnson
Marvin Gaye
Andy Warhol
Marv Alpert

8. Written by Carl Glover and Carl Spencer this song was recorded by Ernest Tubb and Billy Bland. Bland's version went to number seven on the Hot 100. Tubb's version did not crack the country charts. Bowie could reduce it to two words. It is?

"(Little wallflower on the shelf)
(Standing by herself)"
Hint

Come Dance with Me
Let the Little Girl Dance
I Love the Way You Love Me
This Is a Knife

9. Written by Bobby Charles this song was one of many hit songs for Fats Domino. It reached number six on the Hot 100 and number two on the R&B chart. To the best of my knowledge it was not recorded by Katrina Valente though it would have been a powerful cover. 'Tis?

"Ya used to be my honey
'Till you spent all my money
No use for you to cry
I'll see you by and by"
Hint

Walkin' to New Orleans
I'm Walkin'
Whole Lotta Lovin'
Air on a G String

10. Okay technically this song was recorded in 1959 and reached number seven in 1959. I would have put the quiz in the "Late 50s and 60s Music" category but I couldn't find it. And I forgot to mention in my opening remarks, there is a +/- 1 year tolerance on my facts in quizzes, even the alternative ones. This was written in 1928 by Edgar Leslie or Edgar Rice Burroughs and Horatio Nicholls or Lawrence Wright. It's a Connie Francis song called?

"And, though they do their best
To give me consolation,
I count them all apart
And, as the teardrops start"
Hint

Mama
Among My Souvenirs
Everybody's Somebody's Fool
Lipstick on Your Collar


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Written by Mack Discant and Max Steiner, this was technically a song from 1959. But technically, a tomato is a fruit. Or as Dan would say, "Technically a tomatoe is a fruit". The Percy Faith recording hit the charts with it in January 1960 and it rose to number one in February and a rose by any other name would smell as sweet. There are no lyrics for this version but I will hum the first line for you. Do you know it? "Hmmmm Hmm Hmm Hmm Hmmmm"

Answer: Theme from a Summer Place

If you guessed "Theme from A Summer Place" you are a winner. Faith is not the only famous Percy. There are Percy Sledge, Walker Percy, Percy Bysshe Shelley and Percy Grainger, all great musicians in their own right. For me a summer place was the Jersey shore. Now it's Chapel Hill.
2. This song was written by Joe Allison and Audrey Allison Jim Reeves recorded it in late 1959 but it took until February 1960 to make the charts in a big way. Hint: It was country and that should get you half the way there. Which one is it? "Put your sweet lips a little closer to the phone Let's pretend that we're together, all alone I'll tell the man to turn the jukebox way down low"

Answer: He'll Have to Go

And he and the song did go. It reached number one on the Hot Country Singles chart. It also reached number two on the Hot 100 chart. Jim Reeves was the younger brother of George and Steve. Jim was born in Texas, George on the planet Krypton and Steve out of wedlock to Zeus and Alcmene. So they were illegal aliens. One was faster than a speeding bullet, one slayed Hydra and Jim, just a singer.

Two sites I looked at had conflicting information on the charts so I picked the one that fit my needs. This will be a recurring theme.
3. This song was written by Dallas Frazier and recorded by The Hollywood Argyles. It topped out at number one on the Hot 100. It socked it to the other songs. It also spawned a neanderthal diet fad. So that would make it? "He's the toughest man there is alive" "Wearin' clothes from a wildcat's hide" "He's the king of the jungle jive"

Answer: Alley Oop

So the evolution of the name "Alley Oop" is fascinating. It started as "Allez oop", which became Alley oop in English. There is no credible evidence that a second "p" was in the original phrase. It was used in the circus and a Buster Keaton movie. It then became the name of a cartoon strip which later morphed into Pogo after a brief stint as Li'l Abner. And it finally became the song. Dallas Frazier was not present at the Thrilla in Manila.
4. This song was written by Roy Orbison and Joe Melson. It was recorded by the former in 1960. It peaked at number two on the Hot 100 thus not reaching the heights of "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini". Oh, I wonder, wonder,... what the song in question is? Perhaps a type of teardrop? "Dum-dum-dum-dumdy-doo-wah Ooh-yay-yay-yay-yeah Oh-oh-oh-oh-wah"

Answer: Only the Lonely

Joe Melson was a singer but did not record this song. He also did not record "MacArthur Park" along with millions of other songs. Roy, fresh off his hit song "Ooby Dooby" went on to a great solo career and then to a new peak as a member of The Traveling Wilburys.
5. Written by Doc Pomus and Mort Shuman, this song, recorded by The Drifters, made it to the top of the Hot 100 in 1960. It might have been Mariano Rivera's favorite song. Can you get it? "You can smile Every smile for the man Who held your hand 'Neath the pale moonlight"

Answer: Save the Last Dance for Me

This song was covered by a host of singers, in different countries. Leonard Cohen rasped it out in a Dublin concert helped out by his back-up group and the audience. "Under the Boardwalk" and "Up on the Roof" were two other big hits for the Drifters. "Tiny Bubbles in My Mind" is related to my medical condition. o o o o o.
6. Written by Charles Trenet and Albert Lasry, this French song was Americanized (Jack Lawrence did the new lyric) and recorded by Bobby Darin in 1959 and it reached number six on the Hot 100 in January of 1960. Picard, If you cannot get this one then your old gray mare ain't what it used to be, so? "It's far beyond the stars It's near beyond the moon I know beyond a doubt My heart will lead me there soon"

Answer: Beyond the Sea

The French version is "La Mer", pronounced mare. This song brings thoughts to my mind, Jerry Lewis, Circus Acts, Oliver Platt, and Leslie Caron. It's the bubbles, those $#&(& mind bubbles. o o o o
7. The song, "You've Got What It Takes", was written by the quartet of Tyran Carlo, Gwen Fuqua, Berry Gordy, Jr. and, Marv Johnson. It was recorded by this artist and it went to number ten on the Hot 100. It was Magic. Can you name him? "Now, you don't live in a beautiful place And you don't dress in the best of taste And nature didn't give you such a beautiful face"

Answer: Marv Johnson

What a sweet talking lyric excerpt, though I wouldn't try it out on your significant other. Herb Alpert, Herbie Hancock, John Hancock and John Jacob Jingleheimer Schmidt were all artists that did not record the song. Ergo their versions did not chart. Marv Alpert, "Yes!', actually no. Andy Warhol did paint the song. It sold for thirteen five at a Sotheby's auction.
8. Written by Carl Glover and Carl Spencer this song was recorded by Ernest Tubb and Billy Bland. Bland's version went to number seven on the Hot 100. Tubb's version did not crack the country charts. Bowie could reduce it to two words. It is? "(Little wallflower on the shelf) (Standing by herself)"

Answer: Let the Little Girl Dance

It was David who reduced it to "Let's Dance" not Jim. Jim's song didn't cut it. Danny Glover and Carl Reiner wrote a similar song, "Lance the Little Boil, Bet". The graphic lyrics turned off most listeners except for those in this one little area in southwestern North Dakota where it made the local top ten three weeks running before getting winded and fading in the stretch. "This Is a Knife" is on loan from "Crocodile Dundee".
9. Written by Bobby Charles this song was one of many hit songs for Fats Domino. It reached number six on the Hot 100 and number two on the R&B chart. To the best of my knowledge it was not recorded by Katrina Valente though it would have been a powerful cover. 'Tis? "Ya used to be my honey 'Till you spent all my money No use for you to cry I'll see you by and by"

Answer: Walkin' to New Orleans

Fats was almost literally swimmin' in New Orleans when Katrina hit. He got pulled out by a Coast 'uard via helicopter. The Air on a ' Strin' was a comment on the casual lack of re'ard for the letter "g". Apologies to Caterina.
10. Okay technically this song was recorded in 1959 and reached number seven in 1959. I would have put the quiz in the "Late 50s and 60s Music" category but I couldn't find it. And I forgot to mention in my opening remarks, there is a +/- 1 year tolerance on my facts in quizzes, even the alternative ones. This was written in 1928 by Edgar Leslie or Edgar Rice Burroughs and Horatio Nicholls or Lawrence Wright. It's a Connie Francis song called? "And, though they do their best To give me consolation, I count them all apart And, as the teardrops start"

Answer: Among My Souvenirs

Horatio Nicholls was a pen name for Lawrence Wright and Edgar Rice Burroughs wrote the "Tarzan" series. Mea culpa, I was too lazy to substitute another song definitively in the 60s but this one was a lead in to the new era. Connie had three songs that charted, including this one, in 1959 and four songs in 1960. Nice little run.
Source: Author gfitz47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 16 2023 : sarryman: 8/10
Mar 09 2023 : Guest 72: 8/10
Mar 01 2023 : Guest 66: 10/10
Mar 01 2023 : Guest 73: 10/10
Feb 15 2023 : Guest 78: 9/10

Score Distribution

quiz
3/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us